Fórum Root.cz

Hlavní témata => Hardware => Téma založeno: JSOB 04. 05. 2017, 12:33:47

Název: Řadič P410 + RAID10 - selhání pole 6x6TB Seagate IronWolf
Přispěvatel: JSOB 04. 05. 2017, 12:33:47
Mam server HP a v něm hardwarový řadič P410. Byly vytvořeny 3 logické disky 1xJBOD, 1xRAID1(system) a 1xRAID10 (6x6TB) jako storage a na nem vytvoreny ZFS. Vse fungovalo cca 3 mesice. Pak jsem se rozhodl ty tri sachty vylnit 3x3TB WD RED(JBOD). No a kdyz jsem najel do konfigu radice videl jsem u toho storage pole oznaceni "Failed". Je tam nainstalovany na tom RAID1 Proxmox a ten kdyz zacne bootovat tak vypise hlasku "Failed to start import ZFS pools by cache file. Ja ale soudím ze je problém hardwarový a to pole vidi špatně již ten řadič. Viz. odkaz. Poradíte nějaký postup? Děkuji za každý příspěvek.
http://www.abclinuxu.cz/data/prilohy/5/5/225155-img_20170504_121519-1--2714052882940246404.jpg (http://www.abclinuxu.cz/data/prilohy/5/5/225155-img_20170504_121519-1--2714052882940246404.jpg)
Název: Re:Řadič P410 + RAID10 - selhání pole 6x6TB Seagate IronWolf
Přispěvatel: Lol Phirae 04. 05. 2017, 12:54:33
Já ti poradím jen to, aby sis pro příště přečet dokumentaci k ZFS, kde výslovně nedoporučují používat pod ZFS jakékoliv podobné "HW" RAID sračky.
Název: Re:Řadič P410 + RAID10 - selhání pole 6x6TB Seagate IronWolf
Přispěvatel: pole 04. 05. 2017, 13:57:07
Brani ti neco v tom to pole RAID10 (Logical Drive #2) opravit? Resp. blize zjistit proc si HW radic mysli ze je FAILED? Co takhle dat na te obrazovce klavesu Enter?

Kolega nademnou ma samozrejme pravdu, pokud chces pouzivat ZFS, proc mu pod nohy hazis jinej raid?
Název: Re:Řadič P410 + RAID10 - selhání pole 6x6TB Seagate IronWolf
Přispěvatel: JSOB 04. 05. 2017, 14:19:43
Brani ti neco v tom to pole RAID10 (Logical Drive #2) opravit? Resp. blize zjistit proc si HW radic mysli ze je FAILED? Co takhle dat na te obrazovce klavesu Enter?

Kolega nademnou ma samozrejme pravdu, pokud chces pouzivat ZFS, proc mu pod nohy hazis jinej raid?

Enter jsem samozrejme dal. V poli vidim vsechny disky a je u nich OK viz. priloha. Ten sesty neni v okne videt.
Ten ZFS jsem tam mel proto, ze Proxmox neumi nad ext4 snapshoty virtualních strojů. Tak jsem vytvoril ZFS.
Delal jsem to poprve no....tak prosim trochu schovivavosti.
Co byste teda doporucili jako nejvyhodnejsi variantu vytvoreni diskoveho pole z tech 6x6TB?
Název: Re:Řadič P410 + RAID10 - selhání pole 6x6TB Seagate IronWolf
Přispěvatel: Lol Phirae 04. 05. 2017, 14:29:39
Tak znovu - pokud tam chceš používat ZFS, tak žádné pole v BIOSu nevytvářej. (Pokud to ten řadič neumožňuje jinak, tak pro každý jednotlivý disk vytvoř jednodiskový RAID-0).
Název: Re:Řadič P410 + RAID10 - selhání pole 6x6TB Seagate IronWolf
Přispěvatel: JSOB 04. 05. 2017, 14:43:12
Tak znovu - pokud tam chceš používat ZFS, tak žádné pole v BIOSu nevytvářej. (Pokud to ten řadič neumožňuje jinak, tak pro každý jednotlivý disk vytvoř jednodiskový RAID-0).
Jo rozumim. V radici nic a pak ty disky spojit do jednoho ZFS poolu a na nem ZFS file systemy podle potreby.
Co LVM? Nebylo by lepší?
A ted uz se asi na ta data nedostanu co? Zalohy mam, ale sloziteji obnovitelne.
Název: Re:Řadič P410 + RAID10 - selhání pole 6x6TB Seagate IronWolf
Přispěvatel: PCnity 04. 05. 2017, 14:48:39
Asi ma ukamenuju, ale ja by som siel do AHCI (alebo akykolvek no RAID) rezimu a BTRFS.
Pokial netreba RAID Z, je imho btrfs podstatne pohodlnejsi. Ked nic ine, tak prechod na vacsie pole je pri ZFS pain in the ass.

