Fórum Root.cz

Hlavní témata => Sítě => Téma založeno: Honzik 26. 07. 2017, 16:57:46

Název: IPv6 - nastavení 2, 3 a 4 routerů
Přispěvatel: Honzik 26. 07. 2017, 16:57:46
Dobrý den. mám VDSL od T-Mobile, který údajně používá u ipv6 prefix 56 což možňuje za modemem 256 sítí. Bohužel do dnešního dne se mě nepodařilo ipv6 na ostatních routerech a wifi AP rozchodit. Vždy mám pouze ipv6 na modemu a nebo pokud dám modem do Bridge tak na firewallu Zywall. Vůbec není funkční autokonfigurace prostě nic. Proto prosím o radu jestli někdo ví a nebo se mu toto podařilo dát do provozu. Zatím jsem došel k závěru, že T-Mobile lže a to hodlém ukončit předčasně smlouvu a jít zpět k O2 jelikož to byl hlavní důvod přechodu O2 má 64 prefix a 56 by mě dal jedině kdybych přešel na SHDSL. Ale slečna, která mě přechod zajišťovala se i z technikem dušovala, že vše funguje jen pomalu za pomocí SLAAC. A nebo není pravda co tvrdí zastánci ipv6 a konfigurace není tak jednoduchá.
Předem děkuji za každou dobrou radu a úvahu.
Název: Re:Ipv6 - nastavení 2, 3 a 4 routeru.
Přispěvatel: asdf111 26. 07. 2017, 17:47:21
vsak sa pozri co si dostal od providera :) ci to je SLAAC, alebo DHCPv6 prideleny subnet a aku ma masku. Vsetko za tvojim routrom nieje zodpovednost providra samozrejme.
Název: Re:Ipv6 - nastavení 2, 3 a 4 routeru.
Přispěvatel: Honzik 26. 07. 2017, 18:22:18
To je jasné, že za routerem je to moje věc, ale bylo mi řešeno, že si vše nastavím automaticky. Jinak modem připojím na Wan Slaac.
Jinak to funguje jak T-Mobile píše tady, ale nedaří se mě tam dát ten 56 prefix.



Zatímco ve světě IPv4 byly přidělovány IPv4 po jednotkách (případně blocích čtyř, osmi či šestnácti adres), IPv6 přiděluje zásadně celé souvislé bloky.
Abyste mohli připojit svůj modem k síti, potřebujete nejméně jeden blok o velikosti 264. Tomuto bloku říkáme WAN prefix a uvádíme ho jako „/64“ za adresou.

Může vypadat například takto:
2001:db8:dead:beef::/64

Protože v IPv6 neexistují překlady adres, přidělíme (delegujeme) vám i adresy pro vaše počítače, modemy, tablety, případně další zařízení, které ve své síti máte. A protože nejsme troškaři, přidělíme vám dostatek IPv6 adres pro připojení až 256 vašich sítí za DSL modemem. Tomuto bloku adres říkáme Delegovaný prefix, má velikost 272 a zapisuje se takto:

2001:db8:00ca:fe00::/56

S těmito údaji se můžete setkávat na komunikaci s námi (mohou se objevit v Můj T-Mobile či na předávacích protokolech). O technické detaily se ale starat nemusíte. Vše nastavíme tak, aby vám síť šlapala bez dalších starostí.[/b]
Název: Re:IPv6 - nastavení 2, 3 a 4 routerů
Přispěvatel: daemon 26. 07. 2017, 21:11:54
Vždy mám pouze ipv6 na modemu a nebo pokud dám modem do Bridge tak na firewallu Zywall. Vůbec není funkční autokonfigurace prostě nic.

