Fórum Root.cz

Hlavní témata => Sítě => Téma založeno: Zdenda_X 04. 11. 2017, 00:32:38

Název: Nastavení DSL - jde použít modem od T-mobile na O2?
Přispěvatel: Zdenda_X 04. 11. 2017, 00:32:38
Zdravím,
Už několik dní se snažím zprovoznit nově zařízený internet od O2 ale neúspěšně. Po několika denním obvolávání/psaním s různými gury, techniky, nepříjemnými dámami, jsem se rozhodl vyhledat pomoc na internetu od normálních lidí :)
Při zřizování internetu jsem si obstaral svůj modem ZyXEL VMG1312-B30B, stejný typ jaký O2 nabízí ale byl předtím používán T-mobilem, proto by mě zajímalo jestli není problém s připojením kvůli tomu. Jak jsem zjistil, když se resetuje modem od O2 na tovární nastavení zůstane v něm DSL nastavené podle O2 a možná se děje to samé, ale v mém případě tovární nastavení T-mobilu. Má otázka tedy zní jestli jde nějak manuálně přenastavit modem ve webovém rozhraní aby fungoval na O2? Pokud ano jak a kde přesně?
Podle všeho služba funguje, a modem přijímá 20mb/s jak má, ale v počítači píše že připojení internetu není k dispozici a to jak přes WiFi tak LAN, proto musí být něco v nepořádku s nastavením modemu.

Zkoušel jsem tyto možnosti:

Prosím o pomoc, má někdo s tímto problémem zkušenosti?
Předpokládám že nejsem jediný kdo k připojení od O2 používá "cizí" modem. Popřípadě jestli si myslíte že by to mohlo být i něčím jiným, povídejte :)
Předem bych chtěl upozornit že nejsem vůbec IT typ, tak pokud by byl někdo ochotný poradit, jednoduše prosím  ;D

Děkuji.
Název: Re:Nastavení DSL - jde použít modem od T-mobile na O2?
Přispěvatel: Petrczech 04. 11. 2017, 05:33:34
Dobrý den,
zkoušel jste nastavit i tyto parametry?
VPI (Virtual Path Identifier):   8
VCI (Virtual Circuit Identifier):   48

A Přihlašovací jmeno: O2
Heslo: O2

Název: Re:Nastavení DSL - jde použít modem od T-mobile na O2?
Přispěvatel: BobTheBuilder 04. 11. 2017, 06:24:33
Když nejste IT typ, tak proč, xakru, šetříte na nepravém místě koupením S/H modemu, když vám k tomu dají modem za celkem rozumné peníze oni. Pomiňme to, že zrovna tenhle modem se mi zdál poněkud nestabilní a koupil jsem nakonec Asus N17U. Dnes dává O2 mnohem lepší kousek, ale zrovna to, co máte, opravdu není nic moc.
Nepíšete, jestli máte ADSL nebo VDSL, konfigurace se liší. Především tohle musíte mít správně.
ADSL by se ale mělo lišit (T-mobile x O2) snad jen přihlašovacími údaji, VDSL ani tím - to používá T-mobile přes bitstream, takže O2/O2. Jiná věc je O2TV, tam to ještě něco chce dalšího, ale to jsem nikdy neměl, takže nevím.
Název: Re:Nastavení DSL - jde použít modem od T-mobile na O2?
Přispěvatel: Radek Zajíc 04. 11. 2017, 07:43:47
T-Mobile ani O2 neoveruji zakaznika pomoci prihlasovacich udaju. Jmeno/ heslo O2 tedy bude fungovat i pro O2 i pro T-Mobile.
Modem by mel v tovarnim nastaveni byt nakonfigurovan univerzalne (s podporou ADSL i VDSL), tam by taky nemelo byt nic potreba nastavovat.
Laickym pohledem se da zkontrolovat, jestli se modem spojil na DSL vrstve (sviti dioda DSL) i jestli se uspesne pripojil k Internetu (sviti dioda Internet).