Co sa tyka terajsej situacie, IMO ma zmysel pohladat nastroj na ten HW RAID a skusit manualne spustit nejaky recovery job.
Název: Re:Řadič P410 + RAID10 - selhání pole 6x6TB Seagate IronWolf
Přispěvatel: pole 04. 05. 2017, 14:49:05
A ted uz se asi na ta data nedostanu co? Zalohy mam, ale sloziteji obnovitelne.

ZFS jste si ujasnili, ted se muze zkusit obnovit stavajici pole aby(/jestli) se dostalo na data. Pokud jsou vsechny disk fyzicky OK, musi se zjistit pricina proc je pole failed. Nepamatuju si ten radic z hlavy, takze vyskoc na prvni obrazovku radice, bude tam vic voleb nez jen to co jsi ukazal.
Jak projdeme ten radic, nebude od veci se kouknout pres iLO (management port) co je tam za chybove hlaseni.
Název: Re:Řadič P410 + RAID10 - selhání pole 6x6TB Seagate IronWolf
Přispěvatel: Honza 04. 05. 2017, 16:24:07
Ptal bych se proc je RAID6 failed kdyz disky jsou ok. Zkusil bych otevrit nejakej case na hpcku paac tohle neni dobre.
Název: Re:Řadič P410 + RAID10 - selhání pole 6x6TB Seagate IronWolf
Přispěvatel: ES 04. 05. 2017, 16:47:02
Je to raid 10. a vubec me to neprekvapuje, na tomhle hw delat tak maximalne zrcadlo, vsechno ostatni nebrat....
Název: Re:Řadič P410 + RAID10 - selhání pole 6x6TB Seagate IronWolf
Přispěvatel: czipis 04. 05. 2017, 16:59:01
muzes nabootovat nejaky live distro a tam zkusit nainstalovat hpacucli nebo hpssacli a pak poslat vypisy z
Kód: [Vybrat]
ctrl all show config detailtam by mohlo byt videt vic detailu proc je to failed
Název: Re:Řadič P410 + RAID10 - selhání pole 6x6TB Seagate IronWolf
Přispěvatel: Lol Phirae 04. 05. 2017, 19:08:10
Co LVM? Nebylo by lepší?

Ne. Prostě na všechny tyhle "hardware" nesmysly se vyser.
Název: Re:Řadič P410 + RAID10 - selhání pole 6x6TB Seagate IronWolf
Přispěvatel: - 05. 05. 2017, 08:43:17
caute,
P410 je spolahlivy bezproblemovy hardwarovy radic. To znamena, ze ma vlastny procesor, pamat, cache, BBU, a riesi cele riadenie pola bez spotreby systemovych prostriedkov. Ziadny "BIOS SW fake raid". Ak su s nim problemy, vacsinou ich maju na svedomi nekompatibilne disky. To aj zodpoveda popisovanemu spravaniu. Nie kazdy disk sa da pripojit na radic, aj ked sedi konektor. Takze ako prve treba aktualizovat firmware na radici a pokial mozno aj v diskoch. A skontrolovat HCL na produktovej stranke.
Za druhe. Ak je v manuali k ZFS napisane, ze sa nema robit nad HW RAID, asi to tam je z nejakeho konkretneho dovodu. Robit sa mudrejsi(alebo mozno z nevedomosti) ako vyvojari ZFS sa zvycajne nevyplaca :). Konci to stratou dat.
Suma sumarum - aktualizacia firmare v radici, diskoch a nastudovat spravny layout ZFS :)

