Fórum Root.cz

Hlavní témata => Sítě => Téma založeno: hana 07. 08. 2017, 16:22:11

Název: ADSL modem O2 SmartBox?
Přispěvatel: hana 07. 08. 2017, 16:22:11
Dobry den,

potrebuji si koupit novy modem pro ADSL (nevim, jestli maji VDSL) internet od O2 v Praze.

Uz jsem vybirala na Alze nejaky rozumny (okolo 1-2 tisic): TP, ASUS,...
Ale vsimla jsem si nabidky O2 na jejich "smart box"
https://www.o2.cz/osobni/smart-box-jak-to-funguje/#smboxTechSpec

Mate s tim nekdo zkusenosti? Doporucili byste?
Zalezi mi predevsim na FW (aktualizace, v otevrenost asi moc nedoufam), kdyby byla podpora openWRT, tak skvele. Pak kvalitu HW..

Dekuji a preji hezke odpoledne,
Hanka
Název: Re:ADSL modem O2 SmartBox?
Přispěvatel: Lol Phirae 07. 08. 2017, 17:56:30
Ne, čínské zabackdoorované hovno, které uvidí za dobu životnosti možná jednu poloveřejnou aktualizaci firmwaru, bychom opravdu nedoporučili. Za +/- stejný prachy pořídím APU2, nahodím tam pfSense, OPNSense apod. a vím, co mám doma.
Název: Re:ADSL modem O2 SmartBox?
Přispěvatel: Milfaus 07. 08. 2017, 18:19:53
DOPORUČUJI NEBRAT ZAŘÍZENÍ OD OPERÁTORA!!!

Zatímco pro oficiální zařízení vychází firmwary, kde se výrobce alespoň snaží předstírat bezpečnost, tak zařízení od operátorů se s tím obvykle nijak neobtěžují. Vždy si to chce pohlídat, jestli se jedná o HW vyrobený speciálně pro operátora nebo to je univerzální kus a firmware se bude dodávat.
Název: Re:ADSL modem O2 SmartBox?
Přispěvatel: David1234 07. 08. 2017, 19:51:34
Ne, čínské zabackdoorované hovno, které uvidí za dobu životnosti možná jednu poloveřejnou aktualizaci firmwaru, bychom opravdu nedoporučili. Za +/- stejný prachy pořídím APU2, nahodím tam pfSense, OPNSense apod. a vím, co mám doma.

Tak mi prosím pěkně poraď co si koupit za VDSL modem. V podstatě není jiná možnost než koupit nějaký čínský a ten přepnout do bridge modu a vytáčet spojení nějakým jiným nečínským zařízením které do něj zapojím. Existoval projekt SMRT který skončil (https://project.turris.cz/cs/hardware#hw-smrt).

Rád bych věděl kde sehnat nejlépe jednoportový nečínský VDSL modem který se dá přepnout do bridge mode a bude fungovat v síti Cetinu.
Název: Re:ADSL modem O2 SmartBox?
Přispěvatel: Milfaus 07. 08. 2017, 20:33:28
Rád bych věděl kde sehnat nejlépe jednoportový nečínský VDSL modem který se dá přepnout do bridge mode a bude fungovat v síti Cetinu.

http://www.draytek.co.uk/products/business/vigor-130
Tohle je jeden nejlepších modemů, které se u nás dají sehnat.
Koupíš zde: http://www.draytek.cz/cz/adsl-routery/305-vigor-2710ne

Doporučuji nenechat se ukecat do jiného řešení.
NEKUPOVAT ZAŘÍZENÍ, KTERÉ MÁ ZÁROVEŇ I WIFI!!!
xDSL modem s WIFI je jako koupit si Octavia s neodpojitelným valníkem.
WIFI vysílač zasahuje do spektra DSL na nižších harmonických frekvencí, jinými slovy, huhlání WIFI indukuje šum do DSL části, zvyšuje šumové číslo linky a snižuje SNR. Už pouhé zapnutí WIFI na DSL modemu má vliv až 2db a při plném zatížení může kvalita linky klesnout až o 3-4db resp. o 5db u šmejdských modemů.
No a proč se tedy vyrábějí Oktávky s valníkem? Hodně lidí to chce, raději pojedou na nižší rychlosti než aby měli dvě oddělená zařízení.
Název: Re:ADSL modem O2 SmartBox?
Přispěvatel: David1234 08. 08. 2017, 14:20:55
Hm, když ten nový je ADSL2/2+ Wi-Fi (802.11b/g/n) router s implementovaným ADSL2+ modemem a firewallem, což nechci. Chci aby to bylo co nejmenší a mělo to opravdu nejlépe pouze jeden port. Vím že to jde vypnout - ale určitě to zbytečně zvyšuje pořizovací cenu.

