Fórum Root.cz

Hlavní témata => Distribuce => Téma založeno: anonym 19. 01. 2017, 12:53:46

Název: Proč jsou mezi balíky závislosti?
Přispěvatel: anonym 19. 01. 2017, 12:53:46
V Linuxové konzoli se pracuje na základě jednoůčelných utilit, jako je find, grep, cat, atd. Aplikace pro Linux, narozdíl od Windows, v sobě mají ćasto spletitý strom závislostí. Aplikace v Linuxu závisí nejen na globálních dynamických knihovnách, které mohou být na disku bezbproblému ve více verzích, ale také na aplikacích a tím i na verzích těch aplikací. Tím aplikace v userspace jsou navzájem propojeny a není proto jednoduché u libovolné jen tak přejít na vyšší verzi, protože by se tím tato struktura narušila a ostatní aplikace by nemusely fungovat správně. Proto vychází tak často nové verze Linuxových distribucí, např. v případě Ubuntu, které mimo jiné obsahují aktualizovanou vrstvu/strukturu balíčkového systému.

Proč ve windows takováto věc k vidění není, totiž že aplikace může  záviset na globálních knihovnách (standardních pro C/C++), ale zcela minimálně je nějaká aplikace závislá přímo na jiné aplikaci (vybavuje se mi třeba Wireshark, který k chodu potřebuje jště cosi, co si instaluje spolu s hlavní aplikací).

Je to proto, že aplikace v prgramovém kódu nepoužívají jen knihovny (klidně i vytvořených v jiném projektu), ale programátoři si místo toho usnadňují práci a používají proto i přímé volání aplikací, jakoby se tak dělo v konzoli?
Název: Re:Proc jsou mezi balíky závislosti?
Přispěvatel: balki 19. 01. 2017, 13:08:56
V Linuxové konzoli se pracuje na základě jednoůčelných utilit, jako je find, grep, cat, atd. Aplikace pro Linux, narozdíl od Windows, v sobě mají ćasto spletitý strom závislostí. Aplikace v Linuxu závisí nejen na globálních dynamických knihovnách, které mohou být na disku bezbproblému ve více verzích, ale také na aplikacích a tím i na verzích těch aplikací. Tím aplikace v userspace jsou navzájem propojeny a není proto jednoduché u libovolné jen tak přejít na vyšší verzi, protože by se tím tato struktura narušila a ostatní aplikace by nemusely fungovat správně. Proto vychází tak často nové verze Linuxových distribucí, např. v případě Ubuntu, které mimo jiné obsahují aktualizovanou vrstvu/strukturu balíčkového systému.

Proč ve windows takováto věc k vidění není, totiž že aplikace může  záviset na globálních knihovnách (standardních pro C/C++), ale zcela minimálně je nějaká aplikace závislá přímo na jiné aplikaci (vybavuje se mi třeba Wireshark, který k chodu potřebuje jště cosi, co si instaluje spolu s hlavní aplikací).

Je to proto, že aplikace v prgramovém kódu nepoužívají jen knihovny (klidně i vytvořených v jiném projektu), ale programátoři si místo toho usnadňují práci a používají proto i přímé volání aplikací, jakoby se tak dělo v konzoli?

To je unixova filozofia pouzivat hotove tooly, ktore robia jednu vec poriadne a volat ich cez pipe. Ak je dodrzana specifikacia (Single unix specification) a nepouzivaju sa nestandardne prepinace, nie je nutne menit zakazdym tooly.

Windows sa na tooly a pipe nehra, tam sa pouzivaju staticky zlinkovane bloby, ktore obshauju aj pradedove pneumatiky zo zigulaku a klavir.
Název: Re:Proc jsou mezi balíky závislosti?
Přispěvatel: anonym 19. 01. 2017, 13:23:25
Tak pradedovy pneumatiky z zigula a klavir jsou i v linuxu ne, co třeba ifconfig?
Název: Re:Proc jsou mezi balíky závislosti?
Přispěvatel: Martin Dráb 19. 01. 2017, 13:31:42
Citace
Proč ve windows takováto věc k vidění není, totiž že aplikace může  záviset na globálních knihovnách (standardních pro C/C++), ale zcela minimálně je nějaká aplikace závislá přímo na jiné aplikaci (vybavuje se mi třeba Wireshark, který k chodu potřebuje jště cosi, co si instaluje spolu s hlavní aplikací).

Závislost na aplikaci se příliš často nevyskytuje, ale závislosti na knihovnách třetích stran potkáte také, a to nejen u aplikací portovaných na Windows z jiných OS (popř. multiplatformních). Rozumné aplikace si ale všechny potřebné věci přinesou s sebou.

Wireshark využívá knihovnu WinPcap.

Takže statické linkování není jediná možnost, ač je asi nejpohodlnější (tím dostanete závislosti cca jen na Windows API, která je všude +- stejné).
Název: Re:Proc jsou mezi balíky závislosti?
Přispěvatel: balki 19. 01. 2017, 13:43:48
Tak pradedovy pneumatiky z zigula a klavir jsou i v linuxu ne, co třeba ifconfig?