Název: Re:Řadič P410 + RAID10 - selhání pole 6x6TB Seagate IronWolf
Přispěvatel: dustin 05. 05. 2017, 09:20:29
IMO je po přidání disků řadič jen zmatený a považuje to za změnu pořadí disků, jak popisuje na tom linku v http://www.abclinuxu.cz/poradna/hardware/show/425769#3 . To by určitě šlo utilitkami vyřešit.
Název: Re:Řadič P410 + RAID10 - selhání pole 6x6TB Seagate IronWolf
Přispěvatel: JSOB 05. 05. 2017, 14:01:39
IMO je po přidání disků řadič jen zmatený a považuje to za změnu pořadí disků, jak popisuje na tom linku v http://www.abclinuxu.cz/poradna/hardware/show/425769#3 . To by určitě šlo utilitkami vyřešit.
Jo uz se mi to jednou stalo a po par restartech to samo nabehlo.....ted ale nic.....
Kez bys mel pravdu a slo to opravit.
Název: Re:Řadič P410 + RAID10 - selhání pole 6x6TB Seagate IronWolf
Přispěvatel: JSOB 05. 05. 2017, 14:13:24
muzes nabootovat nejaky live distro a tam zkusit nainstalovat hpacucli nebo hpssacli a pak poslat vypisy z
Kód: [Vybrat]
ctrl all show config detailtam by mohlo byt videt vic detailu proc je to failed
Takze tady vypis:
Kód: [Vybrat]
=> ctrl all show config

Smart Array P410 in Slot 2                (sn: PACCR9SYFRRQ  )

   array A (SATA, Unused Space: 0  MB)


      logicaldrive 1 (74.5 GB, RAID 1, OK)

      physicaldrive 1I:1:1 (port 1I:box 1:bay 1, SATA, 80.0 GB, OK)
      physicaldrive 1I:1:2 (port 1I:box 1:bay 2, SATA, 80.0 GB, OK)

   array B (SATA, Unused Space: 0  MB)


      logicaldrive 2 (16.4 TB, RAID 1+0, Failed)

      physicaldrive 1I:1:7 (port 1I:box 1:bay 7, SATA, 6001.1 GB, OK)
      physicaldrive 1I:1:8 (port 1I:box 1:bay 8, SATA, 6001.1 GB, OK)
      physicaldrive 1I:1:9 (port 1I:box 1:bay 9, SATA, 6001.1 GB, OK)
      physicaldrive 1I:1:10 (port 1I:box 1:bay 10, SATA, 6001.1 GB, OK)
      physicaldrive 1I:1:11 (port 1I:box 1:bay 11, SATA, 6001.1 GB, OK)
      physicaldrive 1I:1:12 (port 1I:box 1:bay 12, SATA, 6001.1 GB, OK)

   array C (SATA, Unused Space: 0  MB)


      logicaldrive 3 (298.1 GB, RAID 0, OK)

      physicaldrive 1I:1:3 (port 1I:box 1:bay 3, SATA, 320.0 GB, OK)

   array D (SATA, Unused Space: 0  MB)


      logicaldrive 4 (8.2 TB, RAID 0, OK)

      physicaldrive 1I:1:4 (port 1I:box 1:bay 4, SATA, 3 TB, OK)
      physicaldrive 1I:1:5 (port 1I:box 1:bay 5, SATA, 3 TB, OK)
      physicaldrive 1I:1:6 (port 1I:box 1:bay 6, SATA, 3 TB, OK)

   Enclosure SEP (Vendor ID HP, Model DL18xG6BP) 248 (WWID: 50014380131F45D3, Port: 1I, Box: 1)

   Expander 250 (WWID: 50014380131F45C0, Port: 1I, Box: 1)

   SEP (Vendor ID PMCSIERA, Model  SRC 8x6G) 249 (WWID: 50014380068FA92F)

Neprijde mi tam nejake zajimave info.
Poradite nekdo prosim co dal by se dalo udelat?
Název: Re:Řadič P410 + RAID10 - selhání pole 6x6TB Seagate IronWolf
Přispěvatel: JSOB 05. 05. 2017, 14:40:54
Tak tady je vypis jednoho disku. Vypis je u vsech sesti stejny...nic podezreleho. Firmware stejny.
Název: Re:Řadič P410 + RAID10 - selhání pole 6x6TB Seagate IronWolf
Přispěvatel: dustin 05. 05. 2017, 14:43:27
Už jsem ti to psal na abclinuxu. Zkoušel jsi pořešit případ, že se změnilo pořadí disků? Psal jsi, žes přidával nové disky - a podívej se na identifikace v tom výpisu - logicaldrive 1 má disky 1I:1:1 a 1I:1:2, logicaldrive 2 má 1I:1:7 až 1I:1:12 a čísla mezi nimi (3 - 6) mají další disky v následných logical drivech - předpokládám ty nově přidané.