A v čem je problém? Od TMO dostaneš přes DHCP6 přidělený /56 prefix, ten Ti naroutují a dál, ve Tvé síti, si to musíš nastavit sám.
Měl jsem to takto zprovozněné a všechno fungovalo.
Co znamená, že "vůbec není funkční autokonfigurace"?
Název: Re:IPv6 - nastavení 2, 3 a 4 routerů
Přispěvatel: Radek Zajíc 26. 07. 2017, 21:54:37
Je treba si ujasnit, co ze to presne chcete udelat. T-Mobile nelze, prideluje /56 (overeno na vlastni kuzi na lince zrizene v cervnu).
Na DSL se na WAN rozhrani prideluji adresy pomoci router advertisements a autokonfigurace, zatimco pro lokalni sit si musi router o adresy pozadat pomoci prefix delegation (v roli klienta). Ty muze delegovat dal bud automaticky pomoci prefix delegation (v roli serveru) nebo rucne.

Z otazky nevyplyva, jestli chcete routery zretezit; pokud ano, je treba aby vsechny podporovaly nejen fungovani jako klient pro delegaci prefixu, ale take jako delegujici dhcpv6 server, ktery umi cast prideleneho prefixu rozdistribuovat dal. Zadny z nabizenych DSL routeru to IMHO neumi, tedy DSL router je treba prepnout do rezimu bridge a PPPoE spojeni vyrocit z prvniho routeru, ktery si umi o prefixy rict a zaroven je distribuovat dal. Napriklad retezec tri vlastnich routeru s OpenWRT bude fungovat.

Alternativou je routovani konfigurovat ve vnitrni siti rucne, nicmene i tak musi prvni router (vytacejici PPPoE) pozadat DSL sit o prefix /56 pomoci Prefix delegation. Routery to ovsem musi podporovat - a tady zase nejspis s vychozim DSL routerem od operatora neuspejete.
Název: Re:IPv6 - nastavení 2, 3 a 4 routerů
Přispěvatel: Honzik 26. 07. 2017, 22:23:07
Tak pravdě podobně bude problém v Zywallu protože ten mě standartně připojení vytáčí protože na lan1 ipv6 funguje v lanu2 a 3 už nejede ( každá je samostatná síť) v lan 1 je zapojen router Netgear r6400 a lan 2 Wifi AP domácí lan 3 AP recepce.
Název: Re:IPv6 - nastavení 2, 3 a 4 routerů
Přispěvatel: Radek Zajíc 26. 07. 2017, 22:35:47
Zywall neznam, ale po rychlem googleni umi fungovat jako dhcpv6 klient a vyzadat si adresu pomoci prefix delegation:
http://www.dslreports.com/forum/r27390272-IPv6-Make-IPv6-work-with-ZyWALL-USG-50

Nejspis ale bude treba pro kazdou sit (Vy tomu rikate lan1, 2, 3) vlastni konfiguraci IPv6 router advertisementu (s jinou LAN adresou pro kazdou sit). Podle toho popisu to vypada, ze to mate nastaveno jen pro prvni sit a pro dalsi dve ne.

Router advertisementy vam zajisti, ze budete mit v lan1, 2, 3 ipv6 konektivitu. Pokud ale zywall neumoznuje prefixy delegovat routerum druhe urovne, nebude uz konektivita na LAN strane techto routeru (predpokladem je, ze routery druhe urovne maji konektivitu od zywallu pripojenou do WAN portu).

(Sit je tedy zapojena tak, ze zywall vytaci pppoe a distribuuje konektivitu dal do druhe urovne routeru? Nebo existuje jeste treti uroven routeru zapojena do routeru druhe urovne? Byl by obrazek?)

Celkove mi setup prijde mozna az prilis slozity, routery druhe urovne bych prepnul do rezimu switch/access point a nechal routovani jen na zywallu.
Název: Re:IPv6 - nastavení 2, 3 a 4 routerů
Přispěvatel: Honzik 26. 07. 2017, 22:51:57
Děkuji za radu zítra vyzkouším asi blbě jsem se vyjádřil ale ten Netgear mám jako switch zkusím nechat routrovat jen ten Zywall ten na wan požádá jako slaac a já to rozdělím pro lan 1 2 a 3, 2001:db8:00ca:fe01::/56, 2001:db8:00ca:fe02::/56, 2001:db8:00ca:fe03::/56
Název: Re:IPv6 - nastavení 2, 3 a 4 routerů
Přispěvatel: Ondřej Caletka 26. 07. 2017, 23:32:09
Já to rozdělím pro lan 1 2 a 3, 2001:db8:00ca:fe01::/56, 2001:db8:00ca:fe02::/56, 2001:db8:00ca:fe03::/56
Tu délku prefixu na LAN rozhraní máte špatně. Má tam být /64 (případně něco mezi 56 a 64, pokud je to něco jako OpenWRT, co umí přídělovat prefixy dál).

