Fórum Root.cz

Hlavní témata => Sítě => Téma založeno: Pavouk106 31. 12. 2017, 15:43:27

Název: RB433 a špatná wifi (i s různými kartami)
Přispěvatel: Pavouk106 31. 12. 2017, 15:43:27
Ahoj,

provozuju už asi 10 let Routerboard 433 s nějakou starou (tehdy od jednoho lokálního *netu vyřazenou) wifi kartou (typ nemám po ruce). Jelo to vcelku spolehlivě na 2.4GHz na nezarušeném kanálu asi tak 8-9 let, ale v poslední době jsem začal narážet na podivné chování...

Občas se mi nechtěly připojit moje notebooky (wicd + dhcpcd), když se jim to povedlo, občas vypadávaly (připojeno, ihned odpojeno, "deauth from client"), mobily se připojují v pohodě (jeden iPhone, jeden Samsung S4 mini), pracovní notebook se připojuje v pohodě (W10), všichni klienti le mají problémy s udržením spolehlivosti/rychlosti (100kB/s, náhodně ale i nad 1MB/s). Jediné, co jede tak nějak spolehlivě jsou Raspberry Pi s Tenda W311U+ USB wifi dongly. Nepotřebují velkou propustnost, tak nějak fungují.

Navíc se mi občas do domu přimotají kamarádi, příbuzenstvo a tak a v tu chvíli se setkávám s tím, že některé mobily se vůbec nepřipojí. Wifi vidí, připojí se a odpojí. A pořád dokola.

Zkoušel jsem takové ty blbosti jako změny kanálů, SSID, WPA2 hesla, výkon, různé antény atd. Beze změny.

Usoudil jsem, že bych mohl taky vyřadit tu už jednou vyřazenou wifi kartu a pořídil jsem R52HnD a velkou anténu (takže bez úpravy síly signálu jsem nad limitem). Vyměnil jsem karty, nastavil SSID, WPA2 heslo, kanál (nezarušený), jedu stále na 2.4GHz (abych pokryl místnosti v domě, 5GHZ se skrz zdi jaksi nechce...). Nic se nezměnilo.

Teď jsem se dokopal k tomu, že jsem ještě starší vytáhl RB133, nastavil ho jako bridge vrazil do něj tu novou wifi kartu, připojil ho do sítě kabelem a, světe div se, od té doby žádný problém.

Pokud to nějaký masochista dočetl až sem a má řirou náhodou podobnou zkušenost, neporadil by mi, po čem pátrat? Díky za jakékoliv pošťouchnutí.

Podezření logicky padá na RB433 (tedy samotnou desku). Nemá žádné vadné sektory v paměti, jede na něm RouterOS 5.8, má dostatečné napájení (adaptér od notebooku), jede na něm maškaráda a DHCP server pro cca 10-15 klientů. RB133 oproti tomu teď jede z nějakého noname zdroje 12V/2A (je to na něm napsané), má ROuterOS 5.něco (myslím 5.26), dělá jen bridge, fláká se.

Chci ještě zkusit RB433 s jinou wifi kartou (už třetí; opět je "odepsaná", ale funkční -> ověřeno), ale nevěřím, že pojede.
Název: Re:RB433 a špatná wifi (i s různými kartami)
Přispěvatel: D.A. Tiger 31. 12. 2017, 15:52:53
Uplne stejne chovani mi dela muj modem a router na vifi (zyxel). Na dratu jede naprosto v pohode, ale vifi nevysvetlitelne vypadava. Stejne jako vy jsem se pokousel delat vsechno mozne, ale zabralo to bud jen na chvili, nebo vubec. mam takove podezreni, ze to MUZE byt zpusobeno tim, ze je tu tech vifin uz asi moc a navzajem se asi rusi....
Název: Re:RB433 a špatná wifi (i s různými kartami)
Přispěvatel: viste 31. 12. 2017, 16:12:40
Pokud jsi zkusil i jiný zdroj, viděl bych to taky na board. Ještě můžeš zkusit novější RouterOS.
Název: Re:RB433 a špatná wifi (i s různými kartami)
Přispěvatel: Pavouk106 31. 12. 2017, 16:51:44
mam takove podezreni, ze to MUZE byt zpusobeno tim, ze je tu tech vifin uz asi moc a navzajem se asi rusi....
To tady problém nebude, v mém dosahu je jedna wifi síť a ta je na prahu šumu. A jsme od sebe hooodně kanálů.