Neměl náhodou předtím logicaldrive 2 disky 1I:1:3 až 1I:1:8?

Když jsem nedávno změnil pořadí disků, Smartarray to při startu biosu zdetekoval a zeptal se, zda má pole poskládat z disků s jinými čísly. Nemohlo se stát, že sis toho nevšiml a třeba jsi to odmítl? Něco takového podobného by vysvětlovalo stávající situaci.
Název: Re:Řadič P410 + RAID10 - selhání pole 6x6TB Seagate IronWolf
Přispěvatel: dustin 05. 05. 2017, 14:45:14
Nejsnazší by bylo disky zpřeházet a vyzkoušet, třeba nějaký logicaldrive, který je nyní OK. Tipuju si, že dostaneš další failed pole s OK disky.
Název: Re:Řadič P410 + RAID10 - selhání pole 6x6TB Seagate IronWolf
Přispěvatel: czipis 05. 05. 2017, 15:28:26
Neprijde mi tam nejake zajimave info.
Poradite nekdo prosim co dal by se dalo udelat?

zkus jeste
Kód: [Vybrat]
ctrl slot=2 pd all show
Kód: [Vybrat]
ctrl slot=2 pd all show detail
Kód: [Vybrat]
ctrl slot=2 ld 2 show detail
Název: Re:Řadič P410 + RAID10 - selhání pole 6x6TB Seagate IronWolf
Přispěvatel: Jirka1 06. 05. 2017, 09:02:52
A co se stane, když se ty tři přidané disky vytáhnou?
Název: Re:Řadič P410 + RAID10 - selhání pole 6x6TB Seagate IronWolf
Přispěvatel: David1234 06. 05. 2017, 20:02:42
OT: Vysvětlíte mi někdo proč ZFS nemůže fungovat na HW raidu? Já jsem si vždy myslel že pokud je ten HW raid udělaný správně tak to ty vrstvy nad ním (tedy i filesystem) v podstatě nepoznají, ale podle toho co tu všichni píší to asi tak není, že? Proč to ZFS vadí?
Název: Re:Řadič P410 + RAID10 - selhání pole 6x6TB Seagate IronWolf
Přispěvatel: Lol Phirae 06. 05. 2017, 20:21:14
Já jsem si vždy myslel že pokud je ten HW raid udělaný správně tak to ty vrstvy nad ním (tedy i filesystem) v podstatě nepoznají, ale podle toho co tu všichni píší to asi tak není, že? Proč to ZFS vadí?

http://open-zfs.org/wiki/Hardware#Hardware_RAID_controllers
Název: Re:Řadič P410 + RAID10 - selhání pole 6x6TB Seagate IronWolf
Přispěvatel: RDa 07. 05. 2017, 09:54:54
http://open-zfs.org/wiki/Hardware#Hardware_RAID_controllers

Takže skoro nic ZFS specific (to jsou jen ty CRC), a 90% je opravdu jen good practise, protože vývoj firmwaru HW raidu je dost pozadu oproti mainline kernelu (smart, sector size, erase block, trim.. - vše se tam dostane tak s 5-ti letým zpožděním).
Název: Re:Řadič P410 + RAID10 - selhání pole 6x6TB Seagate IronWolf
Přispěvatel: JSOB 09. 05. 2017, 09:30:21
Nejsnazší by bylo disky zpřeházet a vyzkoušet, třeba nějaký logicaldrive, který je nyní OK. Tipuju si, že dostaneš další failed pole s OK disky.
Tak disky jsem prehodil a pomoci F1 nacetl konfiguraci po bootu co to naskenovalo. Vsechno stejne jen pozice disku zmeneny. :-(
Viz prilohy...
Název: Re:Řadič P410 + RAID10 - selhání pole 6x6TB Seagate IronWolf
Přispěvatel: JSOB 09. 05. 2017, 09:52:16
A co se stane, když se ty tři přidané disky vytáhnou?
Tak jsem ty disky vratil do puvodnich pozic a ty 3x3TB WD RED vytahl a pres F1 nacetl konfiguraci pri bootu. A je to nejake divne.
On si tri ty seagaty pujcil a vytvoril z nich to 9TB pole co mely tvorit ty WD RED. V tom 18TB poli samozrejme chybi.
Viz prilohy.
Jestli si dobre vzpominam tak se mi uz na pocatku neco takoveho stalo. Tim padem bude asi to pole rozbite kdyz si ty tri disky necetl jinam. :-(
Název: Re:Řadič P410 + RAID10 - selhání pole 6x6TB Seagate IronWolf
Přispěvatel: czipis 09. 05. 2017, 09:59:54
co vygenerovat report?
Kód: [Vybrat]
ctrl all diag file=/tmp/report.zip
jeste mu muzes zkusit rict, aby nebyl failed
Kód: [Vybrat]
ctrl slot=2 ld 2 modify reenablenebo vetsim kladivem
Kód: [Vybrat]
ctrl slot=2 ld 2 modify reenable forced
Název: Re:Řadič P410 + RAID10 - selhání pole 6x6TB Seagate IronWolf
Přispěvatel: JSOB 09. 05. 2017, 12:35:46
co vygenerovat report?
Kód: [Vybrat]
ctrl all diag file=/tmp/report.zip
jeste mu muzes zkusit rict, aby nebyl failed
Kód: [Vybrat]
ctrl slot=2 ld 2 modify reenablenebo vetsim kladivem
Kód: [Vybrat]
ctrl slot=2 ld 2 modify reenable forced
Tak report je v příloze. Jestli se na nej kouknes budu moc rád.
Fakt myslis ze je dobre mu natvrdo rict ze to neni Failed?

