Fórum Root.cz

Hlavní témata => Server => Téma založeno: Mmad 09. 01. 2011, 06:59:59

Název: Jeden server a virtuální domény
Přispěvatel: Mmad 09. 01. 2011, 06:59:59
Mám dva dotazy ohledně nastavení svého serveru.
Mám na něm totiž několik virtualhostů v Apache a potřeboval bych, aby byly přstupné z dalších počítačů v síti. Přímo na daném počítači (či když jede prohlížeč skrz SSH) jsou dostupné, avšak vzdáleně se k nim nepřipojím.
Druhý problém je proti tomu prkotina - jak nastavit Apache, aby bral složky, které jsou v DocumentRoot jako subdomény (a podle toho se k nim choval)? Htaccess s nastavením pro každou složku je špatná odpověď neboť v praxi to na aspoň jednom serveru bez něj (aspoň viditelně) funguje, takže nastavení existovat musí.
Jaké změny a kde v síti a na serveru je třeba provést?
Systém: Ubuntu 9.04 s vanilkou 2.6.32, Apache 2.2 a PHP 5.2
Název: Re: jeden server, více domén - ale vzdáleně
Přispěvatel: ondra.novacisko.cz 09. 01. 2011, 10:02:07
Jen zkusim... mate virtual hosty v DNSku?
Název: Re: jeden server, více domén - ale vzdáleně
Přispěvatel: Martin Mikala 09. 01. 2011, 11:41:56
Koukni sem pro ty subdomeny
http://kb.wedos.com/forum/topic/77/subdomeny.html (http://kb.wedos.com/forum/topic/77/subdomeny.html)
Název: Re: jeden server, více domén - ale vzdáleně
Přispěvatel: Mmad 09. 01. 2011, 12:40:28
Martin: To je přesně špatně.
Ondra: Konkrétněji - mít vlastní DNS server a na něm nacpané adresy? To mám na ten server nacpat i Binda a pak si nastavit na překlad adres svůj server? Jestli je tohle jedinná cesta, tak potěš (překonfigurovávání prohlížečů pokaždé, když budu chtít někomu něco ukázat, natož s někým něco tvořit).
Prostě chci, aby doména stylu nekde.0.0.0.0 linkovala server a případnou podsložku brala jako zadek.nekde.0.0.0.0/cesta (na serveru 0.0.0.0 doména nekde, složka zadek a cesta).
Název: Re: jeden server, více domén - ale vzdáleně
Přispěvatel: Martin Zixo 09. 01. 2011, 13:15:00
http://httpd.apache.org/docs/current/vhosts/

Mozno hladas toto
Název: Re: jeden server, více domén - ale vzdáleně
Přispěvatel: Nassir 09. 01. 2011, 17:32:41
Ak nepouzijes dns (nemusi byt nutne na tvojom stroji), tak nikdy nikto nebude vediet, kde sa ta domena nachadza.
Jedna  z moznosti je pouzit jeden vseobecny zaznam pre tvoju domenu - vsetky poddomeny budu automaticky smerovane k tebe. Kedykolvek vyrobis novu poddomenu, tak bude smerovat stale na ten isty pocitac ako hlavna domena. Ked vsak chces pouzit len ip adresu, tak musis pouzit jediny "default vhost" v apache serveri, a potom sa ti poddomeny budu robit tazko - poddomena pod ip adresou podla mna neexistuje. Takze aspon jednu domenu v dns musis mat. V lokalnej sieti by ti mohlo stacit napisat si zaznami do /etc/hosts, alebo vo windows do /windows/system32/drivers/etc/hosts
Co sa tyka virtualnych zaznamov v apache - nemam odskusane, ale pravdepodobne by sa to malo dat spravit ako uzivatelske adresare. Namiesto prehliadania /home/$user/public_html sa bude prezerat napriklad /var/www/localhost/virtual/$user. A verim, ze je moznost nastavit potom subdomeny pre jednotlivych "uzivatelov", teda $user.domena.cz.  No ako hovorim, nikdy som nic podobne nerobil, je to len napad.
Název: Re: jeden server, více domén - ale vzdáleně
Přispěvatel: ondra.novacisko.cz 09. 01. 2011, 20:07:06
Ondra: Konkrétněji - mít vlastní DNS server a na něm nacpané adresy? To mám na ten

Moc tomu nerozumím, ale aby virtualní hosty fungovaly, musí být všechny přeložitelné na IP adresu stroje, který ty hosty obsahuje. Prohlížeč neví, že se jedná o virtuální host. On vidí hostname a první co udělá je gethostbyname. Což je dotaz na DNS. Z něho získá adresu IP a na tu adresu pošle HTTP požadavek, kde do položky Host: znovu napíše hostname. Tak ten server pozná, který virtuální host má použít.

To je cíl. Jak to udělat ti neporadím. DNS nakonfigurovat neumím. Možná by stačilo použít nějaký hvězdičkovaný záznam *.domena.xx na IP adresu serveru.