Fórum Root.cz

Hlavní témata => Sítě => Téma založeno: expert 18. 10. 2016, 08:22:16

Název: VDSL modem jako bridge před router
Přispěvatel: expert 18. 10. 2016, 08:22:16
Ahoj, stehuji se do bytu, kde je k dispozici pouze telefonni linka a mam vlastni Mikrotik Routerboard, tak se chci zeptat, jestli lze tento produkt pouzit jako VDSL bridge k Mikrotiku.

https://www.asm.cz/zbozi/vc-201a-ethernet-vdsl2-konvertor-masterslave-10055mbps-rj-11.html

Omlouvam se, ze se ptam tady, ale z obchodu Asm.cz mi neodpovedeli. Nechci kupovat levny cinsky all-in-one ADSL/VDSL/wifi router, protoze jedine co potrebuji je ten bridge mod.
Název: Re:VDSL modem / bridge
Přispěvatel: franta PH 18. 10. 2016, 08:58:16
Je potřeba si zjistit, zda jsou na té lince aktivovány pouze hlasové služby nebo i datové. Požádat o změnu může pouze vlastník linky.
Název: Re:VDSL modem / bridge
Přispěvatel: expert 18. 10. 2016, 09:00:52
Datove sluzby tam jsou, protoze predchozi najemnik tam pouzival VDSL a jelo mu to udajne 16-20Mbit downstream.
Název: Re:VDSL modem / bridge
Přispěvatel: M. 18. 10. 2016, 09:01:59
Tohle asi použít nepůjde. Toto je primárně určeno k tomu, že dáš dvě tyto stejné krabičky proti sobě a na pár set metrů tím protlačí 100/50 Mbps s využitím VDSL2 modulace.
Nebude pravdpodobně umět rychlostní profily, které ti bude posílat Cetin, takže se to nesynne proti jejich ústředně. Navíc to asi nemá autokonfiguaci a má to jen asi 2-3 profily nastavované přenínači.
Název: Re:VDSL modem / bridge
Přispěvatel: expert 18. 10. 2016, 09:19:13
Tohle asi použít nepůjde. Toto je primárně určeno k tomu, že dáš dvě tyto stejné krabičky proti sobě a na pár set metrů tím protlačí 100/50 Mbps s využitím VDSL2 modulace.
Nebude pravdpodobně umět rychlostní profily, které ti bude posílat Cetin, takže se to nesynne proti jejich ústředně. Navíc to asi nemá autokonfiguaci a má to jen asi 2-3 profily nastavované přenínači.

Díky, za vysvětlení, toho jsem se bál. Vypadáto, že se vyznáte. Co byste mi místo toho doporučil za zařízení, abych nemusel kupovat levnou čínskou sra*ku?
Název: Re:VDSL modem jako bridge před router
Přispěvatel: dub 18. 10. 2016, 10:36:12
Schodou okolností řeším stejný problém. Našel jsem jen "DSL modem Small Modem for Router Turris". Co jsem pochopil, mělo by jít jen o hloupý modem před router, ale nikde jsem nenašel, zda nezůstalo jen u prototipu, případně zda se vůbec dá koupit.
Název: Re:VDSL modem jako bridge před router
Přispěvatel: Petr Krčmář 18. 10. 2016, 10:44:03
Zůstalo jen u prototypu, navíc bez Turrisu nefungoval, protože se do něj musel poslat z routeru firmware. Ta zkratka se čte SMRT a to je přesně to, co ten modem potkalo. Největším problémem byla mizerná rychlost, protože dodavatelé slušných čipsetů nejsou ochotni komunikovat s někým, kdo chce odebrat jen tisíce kusů.
Název: Re:VDSL modem jako bridge před router
Přispěvatel: dub 18. 10. 2016, 10:59:50
Toho jsem se bál...
takže zbývá jen řešení popsané v této diskuzi: https://www.o2.cz/osobni/forum/?forum_id=26&topic_id=2488 (https://www.o2.cz/osobni/forum/?forum_id=26&topic_id=2488)
Název: Re:VDSL modem jako bridge před router
Přispěvatel: Medo 18. 10. 2016, 11:10:50
Zyxel VMG1312-B alebo ASUS DSL-N17U.
Ruku do ohna z to nedam, ale na zyxel som sa schopny pozriet ... (ci zvlada bridge mod - myslim si, ze ano).
Samo o sebe su to drziaky (zyxel az po vpaleni "spravneho" fw - treba pytat zo zyxel podpory).
Ano, su to 60 eurove veci .. Nic lacnejsie na trhu nie je ... Ulakomit sa na ADB z bazosu sa kruto vypomsti :-)
Název: Re:VDSL modem jako bridge před router
Přispěvatel: jasanek 18. 10. 2016, 12:43:42

https://www.google.cz/search?q=td-w8951nb+bridge+mode (https://www.google.cz/search?q=td-w8951nb+bridge+mode)

nezkousel jsem
Název: Re:VDSL modem jako bridge před router
Přispěvatel: expert 18. 10. 2016, 13:51:48
https://www.google.cz/search?q=td-w8951nb+bridge+mode (https://www.google.cz/search?q=td-w8951nb+bridge+mode)
Zyxel VMG1312-B alebo ASUS DSL-N17U