Pokud sviti dioda DSL i Internet a na pocitaci je povoleno ziskani IP adresy (i DNS adres) z DHCP, mel by Internet normalne fungovat. Samozrejme muze byt spatny modem, ale to byste se pravdepodobne nedostal ani do nastaveni modemu (http://10.0.0.138/).

Pomocnikem k troubleshootingu jsou prikazy
ping 8.8.8.8
traceroute 8.8.8.8


Jejich vysledek sem dopiste a uvidime, co se s tim da delat dal.
Název: Re:Nastavení DSL - jde použít modem od T-mobile na O2?
Přispěvatel: Medo 04. 11. 2017, 08:07:47
Bob popisal co bolo treba.Doplnim.
Zyxel celkom drzi, ked ma v sebe firmware priamo z Cz/sk zyxel supportu (nie z webu).
(neviem ci sa nepoflakuje aj na uloz.to :-) )
Pokial sa resetujte, treba lepsi napajaci adapter.
Wifi cast stoji za prd.
Na hlavnej obrazovke musite pohladom zistit v akom je to stave: rychlost atm, pridelena ip adresa, gateway ...
Ak je tam len ATM, a ip adresu nemate, tak sa to nechytilo a treba hladat pricinu (vpi, vci, meno+heslo, vlan) ....
Název: Re:Nastavení DSL - jde použít modem od T-mobile na O2?
Přispěvatel: Zdenda_X 04. 11. 2017, 14:23:10
Jedná se o VDSL připojení, modem svítí jak by měl, internet svítí zeleně a DSL taky. V nastavení počítače, ve vlastnostech bezdrátového připojení v protokolu IP verze 6 a 4 je povoleno získat DNS automaticky. V připojení k LAN sítí je v protokolu IP verze 4 také povoleno automatické DNS, v6 je vypnutá.
Ve webovém rozhraní modemu (http://10.0.0.138/) v nastavení LAN mám povolen DNS server a  získávání DNS z WAN.
Ve WAN službách mám 4 rozhraní atm1.1, ppp0.1, ptm0.2 a ppp1.1. - v téhle části se tedy moc nevyznám ale po rozkliknutí mají všechny ID a helso O2, O2 jak by měli mít.
V ATM rozhraní mám atm0 to má VPI a VCI 8, 48 a atm1 to má 8 a 35.
Cmd jsem radši vyfotil, příkaz traceroute mi nefunguje ale našel jsem na internetu jiný který jste asi měl na mysli:
(https://preview.ibb.co/iAVATG/net.jpg) (https://ibb.co/dmRjoG)
Pokud by ten modem byl prý od O2 tak po restartu není kromě WiFi potřeba vůbec nic nastavovat a internet by měl jít.. tak si stále myslím že kuvli tomu že je od T-mobilu tam spolu v nastavení něco nekamarádí.. :)
Název: Re:Nastavení DSL - jde použít modem od T-mobile na O2?
Přispěvatel: Karel Karlik 04. 11. 2017, 21:01:25
> Jedná se o VDSL připojení,

Pokud vim, tak u VDSL se nenastavuje VPI/VCI, ale VLAN (802.1p vetsinou na 0, 802.1q v cechach vetsinou na 848? na https://www.o2.cz/osobni/techzona-modemy-pro-adsl-vdsl/273154-ostatni_modemy_nikoli_od_o2.html?article=550534 taky pisou 848).

~~

Jestli se da z pocitace dostat na modem, a modem je pripojeny na internet (jestli sviti ze jo, tak by mohl), tak jeste muze mit vypnute routovani (to se mi taky jednou stalo).
Nekde ve webovem rozhrani modemu bude zahrabana dianostika, a v ni ping/traceroute. Tohle bych taky vyzkousel na nejakou znamou adresu (taky obvykle zkousim krasne zapamatovatelne 8.8.8.8), jestli to projde tak se muzeme omezit na hledani problemu primo na modemu.

Dalsi vec co je dobre zkontrolovat - jakou IP dostalo WAN rozhrani, a jestli nahodou neni ve stejne siti jako LAN. Kdovi co za problemy to muze zpusobit, jestli by pak treba modem nevedel pres ktere rozhrani posilat kdyz vidi 10.x.y.z.