Pokial viem, na to je extra balik. Pouziva sa utilita "ip".
Název: Re:Proc jsou mezi balíky závislosti?
Přispěvatel: anonym 19. 01. 2017, 13:47:06
Já třeba nemám problém s tím, když má nějaká aplikaci statické linky na Qt - beru, že je to prostě C++ knihovna a je normalní, mít ji na disku a to klidně i v několika verzích. Spíše by mi vadilo, kdyby nějaká aplikace byla závislá třeba na přehrávačí VLC verze x.y.z nebo na ffmpeg x.y.z, protože si to tam vnitřně potřebuje nějak spouštět, místo aby pracovala jen s konkrétníma knihovnama, které vyžaduje. Je to ok?
Název: Re:Proc jsou mezi balíky závislosti?
Přispěvatel: balki 19. 01. 2017, 13:56:44
Já třeba nemám problém s tím, když má nějaká aplikaci statické linky na Qt - beru, že je to prostě C++ knihovna a je normalní, mít ji na disku a to klidně i v několika verzích. Spíše by mi vadilo, kdyby nějaká aplikace byla závislá třeba na přehrávačí VLC verze x.y.z nebo na ffmpeg x.y.z, protože si to tam vnitřně potřebuje nějak spouštět, místo aby pracovala jen s konkrétníma knihovnama, které vyžaduje. Je to ok?

Je to ok, uplne bezne sa pouziva postup fork-exec a posielanie dat cez pipe. Ak to takto staci, pouzije sa hotovy tool. Ak treba optimalizovat, potom sa to prepise. Toto je unixova filozofia, ktora funguje uz takmer 50 rokov. Nehovori sa tomu lenivost, ale rychle prototypovanie.
Název: Re:Proc jsou mezi balíky závislosti?
Přispěvatel: Ondra Satai Nekola 19. 01. 2017, 14:03:35
Já třeba nemám problém s tím, když má nějaká aplikaci statické linky na Qt - beru, že je to prostě C++ knihovna a je normalní, mít ji na disku a to klidně i v několika verzích. Spíše by mi vadilo, kdyby nějaká aplikace byla závislá třeba na přehrávačí VLC verze x.y.z nebo na ffmpeg x.y.z, protože si to tam vnitřně potřebuje nějak spouštět, místo aby pracovala jen s konkrétníma knihovnama, které vyžaduje. Je to ok?

Problem s tim statickym linkovanim je, ze zmeny v knihovne zpusobi nutnost updatu vsech balicku, co ji staticky linkuji.

Coz nezni tak spatne az do okamziku, kdy je ta zmena bezpecnostni oprava a pulka balicku ji oignoruje.

Je to neco za neco, ale je potreba pocitat, ze staticke linkovani je priklad poruseni DRI.
Název: Re:Proc jsou mezi balíky závislosti?
Přispěvatel: anonym 19. 01. 2017, 14:27:11
Já třeba nemám problém s tím, když má nějaká aplikaci statické linky na Qt - beru, že je to prostě C++ knihovna a je normalní, mít ji na disku a to klidně i v několika verzích. Spíše by mi vadilo, kdyby nějaká aplikace byla závislá třeba na přehrávačí VLC verze x.y.z nebo na ffmpeg x.y.z, protože si to tam vnitřně potřebuje nějak spouštět, místo aby pracovala jen s konkrétníma knihovnama, které vyžaduje. Je to ok?

Problem s tim statickym linkovanim je, ze zmeny v knihovne zpusobi nutnost updatu vsech balicku, co ji staticky linkuji.

Coz nezni tak spatne az do okamziku, kdy je ta zmena bezpecnostni oprava a pulka balicku ji oignoruje.

Je to neco za neco, ale je potreba pocitat, ze staticke linkovani je priklad poruseni DRI.

Ale jakto, zkompilovane .so knihovny pro C/C++ mají přímo v názvu uvedenou i verzi, nemůsie přece updatovat všechny balíčky, protože novější .so knihovna se na disk uloží v novější verzi, stará verze zůstává. Přinejmenším OpenCV to takto má. Updatovat všechny balíčky musíte, pokud třeba updatujete aplikaci ffmpeg nebo něco podobného na novější verzi, protože těžko byste měl 2 a více ffmpeg nainstalovány, navíc by se k tomu musely udělat nějaké registry.
Název: Re:Proc jsou mezi balíky závislosti?
Přispěvatel: Ondra Satai Nekola 19. 01. 2017, 14:51:16
Ale jakto, zkompilovane .so knihovny pro C/C++ mají přímo v názvu uvedenou i verzi, nemůsie přece updatovat všechny balíčky, protože novější .so knihovna se na disk uloží v novější verzi, stará verze zůstává. Přinejmenším OpenCV to takto má. Updatovat všechny balíčky musíte, pokud třeba updatujete aplikaci ffmpeg nebo něco podobného na novější verzi, protože těžko byste měl 2 a více ffmpeg nainstalovány, navíc by se k tomu musely udělat nějaké registry.