viste: Můžu to zkusit ještě s dalším zdrojem, to je asi tak to poslední, co je ještě možný. RouterOS jsem už před ěnjakou dobou zkoušel vyšší, ale tuším (už si to nepamatuju), že jsem ho nakonec zavrhnul kvůli výkonovým důvodům (citelný zpomalení při více klientech, bylo jedno, zda na drátu nebo wifi). Potom downgrade na nejvyšší 5.x, která v tu dobu byla. Měl jsem na vyšší verzi i ten RB133 a z toho se stal doslova šnek (není divu, není to nějakej brutálně nadupanej HW).
Název: Re:RB433 a špatná wifi (i s různými kartami)
Přispěvatel: JardaP . 31. 12. 2017, 16:56:16
Nemuzou byt vyschle kondenzatory na RB433? Napriklad okolo konektoru na wifinu.
Název: Re:RB433 a špatná wifi (i s různými kartami)
Přispěvatel: Pavouk106 31. 12. 2017, 17:10:27
Nemuzou byt vyschle kondenzatory na RB433? Napriklad okolo konektoru na wifinu.
To mě nenapadlo... Je v provozu celou dobu, nedivil bych se. Proto možná ten RB133 pořád jede - ležel v šuplíku pěkných pár let. Má sice nalítáno, ale ne tolik, co ten RB433.

Letovat umím (obstojně), můžu tam zkusit fláknout nějaký z vlastních zásob (paralelně k těm, co tam jsou).
Název: Re:RB433 a špatná wifi (i s různými kartami)
Přispěvatel: Maco 31. 12. 2017, 17:16:42
Tiez by som tipol nejaky elektrolyt v napajacej casti na doske. No videl som uz aj prasknuty smd keramicky kondik. Az ked som ho odpajkoval, rozletel sa na polovicu, okom to vidiet nebolo.
Název: Re:RB433 a špatná wifi (i s různými kartami)
Přispěvatel: Mart 31. 12. 2017, 17:29:23
Nemuzou byt vyschle kondenzatory na RB433? Napriklad okolo konektoru na wifinu.
To mě nenapadlo... Je v provozu celou dobu, nedivil bych se. Proto možná ten RB133 pořád jede - ležel v šuplíku pěkných pár let. Má sice nalítáno, ale ne tolik, co ten RB433.

Letovat umím (obstojně), můžu tam zkusit fláknout nějaký z vlastních zásob (paralelně k těm, co tam jsou).


Ahoj , je to 433AH   433 nebo Lko .. u Lka to dělá to zhovadilost u poe převodníku  na desce. Vypájet to jde blbe = rozšlapat.
433 ka AH nebo obyč to dělá kondenzátor. Nějakej není nafučenej ale bude špatněj. Pokud měnit měn všechny jeden nemá smysl budeš to za měsíc řešit znova. Ale bude  to tím.  Jde to poznat docela dobře když tomu nacpeš 24V 2< A zdroj vetšinou to jde chvilku dobře. Než se to ohřeje a rozbije.
Název: Re:RB433 a špatná wifi (i s různými kartami)
Přispěvatel: Pavouk106 31. 12. 2017, 20:45:50
Nemuzou byt vyschle kondenzatory na RB433? Napriklad okolo konektoru na wifinu.
To mě nenapadlo... Je v provozu celou dobu, nedivil bych se. Proto možná ten RB133 pořád jede - ležel v šuplíku pěkných pár let. Má sice nalítáno, ale ne tolik, co ten RB433.

Letovat umím (obstojně), můžu tam zkusit fláknout nějaký z vlastních zásob (paralelně k těm, co tam jsou).


Ahoj , je to 433AH   433 nebo Lko .. u Lka to dělá to zhovadilost u poe převodníku  na desce. Vypájet to jde blbe = rozšlapat.
433 ka AH nebo obyč to dělá kondenzátor. Nějakej není nafučenej ale bude špatněj. Pokud měnit měn všechny jeden nemá smysl budeš to za měsíc řešit znova. Ale bude  to tím.  Jde to poznat docela dobře když tomu nacpeš 24V 2< A zdroj vetšinou to jde chvilku dobře. Než se to ohřeje a rozbije.
Je to čistá 433. Ty kondenzátory mě vůbec nenapadly. Za jejich výměnu nic nedám, to zkusím! Díky Tobě i Jardovi za radu! V úterý je seženu a zkusím to (ve středu).