Taky bych se nedivil kdyby byl nejaky problem v tom, ze na WAN je ipv4+ipv6, na LAN jen ipv4, a ten modem se s tim nejak nepopral. Ale zrovna tohle by fungovat melo, pokud je spravne nakonfigurovano pouziti dualstacku.


Ma to pristup pres ssh (nejspis se stejnym admin userem a heslem jako pres web)? Zkusil bych se pripojit, pustit na nem najaky tcpump, pak z pocitace ping 8.8.8.8, a podivat se jake pakety na ten modem prichazeji a z nej odchazeji. Pripadne se pak z prikazove radky da taky zkouset ping a dalsi.
Název: Re:Nastavení DSL - jde použít modem od T-mobile na O2?
Přispěvatel: Radek Zajíc 04. 11. 2017, 21:17:36
Z toho screenshotu s pingem a traceroute je videt, ze:
- pocitac ma ip adresu od routeru (dhcp)
- router je pripojen k dsl a routuje
- pakety se ztraceji od tretiho a dalsiho skoku

Tedy: problem pravdepodobne neni v routeru ani v PC, ale nejspis nekde v siti CETINu nebo O2. Jsou vsechny faktury zaplacene? Neodrizlo O2 tuhle linku pro neplaceni? Neodrizlo O2 tuhle linku kvuli divnemu provozu (malware, viry)?

Nechte se na O2 prepojit na techniky, reknete jim, ze chcete, aby provedli diagnostiku pomoci http://www.o2test.cz - tak se nejrychleji dostanete k pricine problemu.
Název: Re:Nastavení DSL - jde použít modem od T-mobile na O2?
Přispěvatel: JardaP . 04. 11. 2017, 22:28:18
Hm, nemuze v tom modemu byt nekde defaultne nastaveny nejak uchylne maly TTL? Uz jsem o tom nekde cetl, ze nejaci sulini meli v custom firmware modemu nebo kde nastavene TTL 1, takze to lidem na jine siti nejelo, kdyz tam bylo nekde o hop vic.
Název: Re:Nastavení DSL - jde použít modem od T-mobile na O2?
Přispěvatel: citanus006 04. 11. 2017, 22:45:12
Hm, nemuze v tom modemu byt nekde defaultne nastaveny nejak uchylne maly TTL? Uz jsem o tom nekde cetl, ze nejaci sulini meli v custom firmware modemu nebo kde nastavene TTL 1, takze to lidem na jine siti nejelo, kdyz tam bylo nekde o hop vic.

jojo uz sem to taky videl
Název: Re:Nastavení DSL - jde použít modem od T-mobile na O2?
Přispěvatel: BobTheBuilder 05. 11. 2017, 18:01:55
A nemůže ten tracert na IPv4 skončit na tom, že tam má O2 svůj CGNAT? Nevím, u O2 jsem s DSL nikdy nebyl.
Zkusil bych povolit IPv6, jestli to bude taky neprojde (např. tracert -6 www.root.cz)
Název: Re:Nastavení DSL - jde použít modem od T-mobile na O2?
Přispěvatel: SB 05. 11. 2017, 20:20:05
Jsem zvědavý invalida a měl bych takovou malinkatou otázečku na tazatele: K čemu je dobré být u O2 místo u T-Mobile?
Název: Re:Nastavení DSL - jde použít modem od T-mobile na O2?
Přispěvatel: Zdenda_X 07. 11. 2017, 14:39:20
Děkuji všem za pomoc, nechápu jak to ale dnes jsem to zapnul a už to funguje.. vůbec nic jsem s tím nedělal a jako zázrakem to běží. Takže to pravděpodobně nebylo modemem ale těmi hlupáky od O2 (i když mi bylo 4x řečeno že u nich je vše v pořádku). U O2 jsem proto že v mé ulici není žádný jiný dostupný poskytovatel internetu, takže to určitě nebyla má první volba, spíš jediná :)
Znovu vám všem děkuji, alespoň jsem se naučil něco nového.
Přeji hezký den.
Název: Re:Nastavení DSL - jde použít modem od T-mobile na O2?
Přispěvatel: filip 07. 11. 2017, 15:09:35
U me se to chovalo uplne stejne. Novy modem od alzy, v siti O2 se pripojil dostal IP adresu ale fungoval v traceroute jen jeden hop do site O2 a tam se to ztracelo. Nekolik restartu behem par dni nepomohlo.
Potom jsme prehral firmware tim, co ma na svych strankach O2 a chytilo se to.
Název: Re:Nastavení DSL - jde použít modem od T-mobile na O2?
Přispěvatel: JardaP . 07. 11. 2017, 15:35:31
Potom jsme prehral firmware tim, co ma na svych strankach O2 a chytilo se to.

