Fórum Root.cz

Hlavní témata => Distribuce => Téma založeno: PavelŽ 10. 12. 2017, 08:39:09

Název: Distro na starší notebook
Přispěvatel: PavelŽ 10. 12. 2017, 08:39:09
Chtěl jsem na starší notebook HP Compaq 6715s nainstalovat Linux místo původních Win Vista. Vyzkoušel jsem Lubuntu, Ubuntu, Linux Mint, Puppy Linux a openSUSE. Instalace se nikdy nedokončila, zůstalo to viset s černou obrazovkou. Napadá někoho, kde jsem udělal chybu (jsem Linuxem naprosto nepolíbený) nebo ještě nějaké jiné distro?
Název: Re:Distro na starší notebook
Přispěvatel: borekz 10. 12. 2017, 08:53:40
Asi bych nejprve vyzkoušel na live distru, jestli jde o hw problém.
Název: Re:Distro na starší notebook
Přispěvatel: Jenda 10. 12. 2017, 09:27:19
https://brmlab.cz/user/jenda/linux-crapware
Název: Re:Distro na starší notebook
Přispěvatel: pepikx 10. 12. 2017, 09:28:52
Asi bych nejprve vyzkoušel na live distru, jestli jde o hw problém.
u linuxu nebude hw problem a pro cloveka co linuxu nerozumi je to na stary notebook idealni volba.
Název: Re:Distro na starší notebook
Přispěvatel: Miroslav Šilhavý 10. 12. 2017, 09:37:24
u linuxu nebude hw problem a pro cloveka co linuxu nerozumi je to na stary notebook idealni volba.

Sakra, konečně nějaká pořádná rada do diskuse, ta tazatele posunula o notný kus dopředu!
Název: Re:Distro na starší notebook
Přispěvatel: Miroslav Šilhavý 10. 12. 2017, 09:37:42
Chtěl jsem na starší notebook HP Compaq 6715s nainstalovat Linux místo původních Win Vista. Vyzkoušel jsem Lubuntu, Ubuntu, Linux Mint, Puppy Linux a openSUSE. Instalace se nikdy nedokončila, zůstalo to viset s černou obrazovkou. Napadá někoho, kde jsem udělal chybu (jsem Linuxem naprosto nepolíbený) nebo ještě nějaké jiné distro?

V které fázi to zůstalo viset s černou obrazovkou?
Název: Re:Distro na starší notebook
Přispěvatel: mac0112 10. 12. 2017, 09:42:57
Ten tvůj noťas obsahuje Turion 64 X2 a grafárnu ATI. Tak bych hledal 64bitovou verzi. Stáhni a vypal DVD s Xubuntu 64bit.
Pokud přecházíš z Windows je to podle mne ideální volba. Nejprve zkus 16.04, Xenial Xerus když to pojede pak 17.10, Artful Aardvark. Na obou verzích je možnost si nejprve před instalací jí vyzkoušet.
Název: Re:Distro na starší notebook
Přispěvatel: Jenda 10. 12. 2017, 09:57:37
Stáhni a vypal DVD s Xubuntu 64bit.

Vyzkoušel jsem Ubuntu
Název: Re:Distro na starší notebook
Přispěvatel: JardaP . 10. 12. 2017, 09:59:21
Zkuste napred updatovat BIOS, pokud existuje novejsi. Kdo vi, co tam zase soudruzi posrali a mozna je to v novejsim opravene.
Název: Re:Distro na starší notebook
Přispěvatel: pepikx 10. 12. 2017, 15:22:23
u linuxu nebude hw problem a pro cloveka co linuxu nerozumi je to na stary notebook idealni volba.

Sakra, konečně nějaká pořádná rada do diskuse, ta tazatele posunula o notný kus dopředu!
Jj rád poradim.
Název: Re:Distro na starší notebook
Přispěvatel: Radovan. 10. 12. 2017, 19:24:49
Dej tam Raspbian Desktop a hraj si  :P
Název: Re:Distro na starší notebook
Přispěvatel: nobody(ten pravej) 10. 12. 2017, 20:32:19
btw: doporucuju pockat jestli se tazatel "PavelŽ" jeste ukaze a odpovi na otazky ktere jiz byli polozeny ;-)
Název: Re:Distro na starší notebook
Přispěvatel: PavelŽ 11. 12. 2017, 13:05:11
Děkuji všem za projevenou snahu mi pomoci.
K výše nadhozeným otázkám:

* vylepšený BIOS jsem nenašel
* vyzkoušel jsem i Xubuntu 16.04/64 bit, bohužel se naprosto stejným výsledkem
* různá distra se sekala různě, někdy hned na začátku, někdy jsem prošel téměř celý instalační proces a zůstalo to viset při konečném kopírování souborů na disk
* live běželo (asi) normálně

Závěr: asi je nějaká HW chyba v tom starém krámu, noťas putuje zpět do skříně a mně zbyla slušná sbírka instalačních DVD ;)
Název: Re:Distro na starší notebook
Přispěvatel: nobody(ten pravej) 11. 12. 2017, 16:28:56
pokud bys to jeste nechtel vzdat mas par moznosti...