Diky panove, ale doporucujete mi presne ty levne cinske sra*ky, ktere jsem nechtel. Zatim tu nepadl jediny napad, krome zarizeni SMRT, ktere potkala predcasna smrt.

To je opravdu pro renomovane vyrobce jako Mikrotik, Cisco (apod.) problem nabidnout jednoucelove zarizeni, ktere by byl pouze DSL modem bez pridanych nesmyslu?
Název: Re:VDSL modem jako bridge před router
Přispěvatel: Medo 18. 10. 2016, 14:31:20
Nuz, urcite si kupis aj cisco ... CISCO867VAE-K9 asi 380 eur ...
Myslis, ze je Zyxel az taka sracka, ked ho ma v ponuke Slovak Telekom ako nahradu za ADB ?
ASusom nie je co vytknut, chodia ... A na rozdiel od 30-50 eurovych mikrotikov, maju HW NAT, a neutyras ich trafficom od 200 Mb hore :-)) (Co VDSlko aj tak neda, ale o tom-potom).
Název: Re:VDSL modem jako bridge před router
Přispěvatel: Mojža 18. 10. 2016, 17:41:42
https://www.asm.cz/zbozi/vc-231-eth.-vdsl2-konvertor-100mbit-masterslave-rj-11.html

...Možný provoz na VDSL O2 lince...
Název: Re:VDSL modem jako bridge před router
Přispěvatel: Kleff 18. 10. 2016, 18:44:43
Do bridge jde dát jakýkoliv modem od O2. Používám to už spousty let. Ale nedoporučuju Comtrend, ten má hroznou správu a bridge se nastavuje dost blbě.
Název: Re:VDSL modem jako bridge před router
Přispěvatel: Medo 18. 10. 2016, 18:48:09
Off-top
Dufam, ze to nie je tvrdenie - ved papier znesie.
Planety predch. rady sme pouzivali v priemyselnych arealoch na miestnych tf. linkach, bud voci sebe (master-slave), alebo voci koncentratoru (asi 12-16 ? portov, uz neviem), ale stale to bola propietarna technologia.
Rad si precitam overenu infosku, ze naozaj planet spravil plnohodnotny bridge na verejnu tf. siet.

Mimochodom, preco ti vadi, ci to je alebo nie je cina ? Ty potrebujes blby (ale v ramci moznosti stabilny) bridge ... Ci to bude Tplink alebo Cisco ti moze byt jedno ...
S exotickymi vecami sa mozes stretnut s anomaliou (co pri DSL nemozno vylucit), a skus sa dohadovat s poskytovatelom, ze ti to nejde. Vy nemate podporovane zariadenie ? No bohuzial ...
Název: Re:VDSL modem jako bridge před router
Přispěvatel: expert 19. 10. 2016, 08:23:08
Mimochodom, preco ti vadi, ci to je alebo nie je cina ? Ty potrebujes blby (ale v ramci moznosti stabilny) bridge ... Ci to bude Tplink alebo Cisco ti moze byt jedno ...

Přesně tak! Potřebuju hloupý, ale spolehlivý bridge.

Proč si mám tedy kupovat plastovou krabičku líbivých tvarů, která obsahuje pochybný router, wifi, cloud, usb, printserver, backdoor a buhvícoještě ?!?
Název: Re:VDSL modem jako bridge před router
Přispěvatel: pq 19. 10. 2016, 08:48:27
Ahoj,