Navíc prefix délky 56 má ve čtvrtém slově jen dvě platné číslice, takže vámi uvedené adresy jsou všechny jeden a ten samý prefix 2001:db8:00ca:fe00::/56. To vysvětluje, proč vám to nechce fungovat na víc než jednom LAN portu.
Název: Re:IPv6 - nastavení 2, 3 a 4 routerů
Přispěvatel: asdf111 26. 07. 2017, 23:32:41
/56 subnet rozdelis uz len na /64 subnety ktore prideli tvoj hlavny router dalej :) snad ti len matematika nesedi a konceptu sietovania rozumies :P
Název: Re:IPv6 - nastavení 2, 3 a 4 routerů
Přispěvatel: j 27. 07. 2017, 00:55:16
....

Hele, par veci si ujasni ... pokud ti jde jen o ipv6, nepotrebujes bridge. Jenze, nevim teda jak v tomhle konkretnim pripade, ale nekde sem zahlid, ze nektery soudruzi neumej ... mno proste se ti muze stat, ze kdyz prepnes modemorouter do bridge, tak misto /56 dostanes /64.

V kazdym pripade to muzes vsechno nastavit rucne, nemusis se srat s nejakym pridelovanim prefixu ... byt nejspis s rizikem, ze se ti zmeni (neni k tomu zadnej duvod).

Mno ... a /56 se rozhodne nerozdeluje na jednotlivy /64 ... ale naopak se rozdeluje tak, aby byly rezervy ...

Priklad:

mas doma lan, privatni a pro navstevy + mas wifi, privatni, pro navstevy a verejnou.  Takze ... 5 siti, kazdy pridelis rekneme 4x /64 ... = /62.  Pokud bys (hypoteticky) mel vstupni GW a pak pro kazdou jednu tu sit vlastni router, tak na tech 5 routeru namiris prave tyhle rozsahy (v routovaci tabulce GW). Pokud chces setrit nepotrebujes na tu spojovaci cast ani vlastni rozsah, daj se pouzit linkovy adresy ... ale ... ma to nejaky mouchy.

Mno a na vystupu tech routeru samo pustis radvd ... kterymu nastavis tu jednu /64 (z pridelenych /62).

Na automatismy zapomen, to tyhle krabky neumej.
Název: Re:IPv6 - nastavení 2, 3 a 4 routerů
Přispěvatel: j 27. 07. 2017, 00:56:32
Edit: Samo, pokud bys chtel delat nejakou vetsi kaskadu, tak tu /62 proste zvetsis, trebas na /60 ...
Název: Re:IPv6 - nastavení 2, 3 a 4 routerů
Přispěvatel: Raken 17. 08. 2017, 21:34:01
Asi ti moc neporadím, ale myslím si že pokud ISP dává prefix /56 tak by to mělo jít natavit automaticky a pokud ne tak reklamovat. Chápu to u O2 kdy ten dává /64 tak prostě víc sítí za modemem neuděláš. ale pokud máš /56 tak nevidím důvod jelikož by to celé odporovalo tvrzení o jednoduchosti nastavování sítě v IPV6. U IPV4 taky připojíš za modem X sítí bez komplikací (kromě natu) Nevěš hlavu a klidně se obrať na T-Mobile protože pokud mají v nabídce nějaké zařízení tak by to už z principu mělo taková nastavení podporovat. U jiného nevím, ale tak řekneš mám váš modem prefix /56, ale bohužel nemůžu za ním udělat víc sítí v ipv6. Pochybuji že by ti řekl někdo at si koupíš vlastní, jelikož by to odporovalo tomu, že jejich prodávané zařízení to neumí.