Ale ty .so jsou dynamicke.
Název: Re:Proc jsou mezi balíky závislosti?
Přispěvatel: Ondra Satai Nekola 19. 01. 2017, 14:56:14
Updatovat všechny balíčky musíte, pokud třeba updatujete aplikaci ffmpeg nebo něco podobného na novější verzi, protože těžko byste měl 2 a více ffmpeg nainstalovány, navíc by se k tomu musely udělat nějaké registry.

U CLI se vetsinou API (zejmena prepinace a jejich chovani) celkem drzi, navic vazba je dost pozdni.

Obcas ale koncis s tim, ze stejne mas vic versi. V pripade pythonu trebas jsou binarky python2 a python3, u roznych versi javy se to casto resi pomoci environmentu a JAVA HOME... a jsou i jine moznosti.
Název: Re:Proc jsou mezi balíky závislosti?
Přispěvatel: anonym 19. 01. 2017, 14:57:01
No dobre, tak dynamicke, ale obojí jsou snad knihovny a můžou obsahovat i verzi, ne?
Název: Re:Proc jsou mezi balíky závislosti?
Přispěvatel: Ondra Satai Nekola 19. 01. 2017, 14:59:55
No dobre, tak dynamicke, ale obojí jsou snad knihovny a můžou obsahovat i verzi, ne?

Hodinky, holinky.

Ty staticke knihovny jsou prilinkovane uz k binarce, pokud nejsi vyvojar, tak je vubec ani samostatne nemas.
Název: Re:Proc jsou mezi balíky závislosti?
Přispěvatel: Martin Dráb 19. 01. 2017, 15:08:08
Citace
No dobre, tak dynamicke, ale obojí jsou snad knihovny a můžou obsahovat i verzi, ne?

Statické linkování znamená, že se knihovna do výsledné binárky "přidá" již za překladu (přitom by se teoreticky mohla do té binárky přidat jen ta část knihovny, která je skutečně používaná). Updatovat takto umístěnou knihovnu bude dosti netriviální.
Název: Re:Proc jsou mezi balíky závislosti?
Přispěvatel: anonym 19. 01. 2017, 15:10:37
Citace
No dobre, tak dynamicke, ale obojí jsou snad knihovny a můžou obsahovat i verzi, ne?

Statické linkování znamená, že se knihovna do výsledné binárky "přidá" již za překladu (přitom by se teoreticky mohla do té binárky přidat jen ta část knihovny, která je skutečně používaná). Updatovat takto umístěnou knihovnu bude dosti netriviální.

Jo, já to četl z wikipedie a oni to tam mají blbě:

https://cs.wikipedia.org/wiki/Knihovna_(programování)#Srovn.C3.A1n.C3.AD_statick.C3.A9_a_dynamick.C3.A9_knihovny
Citace
Statická knihovna se spojuje se spustitelným souborem v době linkování programu, zatímco dynamická knihovna se spojuje se spustitelným souborem v době spuštění programu nebo až za jeho běhu.
Název: Re:Proc jsou mezi balíky závislosti?
Přispěvatel: anonym 19. 01. 2017, 15:12:46
Omg ne, nemají to tam blbě, já si to blbě přečetl :D


BERU ZPĚT
Název: Re:Proč jsou mezi balíky závislosti?
Přispěvatel: j 19. 01. 2017, 19:27:00
Aplikace pro Linux, narozdíl od Windows, v sobě mají ćasto spletitý strom závislostí....
Ehm, tys widle nikdy nevidel?

Nutnost instalovat asi tak 8 verzi redist balicku, 10 verzi .NET, 40 verzi dx ... a kazda appka si to prosychr tahne sebou, protoze widle si to neumej na vyzadani nainstalovat samy. A to je jen zacatek. Kdyz na to prijde, muzes mit v systemu klidne 100x stejny dll, protoze si ho kazda appka dotahla sebou svoje, a jeste lip, kazdy bude jiny verze, s jinejma dirama. Pricemz pravdepodobnost, ze se nekdy aktualizuje je presne nula.
Název: Re:Proč jsou mezi balíky závislosti?
Přispěvatel: Reditelbackberrrry 19. 01. 2017, 19:36:53
Aplikace pro Linux, narozdíl od Windows, v sobě mají ćasto spletitý strom závislostí....
Ehm, tys widle nikdy nevidel?