Každopádně to s tím rušením mě nikdy nenapadlo, díky za tip.
Název: Re:ADSL modem O2 SmartBox?
Přispěvatel: síťář 08. 08. 2017, 14:29:28
Ale je třeba dát potom taky tu wifinu nějak daleko od modemu, jinak efekt odděleného zařízení výde vniveč. Pozor taky na USB 3.0. Některá zařízení (nebo kabely a konektory) způsobít totální rušení wifi. A pokud wifi ruší ADSL, tak určitě USB 3.0 taky ruší ADSL.
Název: Re:ADSL modem O2 SmartBox?
Přispěvatel: David1234 08. 08. 2017, 14:58:40
Ten Vigor 130 by tak nějak splňoval to co chci, ale když chci znát přibližnou cenu tak se dostanu akorát na stránku http://www.draytek.cz/cz/vdsl-routery/2-uncategorised/586-koupit. Obávám se že již není k sehnání.

Máte někdo nějaké další doporučení co brát místo toho? Byl bych rád kdyby to dělalo hlavně tu jednu funkci - modem. Čím méně věcí tam bude tím lépe.
Název: Re:ADSL modem O2 SmartBox?
Přispěvatel: Milfaus 08. 08. 2017, 15:11:54
K dostání co vím, normálně je, jen ...dostupnost kvalitních zařízení je v ČR dost problém a ochota dodavatelů dělat svojí práci je podobně mizerná. Jde o to, že na 1000x šmejdů se tu prodá jedno dobré zařízení, tak se to nikomu nevyplatí.

https://www.amazon.co.uk/DrayTek-Vigor-ADSL-Ethernet-Modem/dp/B00F9E5LQA

https://www.amazon.de/DrayTek-Vigor-Router-Gigabit-Ethernet/dp/B00F9E5LQA/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1502197828&sr=8-1&keywords=Vigor+130

Většina lidí si tady ze severu jezdí pro kvalitu do Německa, ostatně i zdroje určené pro prodej v Německu jsou osazené lepší kvalitou součástek. (Kdo by taky do popelnice, co sežere všechno, házel drahou kvalitku.)
Název: Re:ADSL modem O2 SmartBox?
Přispěvatel: t2000 08. 08. 2017, 19:51:13
Když už jsme u toho Německa, údajně jsou velmi dobré jejich FRITZ modemy.
Název: Re:ADSL modem O2 SmartBox?
Přispěvatel: Milfaus 08. 08. 2017, 20:43:34
Když už jsme u toho Německa, údajně jsou velmi dobré jejich FRITZ modemy.

Viz můj post zde: https://forum.root.cz/index.php?topic=16008.0 (https://forum.root.cz/index.php?topic=16008.0)
Když vytáhnete hlavu z místního CHECHIA nočníku, najdete i jiné firmy, než výše uvedené.
Třeba skvělé Drayteky, věci od Billion Electric, Fritzy a další.

Ale chce to vyšší řadu.
Až budu mít 3-4 litry nazbyt, musím si pořídit Billiona, jejich schopnosti jsou označovány až za magické.

Toto vlákno jsem nečetl, ale Billion se dá donutit k tomu, aby lhal Dslamu o svém SNR a navíc fungoval i v opravdu malém okně. Přes google vyhledat Billion SNR tweaking
http://forums.whirlpool.net.au/archive/1567481 (http://forums.whirlpool.net.au/archive/1567481)
Název: Re:ADSL modem O2 SmartBox?
Přispěvatel: hana 09. 08. 2017, 10:41:56
Dekuji,
ridila jsem se radou "vyhnout se custom hw od operatora", a vyhral to prumerny TP TD-W9980B.

Sice je nejposlednejsi FW z roku 2015 (na modemu je nejaka ceska lokalizace z r. 2017, kde jsou prednastaveny predvolby pro CZ operatory. Tuto verzi se mu bohuzel nepodarilo nalezt online).

Nicmene pozde tam pujde dat i OpenWRT (ale ani to nevim, jake by melo vyhody - tez posledni vydani nekdy z r 2015, je ten projekt skomirajici?)