Díky
Název: Re:RB433 a špatná wifi (i s různými kartami)
Přispěvatel: Pavouk106 06. 01. 2018, 14:26:04
Po dnešní výměně kondenzátorů i vyzkoušení nové verze RouterOS (latest) šel RB433 od válu.

Wifi se po výměně kondenzátorů nezlepšila, nový RouterOS to poté dodělal - Winbox nevydrží udržet spojení déle než několik minut (po kabelu). Předpokládám, že deska jde pomalu do háje. Dal jsem místo RB433 starý RB133 a pojedu nějakou dobu na něm.

Offtopic: Vydrží Turris Omnia deset let stejně jako vydržel RB433?
Název: Re:RB433 a špatná wifi (i s různými kartami)
Přispěvatel: Pavouk106 06. 01. 2018, 17:27:02
Uplynula chvilka a jsem tu zase. Sotva jsem dal RB133 do krabičky od 433, začal stejnej problém - wifi nanic. Dokud ležela deska vedle mě na stole, jelo to, jakmile jsem jí "zabydlel", nejede to.

A už vím, kde je/byl problém. Mikrotik byl totiž zezadu na skříňce za televizí (v plechové, ale NEuzemněné krabičce - tedy za předpokladu, že záporný pól zdroje není uzemněný, což ani nemůže být, když zdroj má jen L a N). Routeru/wifi se zřejmě nelíbila ta halda klubek různých kabelů, ať u napájecích nebo datových, možná i počítač, plazmová TV, PS3, těžko říct. Krabici s routerem jsem vytáhnul ze šroubků, dal o půl metru dále (resp. nahoru na skříňku) a wifi jede zdá se suprově. Propustnost uspokojivá, spolehlivost skvělá, noise floor místo -97 poskočil na -105.

Možná ani nebude RB433 mrtvý :-) Za chvíli to jdu zase vyměnit... ;D
Název: Re:RB433 a špatná wifi (i s různými kartami)
Přispěvatel: Lol Phirae 06. 01. 2018, 18:03:12
Mikrotik byl totiž zezadu na skříňce za televizí (v plechové, ale NEuzemněné krabičce

Já ti teda nevim, ale dávat wifi do plechové bedny je nápad omluvitelný pouze po silném otřesu mozku...  ::) ??? :o
Název: Re:RB433 a špatná wifi (i s různými kartami)
Přispěvatel: Pavouk106 06. 01. 2018, 18:51:42
Mikrotik byl totiž zezadu na skříňce za televizí (v plechové, ale NEuzemněné krabičce

Já ti teda nevim, ale dávat wifi do plechové bedny je nápad omluvitelný pouze po silném otřesu mozku...  ::) ??? :o
V bedně je samozřejmě jen router s kartou, anténa je vyvedená pigtailem mimo bednu ;-) Je to normálně plechová krabice na RB433 (něco takovýho (http://aspa.cz/img/i/m/g/rb433_case.jpg)).
Název: Re:RB433 a špatná wifi (i s různými kartami)
Přispěvatel: Lol Phirae 06. 01. 2018, 19:03:16
Je to normálně plechová krabice na RB433 (něco takovýho (http://aspa.cz/img/i/m/g/rb433_case.jpg)).

Jo taaaak... Já si představoval nějaký nástěnný rack za televizí, jak jsi tam popisoval tu změť kabelů. (Jinak, dávat tyhle věci za televizi taky není ideální.)
Název: Re:RB433 a špatná wifi (i s různými kartami)
Přispěvatel: Pavouk106 06. 01. 2018, 20:08:07
Já mám TV pod úhlem 45 stupňů v rohu místnosti, je za ní tedy takový pěkný místo na NAS, switch, router a veškerou kabeláž (+ kabely k reprákům, koaxiálk TV apod.). Dlouho to jelo v pohodě, zlobí to asi rok. Zjevně jsem tam tehdy přidal nějaký další klubko kabelu a wifi si řekla, že se na to může taky... vykašlat :-)

Teď bydlí o metr vedle (dočasně) a šlape krásně. Už žádný výpadky spojení s RPi (na síti několik), když jsem pustil na třech RPi najednou stahování něčeho odněkud (ovh.net, mají tam nějaký testovací soubory), tak to jelo 300kB/s na všech třech souběžně (+ 400kB na stolním PC, který je připojený kabelem), což asi tak odpovídá propustnosti. Je to teda už zase RB433, jede zvesela bez problémů a navíc s novýma kondíkama ;D