Fórum Root.cz

Hlavní témata => Windows a jiné systémy => Téma založeno: xcaveman 15. 01. 2018, 22:59:35

Název: Migrace Windows z VMware na KVM
Přispěvatel: xcaveman 15. 01. 2018, 22:59:35
Dobrý den,

potřeboval bych radu, zda má někdo zkušenosti migrace Windows Server 2012 R2 z VMWARE na KVM, které běží na debian Stretch. Jedná se o produkční server s MS SQL a potřebuji to z vmw přemigrovat na KVM, na kterém nám už něco běží. Nejsou pak možné problémy s nekompatibilitou hw (ovladače atd)? Či nějaké zádrhely na které si dát pozor?

Na netu jsem našel tento postup, ovšem nejsem si jist, zda je to správný postup:
http://tech.paulcz.net/blog/moving-vms-from-vmware-to-kvm/
https://backdrift.org/converting-windows-guests-from-vmware-esx-to-kvm-with-virtio-drivers

Případně, zda by měl někdo nějaké rady, budu za ně rád, nač si dát pozor.
Název: Re:Migrace z VMWARE na KVM
Přispěvatel: milous 15. 01. 2018, 23:10:16
Dobrý den,

potřeboval bych radu, zda má někdo zkušenosti migrace Windows Server 2012 R2 z VMWARE na KVM, které běží na debian Stretch. Jedná se o produkční server s MS SQL a potřebuji to z vmw přemigrovat na KVM, na kterém nám už něco běží. Nejsou pak možné problémy s nekompatibilitou hw (ovladače atd)? Či nějaké zádrhely na které si dát pozor?

Na netu jsem našel tento postup, ovšem nejsem si jist, zda je to správný postup:
http://tech.paulcz.net/blog/moving-vms-from-vmware-to-kvm/
https://backdrift.org/converting-windows-guests-from-vmware-esx-to-kvm-with-virtio-drivers

Případně, zda by měl někdo nějaké rady, budu za ně rád, nač si dát pozor.

zkus clonezillu a streamovat vm z vmware do kvm cili zhruba takto: https://www.youtube.com/watch?v=UxaVdo7RSk4
takto jsem migroval fyzicke/vmware servery do proxmoxu zcela bez problemu
Název: Re:Migrace Windows z VMware na KVM
Přispěvatel: Raikö 16. 01. 2018, 08:38:49
Dobrý den,

potřeboval bych radu, zda má někdo zkušenosti migrace Windows Server 2012 R2 z VMWARE na KVM, které běží na debian Stretch. Jedná se o produkční server s MS SQL a potřebuji to z vmw přemigrovat na KVM, na kterém nám už něco běží. Nejsou pak možné problémy s nekompatibilitou hw (ovladače atd)? Či nějaké zádrhely na které si dát pozor?

Na netu jsem našel tento postup, ovšem nejsem si jist, zda je to správný postup:
http://tech.paulcz.net/blog/moving-vms-from-vmware-to-kvm/
https://backdrift.org/converting-windows-guests-from-vmware-esx-to-kvm-with-virtio-drivers

Případně, zda by měl někdo nějaké rady, budu za ně rád, nač si dát pozor.

Ja jsem podobně jako v prvním postupu konvertoval naopak image z KVM do VMware. Akorát jsem místo 'kvm-img convert' použil 'qemu-img convert'. To ale bude stejnej tool. Takže postup by měl fungovat.

Druhý postup je asi ješte lepší, protože nemusíš nic konvertovat a QEMU/KVM umí přímo pracovat s vmdk soubory. Tam bych měl ale obavy z výkonu diskových operací, když to není nativní formát.
Název: Re:Migrace Windows z VMware na KVM
Přispěvatel: xcaveman 16. 01. 2018, 09:34:40
Já řeším, zda zustat u KVM, nebo ne. Jedná se o převzatý server a přemejšlím (zatím sjem ještě neměl čas se zabývát výhody a nevýhody KVM vs VMWARE). Možná to je mimo téma vlákna, ale jaké jsou výhody VMWARE oproti KVM? Je tam něco přidaného, co KVM neumí, nebo dělá hůř než VMWARE, že má smysl za VMWARE platit?

