Fórum Root.cz

Hlavní témata => Sítě => Téma založeno: ZAJDAN 15. 11. 2017, 14:37:10

Název: Volba DNS pro jednotlivé interface
Přispěvatel: ZAJDAN 15. 11. 2017, 14:37:10
Ahoj...
pomohl by mi nekdo objasnit jak je to s DNS ?

-pocitac ma fyzicky interface eth0
IP    : 192.168.0.101
GW : 192.168.0.1
DNS: 192.168.0.1

-pocitac ma VPN interface tap/tun
IP    : 192.168.50.101
GW : 192.168.50.1
DNS: 192.168.50.1

VPN gateway neni nastavena jako default
jaka DNS se bude pouzivat?
Název: Re:volba DNS pro jednotlivé interface
Přispěvatel: asdf123 15. 11. 2017, 14:43:14

to co je v DHCP, alebo v /etc/resolv.conf? :)
Název: Re:volba DNS pro jednotlivé interface
Přispěvatel: ZAJDAN 15. 11. 2017, 14:49:11

to co je v DHCP, alebo v /etc/resolv.conf? :)
jde o windowsiho klienta
na obou interfacich je DHCP client
aplikace openVPN
Název: Re:Volba DNS pro jednotlivé interface
Přispěvatel: Filip Jirsák 15. 11. 2017, 14:49:19
Volba DNS resolveru na rozhraní vůbec nezávisí – když se překládá DNS název na IP adresu, nevíte nic jiného, než ten DNS název, takže není podle čeho volit rozhraní.

Jaký DNS server se použije je určené (obvykle) v /etc/resolv.conf. Pokud máte VPN, obvykle se při přihlášení přenastavuje DNS resolver na ten poskytnutý VPN, aby se překládaly i interní adresy.
Název: Re:Volba DNS pro jednotlivé interface
Přispěvatel: ZAJDAN 15. 11. 2017, 15:05:52
Pokud máte VPN, obvykle se při přihlášení přenastavuje DNS resolver na ten poskytnutý VPN, aby se překládaly i interní adresy.
to znamena ze v pripade VPN se vzdy defaultnim DNSkem stane DNS uvedene ve VPN?
Název: Re:Volba DNS pro jednotlivé interface
Přispěvatel: Filip Jirsák 15. 11. 2017, 15:48:56
to znamena ze v pripade VPN se vzdy defaultnim DNSkem stane DNS uvedene ve VPN?
Ne vždy, ale často. Záleží na tom, jak je nakonfigurované to připojení k VPN.
Název: Re:Volba DNS pro jednotlivé interface
Přispěvatel: snuff1987 15. 11. 2017, 15:53:13
Ne vždy, ale často. Záleží na tom, jak je nakonfigurované to připojení k VPN.

Presne tak...Vsetko zalezi od konfiguracie VPNky, bud ti len prida route na internu siet, alebo ti zmeni default gateway.. To iste s DNS.  Ked tak si to pozri tcpdumpom/wiresharkom kam sa pytas na porte 53.