Nutnost instalovat asi tak 8 verzi redist balicku, 10 verzi .NET, 40 verzi dx ... a kazda appka si to prosychr tahne sebou, protoze widle si to neumej na vyzadani nainstalovat samy. A to je jen zacatek. Kdyz na to prijde, muzes mit v systemu klidne 100x stejny dll, protoze si ho kazda appka dotahla sebou svoje, a jeste lip, kazdy bude jiny verze, s jinejma dirama. Pricemz pravdepodobnost, ze se nekdy aktualizuje je presne nula.
Ale na konci dne to vlastně dobře funguje a to že je tam 100x stejný DLL pro každý program vlastně vůbec ničemu nevadí ... .
Název: Re:Proč jsou mezi balíky závislosti?
Přispěvatel: j 19. 01. 2017, 19:46:24
Ne nevadi, jen kdyby kazda knihovna mela 10 der, tak misto 10 v tuxovi mas ve widlich 100x10 der.
Název: Re:Proč jsou mezi balíky závislosti?
Přispěvatel: nobody(ten pravej) 19. 01. 2017, 20:29:07
@Reditelbackberrrry porovnej 2 varianty:
GNU/Linux - pri jedne dynamicke knihovne per system, pokud je s ni problem, staci aby spravce systemu aktualizoval balicek knihovny, system ti tu jednu zaktualizoval v ramci aktualizace systemu a nasledne VESKERE programy zacnou pouzivat tu aktualizovanou

Windows - 100 programu ma kazdy jednu a tu samou (resp. podobnou) knohovny per aplikaci, pokud je s ni problem, je potreba aby se o tom uzivatel dozvedel, zaroven aby vsichni autori tech 100 programu vydali novou verzi instalatoru sveho programu, uzivatel si rucne dohledal na internetu ke stazeni novej instalator 100 programu, stahnul rucne 100 programu, nainstaloval rucne 100 programu... (lze to castecne resit 3rd programem na nejakou formu repositare, kde ale musi tech 100programu bejt a stejne to tech 100 autoru musi pripravit) pri uvaze ze by uzivatel mohl rucne tech 100knihoven na disku prepsat je dobre zastavit, protoze kazdy program muze vyzadovat jinou verzi...
Název: Re:Proč jsou mezi balíky závislosti?
Přispěvatel: Reditelbackberrrry 19. 01. 2017, 21:03:11
Ne nevadi, jen kdyby kazda knihovna mela 10 der, tak misto 10 v tuxovi mas ve widlich 100x10 der.
To je argument! ... az na to, že takhle teoreticky bych to nepočítal protože i když někde nějaká bezpečností chyba je (pochybuji, že v každé knihovně jich je deset) tak zdaleka ne všechny se projeví a zdaleka ne všechny jsou zneužít ... .
Název: Re:Proč jsou mezi balíky závislosti?
Přispěvatel: Reditelbackberrrry 19. 01. 2017, 21:07:06
@Reditelbackberrrry porovnej 2 varianty:
GNU/Linux - pri jedne dynamicke knihovne per system, pokud je s ni problem, staci aby spravce systemu aktualizoval balicek knihovny, system ti tu jednu zaktualizoval v ramci aktualizace systemu a nasledne VESKERE programy zacnou pouzivat tu aktualizovanou
Ovšem jen za předpokladu, že ten balíček beztrestně nainstaluješ a nemá nějakou závislost a aktualizací té zavyslost něco nepřestane fungovat, což je původní otázka.
Název: Re:Proč jsou mezi balíky závislosti?
Přispěvatel: nobody(ten pravej) 20. 01. 2017, 03:00:21
@Reditelbackberrrry porovnej 2 varianty:
GNU/Linux - pri jedne dynamicke knihovne per system, pokud je s ni problem, staci aby spravce systemu aktualizoval balicek knihovny, system ti tu jednu zaktualizoval v ramci aktualizace systemu a nasledne VESKERE programy zacnou pouzivat tu aktualizovanou
Ovšem jen za předpokladu, že ten balíček beztrestně nainstaluješ a nemá nějakou závislost a aktualizací té zavyslost něco nepřestane fungovat, což je původní otázka.
pokud pouzivam nonrolling stable distro tak se logicky o neprestani fungovat a reseni zavislosti staraji spravci balicku, takze v 99.99% bude vse v poradku... (staraji se i u unstable/rolling, tam se ale z podstaty veci neco muze podelat, ale take se nesrovnava s vyvojovou verzi Windows ale s vydanim)

to u Windows je situace jina, tak je to 50:50 ze po aktualizaci neco prestane fungovat, napr tisk vice nez 2 stranek, nefunkcni internet, zborenej ovladac graficke karty apod "vtipky" jen z posledni  doby...
a to porad neresi tech 100 programu o kterejch byla mezirec ;)
Název: Re:Proč jsou mezi balíky závislosti?
Přispěvatel: Vladimír Drgoňa 20. 01. 2017, 19:13:14
to u Windows je situace jina, tak je to 50:50 ze po aktualizaci neco prestane fungovat, napr tisk vice nez 2 stranek, nefunkcni internet, zborenej ovladac graficke karty apod "vtipky" jen z posledni  doby...
a to porad neresi tech 100 programu o kterejch byla mezirec ;)