Ano, je to oktavka s valnikem, ale presne, mam pouze 1 krabicku misto dvou a funguje to dostatecne.

Dekuji za Vase rady a pomoc!
Hana
Název: Re:ADSL modem O2 SmartBox?
Přispěvatel: David1234 17. 08. 2017, 20:54:57
Když už jsme u toho Německa, údajně jsou velmi dobré jejich FRITZ modemy.

Viz můj post zde: https://forum.root.cz/index.php?topic=16008.0 (https://forum.root.cz/index.php?topic=16008.0)
Když vytáhnete hlavu z místního CHECHIA nočníku, najdete i jiné firmy, než výše uvedené.
Třeba skvělé Drayteky, věci od Billion Electric, Fritzy a další.

Ale chce to vyšší řadu.
Až budu mít 3-4 litry nazbyt, musím si pořídit Billiona, jejich schopnosti jsou označovány až za magické.

Toto vlákno jsem nečetl, ale Billion se dá donutit k tomu, aby lhal Dslamu o svém SNR a navíc fungoval i v opravdu malém okně. Přes google vyhledat Billion SNR tweaking
http://forums.whirlpool.net.au/archive/1567481 (http://forums.whirlpool.net.au/archive/1567481)

Billion 8800NL R2 Wireless VDSL/ADSL2+ Modem Router for Phone Line Connections and Fibre

Tenhle není ani moc drahý.. 60 liber a SNR tweaking podporuje :)
Název: Re:ADSL modem O2 SmartBox?
Přispěvatel: V2kt0r 17. 08. 2017, 21:47:24
Také bych šel do FritzBoxu. Třeba 6390 je sice trochu starší, o to ale levnější a umí např. i DECT. Provozuji jeden v ČR na telekomácké vDSL lince a jeden v DE a plná spokojenost. Hlavně se tam dá nastavit spousta rozšířených služeb, jako neomezené množství VOIP účtů, pravidla vytáčení, blokování hovorů, VPN apod. Zároveň kdo takové služby nepotřebuje, nemusí se o ně starat.
www.ebay.de, hledat FritzBox 6390. Ty se 60 na konci jsou srovnatelné, ale už bez podpory analogové tel. linky. Kdo ale má VOIP, nemusí mu to vadit.
Název: Re:ADSL modem O2 SmartBox?
Přispěvatel: SB 20. 08. 2017, 18:06:59
Rád bych věděl kde sehnat nejlépe jednoportový nečínský VDSL modem který se dá přepnout do bridge mode a bude fungovat v síti Cetinu.

O tomhle jednodíráči https://access-pointy.heureka.cz/netgear-dm200-100eus/ (https://access-pointy.heureka.cz/netgear-dm200-100eus/) se tu před nějakou dobou mluvilo, že v ČR funguje.
Název: Re:ADSL modem O2 SmartBox?
Přispěvatel: Tomas M 25. 10. 2017, 10:33:24
Sdělení nebrat zařízení od operátora je určitě pravdivé , ale jako zákazník O2 jsem neustále masírován informací , že při použití modemu zakoupeného samostatně nebudu moci přijímat jejích internet a nezaručí mi podmínky dodávky internetu a TV dle smlouvy. Lze tedy použít zařízení koupené třeba v Německu a bez problému provozovat s síti O2? Moc poprosím o radu. Jsem strojař proto je můj dotaz asi dost idiotenfest.
Název: Re:ADSL modem O2 SmartBox?
Přispěvatel: Tom K 25. 10. 2017, 12:37:44
... při použití modemu zakoupeného samostatně nebudu moci přijímat jejích internet a nezaručí mi podmínky dodávky internetu a TV dle smlouvy...
Nesmysl. Problémy mohou být u O2 IPTV, ale co se týče internetu, vyhoví jakýkoliv VDSL modem. Všechny prodávané v Evropě umí VDSL od Cetin (veškeré ADSL/VDSL v ČR vlastní Cetin, nezávisle na tom, kdo Vám je přeprodá).
I hloupý Asus s gigabitovými LAN porty za 1300 Kč Vám udělá dobrou službu.
Název: Re:ADSL modem O2 SmartBox?
Přispěvatel: Floydie 25. 10. 2017, 13:33:46
Pozor, jakykoliv VDSL router/modem urcite nevyhovi. CETIN pouziva u ADSL jako jeden z mala ANNEX B!! Co se tyce ADSL2+ a VDSL2, tak tam by mela byt situace jednodussi, ale negarantuji vam v pripade vlastního zarizeni kvalitu pripojeni - mam oficialni vyjadreni od O2. Marne jsem hledal CISCO router s VDSL2, který by sel spolehlive pouzit a nakonec po konzultacích volim pro zákazníka modem od poskytovatele, který použijeme v bridge modu a CISCO router si pak vybereme jakykoliv (protože neresime DSL rozhrani).
Název: Re:ADSL modem O2 SmartBox?
Přispěvatel: Tomas M 25. 10. 2017, 17:24:12
Děkuji moc za odpovědi a rady , jen jako neznalý věci chápu dobře , že zapojení bridge mode v praxi znamená : přípojka O2 - modem od O2(v mém případě Zyxel VMG8924-B30A) - router libovolný ? A přepokládám , že z O2 modemu budu muset v podstatě paralelně táhnout lan pro modem O2TV? Předem děkuji za info.
Název: Re:ADSL modem O2 SmartBox?
Přispěvatel: Floydie 26. 10. 2017, 16:32:40
Děkuji moc za odpovědi a rady , jen jako neznalý věci chápu dobře , že zapojení bridge mode v praxi znamená : přípojka O2 - modem od O2(v mém případě Zyxel VMG8924-B30A) - router libovolný ? A přepokládám , že z O2 modemu budu muset v podstatě paralelně táhnout lan pro modem O2TV? Předem děkuji za info.