1.z livecd  zkouknout smart disku a pustit na nej kontrolu badblock

2. nastartovat z cd/usb memtest a overit ze je cela ram ok

3. pustit live s nekolika parametrama pro problemovy (nikoliv vadny) hw

pokud te zajimaji podrobnosti jak na to tak dej vedet ;-)
Název: Re:Distro na starší notebook
Přispěvatel: Štefan 11. 12. 2017, 19:23:48
Děkuji všem za projevenou snahu mi pomoci.
K výše nadhozeným otázkám:

* vylepšený BIOS jsem nenašel
* vyzkoušel jsem i Xubuntu 16.04/64 bit, bohužel se naprosto stejným výsledkem
* různá distra se sekala různě, někdy hned na začátku, někdy jsem prošel téměř celý instalační proces a zůstalo to viset při konečném kopírování souborů na disk
* live běželo (asi) normálně

Závěr: asi je nějaká HW chyba v tom starém krámu, noťas putuje zpět do skříně a mně zbyla slušná sbírka instalačních DVD ;)

moje zkušenost z podobných starších notebooků je, že je potřeba při bootu doplnit parameter kernelu NOAPIC a NOLAPIC, tohle mi vždy zabralo.
Název: Re:Distro na starší notebook
Přispěvatel: JardaP . 11. 12. 2017, 20:37:16
Jeste by mohlo stat za uvahu naklonovat Linux z jineho stroje, cimz by se clovek vyhnul instalacnimu procesu, ktery krachuje a pokud by to padalo i pak, mozna by se dala odchytit nejaka hlaska na konzoli nebo v logu. Pokud tam tedy neni systemd, ktery by to mohl zalogovat do /dev/null.
Název: Re:Distro na starší notebook
Přispěvatel: nobody(ten pravej) 12. 12. 2017, 01:59:10
moje zkušenost z podobných starších notebooků je, že je potřeba při bootu doplnit parameter kernelu NOAPIC a NOLAPIC, tohle mi vždy zabralo.
+ jak uz Jenda daval odkaz (https://forum.root.cz/index.php?topic=16994.msg238553#msg238553):
nomodeset nosplash i915.modeset=0 nouveau.modeset=0 gfxpayload=vga=text nofb
a noacpi xforcevesa irqpoll
a odmazat (pokud je uveden) quiet

ne vzdy je samozrejme potreba vse a v zavislosti na exoticnosti HW toho muze byt vhodneho dat vice...

jak/kam pridavat parametry pri startu live viz: http://wiki.ubuntu.cz/bootovací_parametry
je to sice starsi, ale snad to plati, snad jen ze se menu nezobrazuje automaticky, ale pri startu se zobrazi ikonka panacek=klavesnice, pri te zmacknout shift, nebo ctrl, nebo mezeru, nebo mozna cokoliv :-)
Název: Re:Distro na starší notebook
Přispěvatel: jmk 30. 12. 2017, 15:05:05
@nobody(ten pravej)
chci se zeptat, uvedené jaderné parametry dávám do proměnné GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT v souboru /etc/default/grub ?
samozřejmě po update-grub se tyto změny promítnou do /boot/grub/grub.cfg

distro Debian Stretch.

Díky.
Název: Re:Distro na starší notebook
Přispěvatel: jiwopeneQWERTGHFCZX 30. 12. 2017, 15:29:53
@nobody(ten pravej)
chci se zeptat, uvedené jaderné parametry dávám do proměnné GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT v souboru /etc/default/grub ?

Pro dočasnou změnu (na jedno spuštění) můžete při spouštění stisknout e (edit) na položce, kterou chcete spustit. Naskočí jednoduchý textový editor a někde tam budou (hledal bych řádek s linux). Spustíte to klávesou F10. Grub dole na obrazovce píše návod.