This is not a bug it's a feature ;D
Název: Re:Proč jsou mezi balíky závislosti?
Přispěvatel: Reditelbackberrrry 20. 01. 2017, 20:50:27
@Reditelbackberrrry porovnej 2 varianty:
GNU/Linux - pri jedne dynamicke knihovne per system, pokud je s ni problem, staci aby spravce systemu aktualizoval balicek knihovny, system ti tu jednu zaktualizoval v ramci aktualizace systemu a nasledne VESKERE programy zacnou pouzivat tu aktualizovanou
Ovšem jen za předpokladu, že ten balíček beztrestně nainstaluješ a nemá nějakou závislost a aktualizací té zavyslost něco nepřestane fungovat, což je původní otázka.
pokud pouzivam nonrolling stable distro tak se logicky o neprestani fungovat a reseni zavislosti staraji spravci balicku, takze v 99.99% bude vse v poradku... (staraji se i u unstable/rolling, tam se ale z podstaty veci neco muze podelat, ale take se nesrovnava s vyvojovou verzi Windows ale s vydanim)

to u Windows je situace jina, tak je to 50:50 ze po aktualizaci neco prestane fungovat, napr tisk vice nez 2 stranek, nefunkcni internet, zborenej ovladac graficke karty apod "vtipky" jen z posledni  doby...
a to porad neresi tech 100 programu o kterejch byla mezirec ;)
Jen ze spravce balicku neni zdaleka vsemocny. A bohuzel dost programu neni v repozitarich a pak uz to vazne.

A druha cast?  To zacinas trochu placat mimo. Celou dobu se bavime o aplikacich a ty zacnes o aktualizaci os? Co to s tim ma spolecneho?
Název: Re:Proč jsou mezi balíky závislosti?
Přispěvatel: nobody(ten pravej) 20. 01. 2017, 21:44:35
Jen ze spravce balicku neni zdaleka vsemocny. A bohuzel dost programu neni v repozitarich a pak uz to vazne.
vsemocny neni, kdyz se po$eres tak ti plinky neprohodi...
v pripade instalace balicku a reseni jejich zavislosti to je ovsem jina, tak je skoro vsemocny, ze dost programu neni v repositarich je kravina, kdyz neni v systemovejch tak je casto autorem dostupny repositar na pridani ale to uz se pohybujeme stejne dost okrajove...

A druha cast?  To zacinas trochu placat mimo. Celou dobu se bavime o aplikacich a ty zacnes o aktualizaci os? Co to s tim ma spolecneho?
od zacatku bylo recene jak je neco v Linuxu a jak je neco ve Windows, kdyz ty si zacal placat o tom ze s aktualizaci v Linuxu jsou probloemu (pritom v 99.99.% nejsou) tak je logicke ze upozornim na situaci ve Windows kde v 50% problemy jsou, to ze jde o aktualizace balicku systemu je dano tim ze Windows balicky aplikaci neumi, nepocitam metroidni stoor coz teprve by se dalo bavit o tom ze tam vubec nic neni (krome metroidnich <>vin)
Název: Re:Proč jsou mezi balíky závislosti?
Přispěvatel: Lojza 21. 01. 2017, 11:33:32
skoda ze neni vyber - mne by se treba nekdy hodil deb balicek ktery by si vsechno nesl sebou

ted jsem chtel pres dpkg -i nainstalovat chrome 18.deb na muj stary stroj i386 a pise mi to ze nemam spravnou verzi libgcryptll (a kdyz nainstaluju libcryptll-dev tak to nepomuze) a libcurl3

kdyby si to ten instalator nesl vsechno v sobe, byl bych ted v pohode a vklidu to nainstaloval ..
Název: Re:Proč jsou mezi balíky závislosti?
Přispěvatel: nobody(ten pravej) 21. 01. 2017, 14:53:03
skoda ze neni vyber - mne by se treba nekdy hodil deb balicek ktery by si vsechno nesl sebou
[...]kdyby si to ten instalator nesl vsechno v sobe, byl bych ted v pohode a vklidu to nainstaloval ..
byla by sice "snazsi" instalace, ale plynou z toho zas udrzovaci problemy, kazdopadne(i kdyz ne pro tvoji situaci):
https://www.root.cz/clanky/nove-formaty-balicku-snap-a-flatpak-co-je-spojuje-a-cim-se-lisi/
Název: Re:Proč jsou mezi balíky závislosti?
Přispěvatel: ByCzech 22. 01. 2017, 09:01:02
skoda ze neni vyber - mne by se treba nekdy hodil deb balicek ktery by si vsechno nesl sebou

ted jsem chtel pres dpkg -i nainstalovat chrome 18.deb na muj stary stroj i386 a pise mi to ze nemam spravnou verzi libgcryptll (a kdyz nainstaluju libcryptll-dev tak to nepomuze) a libcurl3

kdyby si to ten instalator nesl vsechno v sobe, byl bych ted v pohode a vklidu to nainstaloval ..

1. to je s prominutím hloupý požadavek chtít to instalovat takto

2. jak jsi přišel na to, že instalací chrome 18 budeš v pohodě a v klidu?