Název: Re:Řadič P410 + RAID10 - selhání pole 6x6TB Seagate IronWolf
Přispěvatel: czipis 09. 05. 2017, 12:48:47
no vzhledem k tomuto
Citace
Logical drive state: This logical drive has failed and cannot be used. All data on this logical drive has been lost.
bych rekl ze uz neni moc co ztratit  :o
Název: Re:Řadič P410 + RAID10 - selhání pole 6x6TB Seagate IronWolf
Přispěvatel: JSOB 09. 05. 2017, 14:04:10
no vzhledem k tomuto
Citace
Logical drive state: This logical drive has failed and cannot be used. All data on this logical drive has been lost.
bych rekl ze uz neni moc co ztratit  :o

Tak Czipisi tohle ti vyslo. Pole zas fungujeeeeee. :-)) Ty tu ted byt tak te zvu na pivo.
Zabrala ta verze bez kladiva.
Kód: [Vybrat]
ctrl slot=2 ld 2 modify reenableMoc Ti díky a i všem zúčastněným.
Můžete mi někdo vysvětlit proč k tomu došlo?
Název: Re:Řadič P410 + RAID10 - selhání pole 6x6TB Seagate IronWolf
Přispěvatel: MaLaMuT 09. 05. 2017, 18:30:50
HP P400 nebo P410 jsou naprosto bezproblémové řadiče s vlastní cache, počítají si checksumy a pokud to člověD umí nastavit, funguje to desítky(u) let bez problém. P400 běhala od prvních desek s PCIexpress. Sám jsem na tom jel v domácím pecku raid ze dvou Seagate a v práci to bylo v několika serverech. Ten řadič šlape i s Windows 10 s Windows Serverem 2012/16 jako z praku, dneska sice už v testovacím počítáků, ale je to prostě PAN řadič.

K tomu tvému problému, dokud to nezčubčíš tak, že bys ty disky přepsal, data nejsou ztracená a dají se zachránit.
A co se vymrvilo u tebe? Kdo ví, podle mého odhadu jsi nějak popřeházel disky, což není problém, ale musíš vědět, jak to napravit. Skoro bych řekl, že jsi měl raid natažený přes něco jiného, než sis myslel.

Data nejsou fuč, rozhodně ne do doby, než disky přepíšeš. Klidně můžeš disky odpojit, vyresetovat řadič do defaultu, připojit disky zpět a není to problém. Mám to lépe vyzkoušené s PERCovskými řadiči od Dell, ale už jsem měnil zdechlý řadič i v serveru HP a o žádná data se nepřišlo. Stejně tak jsme měnil pořadí disků, atd.