Když se při spouštění GRUB neukazuje, ukážete ho stiskem klávesy.
Název: Re:Distro na starší notebook
Přispěvatel: nobody(ten pravej) 30. 12. 2017, 19:19:16
@jmk pro trvale nastaveni: presne jak pises, pro docasne: jak pise jiwopeneQWERTGHFCZX
btw: overit pripadne po startu jestli (ci jake) se parametry pouzily:
Kód: [Vybrat]
cat /proc/cmdline
Název: Re:Distro na starší notebook
Přispěvatel: ivo 31. 12. 2017, 15:10:47
...Chtěl jsem na starší notebook HP Compaq 6715s nainstalovat Linux místo původních Win Vista. Vyzkoušel jsem Lubuntu, Ubuntu, Linux Mint, Puppy Linux a openSUSE...
re:Mám zkušenost že Ubuntu i  Mint  běží na strojích HP dobře .6710,6715,8440,nx7400 to je něco málo co si vzpomínám jistě.Ideální je si  stáhnout iso s https://www.ubuntu.cz/ nebo s https://www.linux-mint-czech.cz/ke-stazeni/ . U toho Mintu osobně bych si zkusil asi 18.3 32bit . Vypálil na dvd a nebo třeba pomocí unetbotinu na flešku.V biosu nastavit přednostní botování s flešky / cd no a protože je to live tak by to mělo úplně v pohodě najet a když to bude fungovat kliknout na symbol cd na ploše a začne instalace.Livko verze nemá úplnou češtinu, to se po instalaci změní a počeštění je 100%.Za sebe Mint v prostředí xfce mi přijde nejlepší , dá se perfektně nastavit dpi a vše co je potřeba.Můj názor je , že je to nejpříjemnější prostředí daleko převyšujicí legendární wxp.
Jo a prakticky všechny výše jmenované ntb od hp měly původně Visty.Mint i Ubuntu si se železem od HP rozumí výborně.
Název: Re:Distro na starší notebook
Přispěvatel: alshajmr 01. 01. 2018, 14:06:54
Asi bych nejprve vyzkoušel na live distru, jestli jde o hw problém.
u linuxu nebude hw problem a pro cloveka co linuxu nerozumi je to na stary notebook idealni volba.
Naopak na starsim notebooku je casto problem s funkcnima tlacitkama, jasem lcd, powersawing rezimama a ventilatory.
Název: Re:Distro na starší notebook
Přispěvatel: nobody(ten pravej) 01. 01. 2018, 18:15:11
Naopak na starsim notebooku je casto problem s funkcnima tlacitkama, jasem lcd, powersawing rezimama a ventilatory.
muze a nemusi, spis zalezi co je za znacku a modelovou radu, to ze s nejakym modelem byl problem co popisujes pred 10rokama, NEznamena ze dnesni distro a jadro na tom nebeha ok a bez tech problemu...
nebo mas snad konkretni zkusenosti s konkretnima starsima modelama s distrem z poslednich par let? ;-)
Název: Re:Distro na starší notebook
Přispěvatel: Jenda 01. 01. 2018, 21:53:31
nebo mas snad konkretni zkusenosti s konkretnima starsima modelama s distrem z poslednich par let? ;-)
Já mám: Asus EEE 1005HA (rok výroby 2010) - plně funkční. Asus U36G (rok výroby 2012) - plně funkční. Acer Aspire 5315 (rok výroby 2007) - někdy od kernelu 4.něco nefunguje grafika, zatím jsem to nezkoumal a používám kernel 3.16 z Debianu Jessie (předpokládám, že než tento kernel zastará -- pak možná můžu ještě dlouho používat 4.4 LTS -- tak se ten HW rozpadne)
Název: Re:Distro na starší notebook
Přispěvatel: nobody(ten pravej) 01. 01. 2018, 22:59:12
@Jenda tak ja mam prave take pisitivnu zkusenosti se starsim HW a aktualnim distrem (mimojine podobne jakonty, s Asus EEE 1008HA, jedine co u nej neslo outofbox bylo vyoinani touchpadu na cos stacilo par radku scripru), ale ptal sem se "kritika" alshajmr kterej mam pocit ze prave takove zkusenosti nema :-)
Název: Re:Distro na starší notebook
Přispěvatel: JardaP . 02. 01. 2018, 00:02:34
Tak kdy uz uz se tak vytahujete, tak ja si pred par dny koupil hracku. Eee PC 901 za 25€, hec. Byly tam turecke Widle XP, ve wifi to nezobrazovalo jedinou sit, jak kdybych byl v lese a nevidelo to jeden ze dvou SSD disku. Za pul hodiny tam uz vrcel MX Linux, wifi jede, zatim se zda, ze vsechno, ale tyhle specialni tlacitka, jako vypinani touchpadu jsem jeste nezkousel.