3. apt-get install chromium-browser a jsem v pohodě a v klidu na starých strojích
Název: Re:Proč jsou mezi balíky závislosti?
Přispěvatel: Lojza 22. 01. 2017, 09:28:30
apt-get install chromium mi na mem ntbk s PIII 700 MHz Coppermine (tj. jen SSE, ne SSE2) sice probehne a nainstaluje chromium, ale to pak spustit nejde
Název: Re:Proč jsou mezi balíky závislosti?
Přispěvatel: Reditelbackberrrry 22. 01. 2017, 11:06:15
Jen ze spravce balicku neni zdaleka vsemocny. A bohuzel dost programu neni v repozitarich a pak uz to vazne.
v pripade instalace balicku a reseni jejich zavislosti to je ovsem jina, tak je skoro vsemocny, ze dost programu neni v repositarich je kravina, kdyz neni v systemovejch tak je casto autorem dostupny repositar na pridani ale to uz se pohybujeme stejne dost okrajove...

A druha cast?  To zacinas trochu placat mimo. Celou dobu se bavime o aplikacich a ty zacnes o aktualizaci os? Co to s tim ma spolecneho?
od zacatku bylo recene jak je neco v Linuxu a jak je neco ve Windows, kdyz ty si zacal placat o tom ze s aktualizaci v Linuxu jsou probloemu (pritom v 99.99.% nejsou) tak je logicke ze upozornim na situaci ve Windows kde v 50% problemy jsou, to ze jde o aktualizace balicku systemu je dano tim ze Windows balicky aplikaci neumi, nepocitam metroidni stoor coz teprve by se dalo bavit o tom ze tam vubec nic neni (krome metroidnich <>vin)
Jen že chlapče, já se bavil o aktualizacích programů a ne os ... . Vem třeba krásný příklad Google Chromu, který tedy má oficiální repozitář, ale podporuje jen poslední verze os. Tak že nový Chrome z Google repozitáře nenainstaluješ do verzí RHL 6.x a CentOS 6.x ... . Jediná možnost je stáhnout si skript třetí strany který dokáže nainstalovat knihovny z verze 7.x a pak nainstaluje ten priohlížeč ... to je šílenost. Můžeme sice argumentovat, že je tu něco jako doba podpory os, ale zrovna přechod z 6 na 7 je trochu bolestný protože se toho spousta mění a ne každý to potřebuje a chce.
Název: Re:Proč jsou mezi balíky závislosti?
Přispěvatel: Reditelbackberrrry 22. 01. 2017, 11:11:14
3. apt-get install chromium-browser a jsem v pohodě a v klidu na starých strojích
... což ovšem neřeší problém, že chce mít Chrome. Třeba někdo potřebuje spolehlivě synchronizovat záložky, hesla, formuláře mezi různýma strojema (telefon, deskto s win, linux ... ) .
Název: Re:Proč jsou mezi balíky závislosti?
Přispěvatel: Ondra Satai Nekola 22. 01. 2017, 11:29:24
3. apt-get install chromium-browser a jsem v pohodě a v klidu na starých strojích
... což ovšem neřeší problém, že chce mít Chrome. Třeba někdo potřebuje spolehlivě synchronizovat záložky, hesla, formuláře mezi různýma strojema (telefon, deskto s win, linux ... ) .

A proc by k tomu potreboval Chrome a ne Chromium?

https://chromium.googlesource.com/chromium/src/+/master/docs/chromium_browser_vs_google_chrome.md
Název: Re:Proč jsou mezi balíky závislosti?
Přispěvatel: Ondra Satai Nekola 22. 01. 2017, 11:35:55
skoda ze neni vyber - mne by se treba nekdy hodil deb balicek ktery by si vsechno nesl sebou

ted jsem chtel pres dpkg -i nainstalovat chrome 18.deb na muj stary stroj i386 a pise mi to ze nemam spravnou verzi libgcryptll (a kdyz nainstaluju libcryptll-dev tak to nepomuze) a libcurl3

kdyby si to ten instalator nesl vsechno v sobe, byl bych ted v pohode a vklidu to nainstaloval ..

To je porad dokola - ano, ale porusi se tim DRY se vsemi negativnimi dusledky. Zejmena zacne byt problem s tim, ze (nejen) bezpecnostni updaty zavislosti si bude muset zacit resit kazda aplikace.
Název: Re:Proč jsou mezi balíky závislosti?
Přispěvatel: ByCzech 22. 01. 2017, 12:18:00
3. apt-get install chromium-browser a jsem v pohodě a v klidu na starých strojích
... což ovšem neřeší problém, že chce mít Chrome. Třeba někdo potřebuje spolehlivě synchronizovat záložky, hesla, formuláře mezi různýma strojema (telefon, deskto s win, linux ... ) .

Jak jste přišel na to, že to neřeší problém? Koukám, že vám chybí jedna zásadní věc pro diskuzi a tou věcí jsou "znalosti".
Název: Re:Proč jsou mezi balíky závislosti?
Přispěvatel: ByCzech 22. 01. 2017, 12:18:58
apt-get install chromium mi na mem ntbk s PIII 700 MHz Coppermine (tj. jen SSE, ne SSE2) sice probehne a nainstaluje chromium, ale to pak spustit nejde

Odkud jste to vytáhl? Ze smetiště? Rozdávají se výrazně modernější věci jen za odvoz nebo pivo. Pokud trváte na tom, že budete provozovat věci na tak starém HW, zdá se, že máte moře zbytečného času, takže jistě si rád ve volném uděláte balíček s Chromiem, který nebude potřebovat CPU s SSE2 instrukcemi ke spuštění, viďte :). Musíte být šťastný člověk, když máte tolik času, že ho můžete takhle plýtvat. To musí být hoooodně pomalé vše na takovém HW.
Název: Re:Proč jsou mezi balíky závislosti?
Přispěvatel: thg 22. 01. 2017, 12:23:17
Chrome nenainstaluje, lebo jeho PC nema podporu pre novsie instrukcie. Problem bol aspon v minulosti aj u Chromia.