Nicméně ted potřebuji co nejdřív přemigrovat Windows Server z VM na KVM a pak se případně zabývat VMWARE, jelikož mám 2 servery a z toho jeden je momentálně nevyužitý, takže je možno ho využít na testování. Nicméně muj plán je takový, že bych chtěl KVM dát do clusteru a mít tak vyřešenou vyšší dostupnost v případě nějakého hw problému na prvním serveru.

PS. s KVM ani VM nemám moc zkušeností, proto možná tak hloupý dotaz.
Název: Re:Migrace Windows z VMware na KVM
Přispěvatel: Ondrej Nemecek 16. 01. 2018, 16:50:02
Druhý postup je asi ješte lepší, protože nemusíš nic konvertovat a QEMU/KVM umí přímo pracovat s vmdk soubory. Tam bych měl ale obavy z výkonu diskových operací, když to není nativní formát.

Podpora VMDK v KVM je jen částečná - viz. https://help.ubuntu.com/community/KVM/FAQ#Using_and_Converting_VMware_Virtual_Disk_Files

Citace
KVM has the ability to use VMware's .vmdk disk files directly, as long as the disk is wholly contained in a single vmdk file. However, VMware also allows splitting a disk into multiple smaller vmdk files, usually 2 GB each. KVM can't use these.

Já jsem konvertoval vmdk obrazy s Win10 takto a fungovalo to bez problému:

Kód: [Vybrat]
qemu-img convert -c -O qcow2 -o preallocation=off,lazy_refcounts=on MSEdge-Win10_preview-disk1.vmdk MSEdge-Win10_preview-disk1-imported1.qcow
Název: Re:Migrace Windows z VMware na KVM
Přispěvatel: nobody(ten pravej) 16. 01. 2018, 20:04:35
virtualni disk urcite zkonvertovat do pro KVM nativniho qcow2 (jak pise Ondrej N.)...

Nejsou pak možné problémy s nekompatibilitou hw (ovladače atd)?
nevim zda je to nutne potreba pri VMware=>KVM, ale obecne, Windows jdou pred konverzi (kdyz bude vmware/disk offline a PO ZALOZE) "oklestit" o databazi aktivnich ovladacu pomoci:
Kód: [Vybrat]
%WINDIR%\system32\sysprep\sysprep.exe /generalize /oobe /shutdownto "vycisti" drv db, pak to nesmis pustit, ale rovnou prevest do qcow2, v KVM pripravit Virtual s pozadovanejma HW parametrama, pridadit qcow a pustit, pri prvnim pusteni se inicializuje na novo drv db dle KVM HW...
Název: Re:Migrace Windows z VMware na KVM
Přispěvatel: picislo 16. 01. 2018, 22:56:25
Je to databazovy server, zadne soubory, ani qcow2 ani raw. KVM masine je treba predhodit jako disky LVM oblasti. Tzn, zkonvertovat do LVM oblasti jako raw.
Název: Re:Migrace Windows z VMware na KVM
Přispěvatel: xcaveman 05. 02. 2018, 09:13:31
Dobrý den,

mohl bych ještě poprosti o jednu radu. Na Windows serveru mám 3 interface a každý je v jiné VLAN, jak mohu v KVM dosáhnout toho, abych měl 3 interface a každý v jiný vlaně?
Název: Re:Migrace Windows z VMware na KVM
Přispěvatel: ByCzech 05. 02. 2018, 10:58:24
Dobrý den,

mohl bych ještě poprosti o jednu radu. Na Windows serveru mám 3 interface a každý je v jiné VLAN, jak mohu v KVM dosáhnout toho, abych měl 3 interface a každý v jiný vlaně?

man pro qemu vám nefunguje?

Citace
-net nic[,vlan=n][,macaddr=mac][,model=type] [,name=name][,addr=addr][,vectors=v]