- Ano, router pak můžete mit libovolny.
- Ano, O2TV musite vest zvlast kabelem z vyznacene zdířky na O2 modemu k tomu jejich set-top-boxu.

Jinak pro ty co presto chteji vlastní DSL modem doporucuji pro uplnost nasledujici odkazy
https://www.cetin.cz/technicke-specifikace-rozhrani

nastaveni DSL
xDSL Modulace: využitá technologie ITU G.993.2
Protokol: PPP over Ethernet (PPPoE)
Zapouzdření (Encapsulation): LLC případně LLC SNAP
VLAN 848
Přihlašovací jméno/heslo O2

nastaveni O2TV
port pro set-top-box nastavit na bridge mód
VPI 8 VCI 35
nastavit QoS na tento typ trafficu

Snad to usetri cas tem, co to budou tak dlouho hledat jako ja.


Název: Re:ADSL modem O2 SmartBox?
Přispěvatel: SB 27. 10. 2017, 11:03:11
Nějak to mícháte dohromady - pokud vím, ADSL používá pro rozdělení dat VPI+VCI, VDSL VLAN, takže buďto jedno, nebo druhé.
O2TV (https://www.o2.cz/osobni/techzona-modemy-pro-adsl-vdsl/273154-ostatni_modemy_nikoli_od_o2.html?article=550539)
Název: Re:ADSL modem O2 SmartBox?
Přispěvatel: Tomas M 27. 10. 2017, 12:05:23
Děkuji moc za radu , já používám VDSL od O2. Mění se tím nějak návod od Floydie ?
Název: Re:ADSL modem O2 SmartBox?
Přispěvatel: SB 27. 10. 2017, 13:31:47
Mění se tím to, že pro O2TV nastavíte VLAN 835, žádné VPI+VCI tam není. Ale jak je ten videoproud TV kódovaný a čím to za bridge zpracovat, netuším.
Název: Re:ADSL modem O2 SmartBox?
Přispěvatel: Lenart 27. 10. 2017, 15:41:39
Na modemu nezáleží, jestli je to prehistorický WELL nebo novější Tenda, s obojím mám 8Mbps/512kbps
Název: Re:ADSL modem O2 SmartBox?
Přispěvatel: Lol Phirae 04. 11. 2017, 13:15:39
Ještě se vrátím k tomu Smart Boxu (dostala se mi ta hrůza na chvíli do ruky)

- ta HDsračka neumí IPv6, takže skutečně výtečné zařízení, pokud potřebujete VPN/vzdálený přístup. O2 říká, že prý snad někdy příště. (Veřejná IPv4 stojí u O2 již 250 Kč/měsíc.)
- nastavení HDsračkoboxu je POUZE přes wifi a matlafoun a jakousi HDsračkaaplikaci. Když chcete wifi vypnout (pokrytí signálem tragické), tak si kraksnu pro každé další přenastavení musíte resetnout do továrního nastavení.