Staticke linkovanie mrha miestom. V praci to robime, aby na deploy stacilo spustit binarku. Niektore binarky maju aj cez 2GB a to nie je malo.
Název: Re:Proč jsou mezi balíky závislosti?
Přispěvatel: ByCzech 22. 01. 2017, 12:44:26
Jen že chlapče, já se bavil o aktualizacích programů a ne os ... . Vem třeba krásný příklad Google Chromu, který tedy má oficiální repozitář, ale podporuje jen poslední verze os. Tak že nový Chrome z Google repozitáře nenainstaluješ do verzí RHL 6.x a CentOS 6.x ... . Jediná možnost je stáhnout si skript třetí strany který dokáže nainstalovat knihovny z verze 7.x a pak nainstaluje ten priohlížeč ... to je šílenost. Můžeme sice argumentovat, že je tu něco jako doba podpory os, ale zrovna přechod z 6 na 7 je trochu bolestný protože se toho spousta mění a ne každý to potřebuje a chce.

Ne to není zdaleka jediná možnost. Doporučuji vám nastudovat si třeba chroot, pak pochopíte, že si můžete lehce spouštět cokoli a do dokonce i napříč distry a jejich verzemi aniž by jste musel něco rozbíjet nebo si stěžovat, jak je Linux neschopný. Zatím to vypadá pořád jen na vaši neschopnost, včetně těch vašich bolestí s přechody.
Název: Re:Proč jsou mezi balíky závislosti?
Přispěvatel: Reditelbackberrrry 22. 01. 2017, 17:42:28
3. apt-get install chromium-browser a jsem v pohodě a v klidu na starých strojích
... což ovšem neřeší problém, že chce mít Chrome. Třeba někdo potřebuje spolehlivě synchronizovat záložky, hesla, formuláře mezi různýma strojema (telefon, deskto s win, linux ... ) .

Jak jste přišel na to, že to neřeší problém? Koukám, že vám chybí jedna zásadní věc pro diskuzi a tou věcí jsou "znalosti".
No pokud chce někdo instalovat Chrome a ty mu řekneš ať si nainstaluje Chromium ... tobě toho evidentně chybí víc než znalost.
Název: Re:Proč jsou mezi balíky závislosti?
Přispěvatel: Ondra Satai Nekola 22. 01. 2017, 17:44:09
3. apt-get install chromium-browser a jsem v pohodě a v klidu na starých strojích
... což ovšem neřeší problém, že chce mít Chrome. Třeba někdo potřebuje spolehlivě synchronizovat záložky, hesla, formuláře mezi různýma strojema (telefon, deskto s win, linux ... ) .

Jak jste přišel na to, že to neřeší problém? Koukám, že vám chybí jedna zásadní věc pro diskuzi a tou věcí jsou "znalosti".
No pokud chce někdo instalovat Chrome a ty mu řekneš ať si nainstaluje Chromium ... tobě toho evidentně chybí víc než znalost.

Vzhledem k tomu, jaké jsou rozdíly mezi Chrome a Chromiem...
Název: Re:Proč jsou mezi balíky závislosti?
Přispěvatel: Reditelbackberrrry 22. 01. 2017, 17:45:54
Jen že chlapče, já se bavil o aktualizacích programů a ne os ... . Vem třeba krásný příklad Google Chromu, který tedy má oficiální repozitář, ale podporuje jen poslední verze os. Tak že nový Chrome z Google repozitáře nenainstaluješ do verzí RHL 6.x a CentOS 6.x ... . Jediná možnost je stáhnout si skript třetí strany který dokáže nainstalovat knihovny z verze 7.x a pak nainstaluje ten priohlížeč ... to je šílenost. Můžeme sice argumentovat, že je tu něco jako doba podpory os, ale zrovna přechod z 6 na 7 je trochu bolestný protože se toho spousta mění a ne každý to potřebuje a chce.

Ne to není zdaleka jediná možnost. Doporučuji vám nastudovat si třeba chroot, pak pochopíte, že si můžete lehce spouštět cokoli a do dokonce i napříč distry a jejich verzemi aniž by jste musel něco rozbíjet nebo si stěžovat, jak je Linux neschopný.
Studovat a provozovat Chroot aby se zjednodušila instalace prohlížeče? No to je docela přiměřené opatření.