Mám tu na stole dvě P400, což jsou jen starší P410 (P410 podporuje tuším navíc PCIexpress 2.0).
Takže bych to mohl vyřešit, ale asi bys musel sáhnout do prasátka, zadarmo si pustím raději film, nejlevnější budeš mít obnovit zálohu.
Název: Re:Řadič P410 + RAID10 - selhání pole 6x6TB Seagate IronWolf
Přispěvatel: MaLaMuT 09. 05. 2017, 18:46:30
Pár poznámek k P400 i P410:

- HP vydalo i tooly pro Debian, ale nejsou veřejně přístupné, obecně linkem ze stránky řadiče je toho dostupného jen hodně málo

A když tak hodit Woko sem: http://cciss.sourceforge.net/

Případně pro P400: hpssacli-2.40-13.0_amd64.deb
(Nevím, jestli to je aktuální verze, ale mělo by to nasměrovat k ostatním DEB)

- dva dny jsem se vztekal, proč nemůžu enforcnout použití cache, pokud není k řadiči připojená baterka, cache se nepoužívá, leda by to bylo vynucené, řadič tvrdohlavě odmítal commandy a prostě to nešlo, myslel jsem si, že to je v tom ovládacím software, ale nebylo, celý problém byl v tom, že jsem měl nadefinované pole, ale neměl v něm disky :-D po připojení disků k poli ... hpacucli ctrl slot=4 modify nbwc=enable  najednou začalo fungovat :-P dva dny v čudu

- ARECA mi připravila DALEKO víc horkých chvilek, než tohle pole

- Řadič si toho nechá hrozně moc líbit, ale neprochází přes to SMART commandy (jen LoL_Pfufafel by se mohl divit proč), takže člověk nemá info o zdraví disků

- Podpora ve VMware je super, samozřejmě člověk NESMÍ stahovat čistý VMware, ale HP customized ISO stejně jako pro Dell se použivíají Dell Customized ISO. Asi nějak takhle, odkazy si pologramot vygooglí sám.
https://community.hpe.com/t5/ESXi/HPE-VMWare-ESXi-6-5-Image/td-p/6917990

ATD, právě mě přestalo bavit sem ty rozumy psát. Pokud někdo přidá nějaká dobrá moudra, třeba změním názor a něco připíšu.
Název: Re:Řadič P410 + RAID10 - selhání pole 6x6TB Seagate IronWolf
Přispěvatel: Lol Phirae 09. 05. 2017, 18:51:31
HP P400 nebo P410 jsou naprosto bezproblémové řadiče

Jojo, to tady všichni vidíme.  ;D  ::)
Název: Re:Řadič P410 + RAID10 - selhání pole 6x6TB Seagate IronWolf
Přispěvatel: MaLaMuT 09. 05. 2017, 19:48:57
Jojo, to tady všichni vidíme.  ;D  ::)

Ano, jsi velmi osvícený :-D
Přesně podle: Spustil jsem Linux a přišel o data, no a všichni vidíme, že Linux je krám a neměl by se vůbec používat.
Taky by bylo dobré zakázat všechna kladiva, protože pepíček se klepl do prstu při zatloukání obrázku, zlá kladívka, zlá!
Název: Re:Řadič P410 + RAID10 - selhání pole 6x6TB Seagate IronWolf
Přispěvatel: czipis 09. 05. 2017, 20:32:00
Takže bych to mohl vyřešit, ale asi bys musel sáhnout do prasátka, zadarmo si pustím raději film, nejlevnější budeš mít obnovit zálohu.

presne nad tvym prispevkem pise ze uz to vyresil, takze ty jako expert uz bohuzel nevydelas :-D
Název: Re:Řadič P410 + RAID10 - selhání pole 6x6TB Seagate IronWolf
Přispěvatel: MaLaMuT 09. 05. 2017, 20:38:48
presne nad tvym prispevkem pise ze uz to vyresil, takze ty jako expert uz bohuzel nevydelas :-D

Vidíš, toho jsem si nevšiml.
Tím líp, další zářez pro řadiče s čipem LSI  ;)
Název: Re:Řadič P410 + RAID10 - selhání pole 6x6TB Seagate IronWolf
Přispěvatel: dustin 10. 05. 2017, 00:41:29
.
Zabrala ta verze bez kladiva.
Kód: [Vybrat]
ctrl slot=2 ld 2 modify reenable

IMO obdoba toho odkazovaného příkazu pro HP UX sautil accept_media_xchg . Řadiči se změnilo pořadí disků a odmítl z toho pole opět poskládat. Tak jsi jej k tomu přinutil ručně.