A to se na 4 litry vopravdu vyplatí!!!

 ;D ;D :o :o ::) ::)
Název: Re:ADSL modem O2 SmartBox?
Přispěvatel: dastin 20. 07. 2018, 19:30:16
Takze mi fici "skoro" 250Mbit/s Fritz!boxem 7590 od O2. viz. odkaz
https://forum.o2.cz/nase-technologie-15/cekani-na-godota-126
Název: Re:ADSL modem O2 SmartBox?
Přispěvatel: Meh 21. 07. 2018, 13:55:33
Je to jeste mnohem horsi. Dokud O2 SmartBox nesparujete s matlacim tamagotchi, nejen ze moc nenastavite, ale modem se bude snazit unaset spojeni a presmerovavat z webu xyz na svoji stranku s upozornenim, at tu mobilni aplikaci nainstalujete. Jenze ne vzdy se to podari, takze pri otevreni porhlizeci a zadani xyz muze nahodne nastat jeden ze tri stavu: a) nenacte se nic, za b) dlouho nic, pak se nacte xyz, nebo c) nacte se stranka s mobilni aplikaci. Kdyz tu stranku odkliknete, tak modem prestane presmerovavat, ovsem jenom pro tohle jedno zarizeni a jen do restartu nebo vvypadku proudu.
Zkratka nebrat ani zadarmo.
Název: Re:ADSL modem O2 SmartBox?
Přispěvatel: dastindastin 01. 02. 2019, 00:11:01
Takze dnes jsem tu sracku instaloval, no s tim generovanim hesla na I-phonu jsem myslel, ze mne odvezou.
Nejvice mne stve, ze se muze po instalaci, pro vygenerovani hesla, pouzit jedine stejnej kram, cim se to zacalo delat.
Takze, kdyz mi klekne telefon, tak to muzu cele ressetovat a nastavovat vsechno znovu.......
Uz jsem videl hodne routeru, ale takovy srot muze pouze O2 prodavat. Chtel jsem mu tam nacpat Fritz!Box 7530,
ale manzelka souseda a soused sam taky, MUSI mit nutne ten srot IPTV a Fritzek neumi multi VLAN-ID, da se to pry nejak dolepit, ale velmi slozite pres konfig........ Takze ma stastny soused Smartsrota.......
Rikal mi technik, ze nesmeji hanit (hodnotit) ty sracky, ze to maji od vrchnosti zakazano. Ze si sice stezuji u vchnosti na ten srot, ale je jim to hovno platne...... Jednoduche, prijde technik na opravu, zenska sama doma, chlap s telefonem v praci a technik se do srotaku nedostane. Technik ressetuje srotak, nastavi svym telefonem, starej prijde domu a uz se do srota nedostane........ no je to velice chytre!!!!!
Název: Re:ADSL modem O2 SmartBox?
Přispěvatel: tomvec 01. 02. 2019, 08:28:01
Tak to je pecka, hlavně že všude kolem vidím reklamu na tento nesmysl a "5G" internet od O2.

Už dávno jsem to pořešil O2 routerem v bridge módu a Turrisem za korunu a spokojenost. Ten jejich původní (nějaký Huawei) router zvládá v současnosti nějakých 16/2 Mb a víc tady asi nedosáhnu. Bylo by zajímavé dostat do ruky ten nový modem od CETINU, jesli by se to přiblížilo k 20 Mb.
Název: Re:ADSL modem O2 SmartBox?
Přispěvatel: dastindastin 03. 02. 2019, 16:13:36
Tak jsem dostal na par dnu ten zazrak domu na hrani. Ted mam cas na opravdove hrani. No reknu Vam, takovy srot jsem jeste nemel. S tim generovanim hesla, to je opravdu drzost. Mam ho za Frit!Boxem prez WAN, ma nastavenou automatiku, tak se automaticky pripojil. Takze si to cele prohlizim, ale.............. jedine zadarmo a ne za 4.000Kc. Pokud neopravi to zasrane, orezane a nesmyslne menu od O2, tak si myslim ze cela rada chytrejsich zakazniku odejde uz kvuli tomu pryc od O2. Jako vetsina mych znamych odesla z Ceske (rakouske) Sporitelny kvuli tomu jejich novemu, pritroublemu systemu Georg preslo ke konkurenci. Ja treba k Fiobance.