A jen pro tvůj klid. Nikdo si tu nestěžuje že "je Linux neschopný". jediný kdo to naznačuješ seš ty.
Název: Re:Proč jsou mezi balíky závislosti?
Přispěvatel: Ondra Satai Nekola 22. 01. 2017, 17:48:07
Jen že chlapče, já se bavil o aktualizacích programů a ne os ... . Vem třeba krásný příklad Google Chromu, který tedy má oficiální repozitář, ale podporuje jen poslední verze os. Tak že nový Chrome z Google repozitáře nenainstaluješ do verzí RHL 6.x a CentOS 6.x ... . Jediná možnost je stáhnout si skript třetí strany který dokáže nainstalovat knihovny z verze 7.x a pak nainstaluje ten priohlížeč ... to je šílenost. Můžeme sice argumentovat, že je tu něco jako doba podpory os, ale zrovna přechod z 6 na 7 je trochu bolestný protože se toho spousta mění a ne každý to potřebuje a chce.

Ne to není zdaleka jediná možnost. Doporučuji vám nastudovat si třeba chroot, pak pochopíte, že si můžete lehce spouštět cokoli a do dokonce i napříč distry a jejich verzemi aniž by jste musel něco rozbíjet nebo si stěžovat, jak je Linux neschopný.
Studovat a provozovat Chroot aby se zjednodušila instalace prohlížeče? No to je docela přiměřené opatření.

A jen pro tvůj klid. Nikdo si tu nestěžuje že "je Linux neschopný". jediný kdo to naznačuješ seš ty.

Když má někdo obskurní požadavky, nemůže se divit...
Název: Re:Proč jsou mezi balíky závislosti?
Přispěvatel: Reditelbackberrrry 22. 01. 2017, 17:51:17
3. apt-get install chromium-browser a jsem v pohodě a v klidu na starých strojích
... což ovšem neřeší problém, že chce mít Chrome. Třeba někdo potřebuje spolehlivě synchronizovat záložky, hesla, formuláře mezi různýma strojema (telefon, deskto s win, linux ... ) .

Jak jste přišel na to, že to neřeší problém? Koukám, že vám chybí jedna zásadní věc pro diskuzi a tou věcí jsou "znalosti".
No pokud chce někdo instalovat Chrome a ty mu řekneš ať si nainstaluje Chromium ... tobě toho evidentně chybí víc než znalost.

Vzhledem k tomu, jaké jsou rozdíly mezi Chrome a Chromiem...
To je jako kdyby si chtěl někdo koupit škodovku protože k tomu má příslušenství a tys mu poradil koupit ford protože v zásadě to jsou oboje auta a maji čtyři kola.

Jedna z velkých výhod Chromu je synchronizace s gmail účtem napříč platformami. Android, Windows a Linux. V Chromiumu to bohužel na sto procent nefunguje.
Název: Re:Proč jsou mezi balíky závislosti?
Přispěvatel: Ondra Satai Nekola 22. 01. 2017, 17:54:45
3. apt-get install chromium-browser a jsem v pohodě a v klidu na starých strojích
... což ovšem neřeší problém, že chce mít Chrome. Třeba někdo potřebuje spolehlivě synchronizovat záložky, hesla, formuláře mezi různýma strojema (telefon, deskto s win, linux ... ) .

Jak jste přišel na to, že to neřeší problém? Koukám, že vám chybí jedna zásadní věc pro diskuzi a tou věcí jsou "znalosti".
No pokud chce někdo instalovat Chrome a ty mu řekneš ať si nainstaluje Chromium ... tobě toho evidentně chybí víc než znalost.

Vzhledem k tomu, jaké jsou rozdíly mezi Chrome a Chromiem...
To je jako kdyby si chtěl někdo koupit škodovku protože k tomu má příslušenství a tys mu poradil koupit ford protože v zásadě to jsou oboje auta a maji čtyři kola.

Jedna z velkých výhod Chromu je synchronizace s gmail účtem napříč platformami. Android, Windows a Linux. V Chromiumu to bohužel na sto procent nefunguje.

Vážně? Link na rozdíly jsem posílal.

Je to nějaký skutečný problém?
Název: Re:Proč jsou mezi balíky závislosti?
Přispěvatel: ByCzech 23. 01. 2017, 02:47:03
To je jako kdyby si chtěl někdo koupit škodovku protože k tomu má příslušenství a tys mu poradil koupit ford protože v zásadě to jsou oboje auta a maji čtyři kola.

Jedna z velkých výhod Chromu je synchronizace s gmail účtem napříč platformami. Android, Windows a Linux. V Chromiumu to bohužel na sto procent nefunguje.

To je lež, v Chromiu to funguje úplně stejně jako v Chrome, odzkoušeno mnohokrát. Ten trolling co tu předvádíš je ze slabšího soudku.
Název: Re:Proč jsou mezi balíky závislosti?
Přispěvatel: nobody(ten pravej) 23. 01. 2017, 16:37:48
Jen že chlapče, já se bavil o aktualizacích programů a ne os ...
no jenze fakane... to o cem ses chtel bavil(/trollit) ty je uz kazdemu jedno, i to ze mas problemy s instalaci a potrebujes(/nutis) Chrome na veci co chodej s Chromium... ;)