Jo, zlaté UUID v mdadm.
Název: Re:Řadič P410 + RAID10 - selhání pole 6x6TB Seagate IronWolf
Přispěvatel: dustin 10. 05. 2017, 00:50:42
- Řadič si toho nechá hrozně moc líbit, ale neprochází přes to SMART commandy (jen LoL_Pfufafel by se mohl divit proč), takže člověk nemá info o zdraví disků
P410:
Kód: [Vybrat]
smartctl -a -d cciss,1 /dev/sda

smartctl 5.41 2011-06-09 r3365 [x86_64-linux-3.16.0-0.bpo.4-amd64] (local build)
Copyright (C) 2002-11 by Bruce Allen, http://smartmontools.sourceforge.net

Vendor:               HP     
Product:              DF0146B8052     
Revision:             HPD1
User Capacity:        146,815,737,856 bytes [146 GB]
Logical block size:   512 bytes
Logical Unit id:      0x5000c50004f548df
Serial number:        3QN0CV6H00009919D6QR
Device type:          disk
Transport protocol:   SAS
Local Time is:        Wed May 10 00:46:47 2017 CEST
Device supports SMART and is Enabled
Temperature Warning Enabled
SMART Health Status: OK

Current Drive Temperature:     39 C
Drive Trip Temperature:        68 C
Elements in grown defect list: 1
Vendor (Seagate) cache information
  Blocks sent to initiator = 2319274357
  Blocks received from initiator = 3466207494
  Blocks read from cache and sent to initiator = 4016003179
  Number of read and write commands whose size <= segment size = 3928309779
  Number of read and write commands whose size > segment size = 0
Vendor (Seagate/Hitachi) factory information
  number of hours powered up = 71681.40
  number of minutes until next internal SMART test = 57

Error counter log:
           Errors Corrected by           Total   Correction     Gigabytes    Total
               ECC          rereads/    errors   algorithm      processed    uncorrected
           fast | delayed   rewrites  corrected  invocations   [10^9 bytes]  errors
read:          0        0         0         0          0          0.000           0
write:         0        0         0         0          0          0.000           0
Non-medium error count:        0
No self-tests have been logged
Long (extended) Self Test duration: 1113 seconds [18.6 minutes]

Starší P800:

Kód: [Vybrat]
smartctl -a -d cciss,1 /dev/cciss/c0d0

smartctl 5.41 2011-06-09 r3365 [x86_64-linux-3.16.0-0.bpo.4-amd64] (local build)
Copyright (C) 2002-11 by Bruce Allen, http://smartmontools.sourceforge.net

Vendor:               HP     
Product:              DG146ABAB4     
Revision:             HPDE
User Capacity:        146,815,737,856 bytes [146 GB]
Logical block size:   512 bytes
Logical Unit id:      0x5000c50007a82903
Serial number:        3NM3TLP200009817WMS1
Device type:          disk
Transport protocol:   SAS
Local Time is:        Wed May 10 00:48:55 2017 CEST
Device supports SMART and is Enabled
Temperature Warning Enabled
SMART Health Status: OK

Current Drive Temperature:     30 C
Drive Trip Temperature:        68 C
Elements in grown defect list: 0
Vendor (Seagate) cache information
  Blocks sent to initiator = 2331526801
  Blocks received from initiator = 1491723202
  Blocks read from cache and sent to initiator = 3753111014
  Number of read and write commands whose size <= segment size = 1500071163
  Number of read and write commands whose size > segment size = 0
Vendor (Seagate/Hitachi) factory information
  number of hours powered up = 74344.68
  number of minutes until next internal SMART test = 52

Error counter log:
           Errors Corrected by           Total   Correction     Gigabytes    Total
               ECC          rereads/    errors   algorithm      processed    uncorrected
           fast | delayed   rewrites  corrected  invocations   [10^9 bytes]  errors
read:          0        0         0         0          0          0.000           0
write:         0        0         0         0          0          0.000           0

Non-medium error count:        0

SMART Self-test log
Num  Test              Status                 segment  LifeTime  LBA_first_err [SK ASC ASQ]
     Description                              number   (hours)
# 1  Background short  Completed                   -   37772                 - [-   -    -]
# 2  Background long   Completed                   -   37772                 - [-   -    -]
# 3  Background short  Completed                   -   37771                 - [-   -    -]
# 4  Background long   Completed                   -   37771                 - [-   -    -]

Long (extended) Self Test duration: 2070 seconds [34.5 minutes]

Další řadiče např. https://www.smartmontools.org/wiki/Supported_RAID-Controllers