Hm, copak asi maji soudruzi z O2 blbe?
Název: Re:Nastavení DSL - jde použít modem od T-mobile na O2?
Přispěvatel: SB 07. 11. 2017, 15:48:51
...U O2 jsem proto že v mé ulici není žádný jiný dostupný poskytovatel internetu, takže to určitě nebyla má první volba, spíš jediná :)

Tomu nerozumím. Dráty jsou CETINu, prodejce VDSL si k nim můžete vybrat. Chápu to tedy tak, že ve vašem případě se nejedná o sebemrskačství, ale neznalost?

Mimochodem já jedu na opačné kombinaci - inet od T-Mobile na modemu od O2. :D
Název: Re:Nastavení DSL - jde použít modem od T-mobile na O2?
Přispěvatel: JardaP . 07. 11. 2017, 17:40:26
Děkuji všem za pomoc, nechápu jak to ale dnes jsem to zapnul a už to funguje.. vůbec nic jsem s tím nedělal a jako zázrakem to běží.

Tak to zase na pul hodiny vypnete, treba budete mit kliku a uz to nenabehne. :-)
Název: Re:Nastavení DSL - jde použít modem od T-mobile na O2?
Přispěvatel: Zdenda_X 08. 11. 2017, 19:59:53
Citace
...U O2 jsem proto že v mé ulici není žádný jiný dostupný poskytovatel internetu, takže to určitě nebyla má první volba, spíš jediná :)

Tomu nerozumím. Dráty jsou CETINu, prodejce VDSL si k nim můžete vybrat. Chápu to tedy tak, že ve vašem případě se nejedná o sebemrskačství, ale neznalost?

Mimochodem já jedu na opačné kombinaci - inet od T-Mobile na modemu od O2. :D

Ať tak či onak, dlouho už u O2 nebudu. Právě nám kopou v ulici optický kabel takže hádám že v lednu od nich už budu mít pokoj. Což je také důvod proč se mi nechtělo na dva měsíce kupovat nový modem :)
Název: Re:Nastavení DSL - jde použít modem od T-mobile na O2?
Přispěvatel: SB 09. 11. 2017, 10:16:16
To vám přeju, na druhou stranu se může stát, že to budou nějaká hovada typu UPC.
Název: Re:Nastavení DSL - jde použít modem od T-mobile na O2?
Přispěvatel: BobTheBuilder 09. 11. 2017, 11:09:11
...hovada typu UPC
No, na xDSL jsem byl odkázán od roku 2003 až do letošního podzimu. Postupně se to zrychlovalo, ale ani na VDSL jsem se nedostal na víc, než 44/5 mbit. UPC mi s novým routerem dává sice málo možností, ale IPv6 funguje dobře, IPv4 přes CGNAT je použitelné. A hlavně, za poloviční cenu mám dvojnásobnou rychlost - a hlavně upload, o ten jde nejvíc.
To jsem měl xDSL od Radiokomunikací, od kterých to koupil T-mobile. Na rozdíl od O2 jsem měl i veřejnou IPv4 adresu, nad tím jsem zamáčkl slzu. V případě O2 ale rozdíl není, taky jedou přes CGNAT.
Takže, pokud jde o "hovadnost" O2 a UPC si nemají co vyčítat.