ja pouzivam zyxel p2812hnu-f3 v rezime bridge na linkde VDSL 80/8 k spokojnosti.
Název: Re:VDSL modem jako bridge před router
Přispěvatel: M. 19. 10. 2016, 09:25:16
Nu, pro linky ADSL2+ je ideál Zyxell P-660RU - jeden DSL port, jeden Ethernet port (a USB), žádné wifi, malá černá krabička. Mám jich nasazeny desítky v bridge režimu za Mikrotik routery a maximální spokojenost. Už se dávno nevyrábí...
Ale rozumný ekvivalent pro VDSL (pokud pominu průmyslové věci v ceně XXX EUR), tak neznám. Zkrátk je to o takovou věc moc malý zájem...
Název: Re:VDSL modem jako bridge před router
Přispěvatel: Sid 19. 10. 2016, 09:38:54
Tak tak, zrovna bojujem s netgear dm200 ktory by ale v cechach snad mal chodit kedze je tam nastavenie pre CR
Název: Re:VDSL modem jako bridge před router
Přispěvatel: M. 19. 10. 2016, 09:41:36
ja pouzivam zyxel p2812hnu-f3 v rezime bridge na linkde VDSL 80/8 k spokojnosti.

Na Slovensku? U jakého operátora? Tam je s bidge režimemem na novějších linkách jiný problém (aktivovaných cca poslední půlrok). Např Orange přešel na nových přípojkách k čistě IPv6 distribuční síťi. Takže nativně jede IPv6 provoz a IPv4 se tuneluje skrz to pomocí DS-Lite. Takže DSL modem musí umět DSLite. Pokud ho přepnu do bridge, tak pro IPv4 musí DS-Lite podporovat to, co ukončuje to PPPoE spojení, což občas bývá problém (např Mikrotik DS-Lite neumí).
Název: Re:VDSL modem jako bridge před router
Přispěvatel: expert 19. 10. 2016, 10:09:52
Tak tak, zrovna bojujem s netgear dm200 ktory by ale v cechach snad mal chodit kedze je tam nastavenie pre CR

Super, diky, toto vypada velice dobre!
Název: Re:VDSL modem jako bridge před router
Přispěvatel: Sid 19. 10. 2016, 10:15:09
Slovak Telekom.  Storocny Zyxel 660R-67C funguje ako bridge v pohode akurat nedosiahne taku rychlost ako router dodavany od Telekom (nejake ADB kde sa neda ale nic nastavit). Tak som chcel skusit cosi novsie ale uz treti den riesim veci s Netgear podporou a odhliadnuc od faktu, ze zachvilu spoznam polku ich indickej podpory tak taku uroven supportu by som nasiel aj v materskej skolke.
Název: Re:VDSL modem jako bridge před router
Přispěvatel: Sid 19. 10. 2016, 10:18:32
Ja by som zase az tak nejasal ohladom toho DM200. Dost ma sklamalo rozhranie vcelku biedne, logy absolutne o nicom. Nastavenie take typu bud funguje alebo mas smolu (tj nieco zapnut vypnut nehrozi).
Název: Re:VDSL modem jako bridge před router
Přispěvatel: M. 19. 10. 2016, 13:10:20
Nu, podstatné je, zda se dá DM200 přepnout do transprentního bridge a dál se  do ničeho nemíchá, vyjma přehazování paketů mezí DSL a Ethernet stranou následujících X let po nastavení. :-)
Třeba některé verze  Comtrade DSL krabiček jsou na tom tak bídně, že ani v bridge režimu přes ně to PPPoE neproleze bez prznění obsahu (problém byl s IPv6).
Název: Re:VDSL modem jako bridge před router
Přispěvatel: expert 19. 10. 2016, 14:00:03
Nu, podstatné je, zda se dá DM200 přepnout do transprentního bridge
Dle manuálu dá (menu Advanced settings>Device Mode>Modem only). Objednal jsem si ho, pak napíšu, jak fachá.
Název: Re:VDSL modem jako bridge před router
Přispěvatel: Sid 19. 10. 2016, 14:46:47
Podla odpovedi co mi prisla asi  pred chvilou dost pochybujem, ze vie annex b, ten je tusim aj v CR. Tu je vypis co vie :
VDSL2, VDSL, ADSL2+, ADSL2, and ADSL multimode
• Up to 100 Mbps, both upstream and downstream
• Supports Annex A, L, and M
• Supports all VDSL2 profiles: 8a, 8b, 8c, 8d, 12a, 12b, and 17a
• VDSL2 interface compliance with ITU-T993.2
• G.992.1 (G.dmt), Annex A compliant
• G.992.2 (G.lite), Annex A compliant
• ANSI T1.413 compliant
• G.992.3 (ADSL2) compliant, Annex A, L, and M
• G.992.5 (ADSL2+) compliant, supporting Annex A and M
• G.993.2 compliant, Annex A
• G.993.5 (Vectoring)
• ATM and PTM (dual-priority)
Název: Re:VDSL modem jako bridge před router
Přispěvatel: SB 20. 10. 2016, 09:28:12
...ja pouzivam zyxel p2812hnu-f3 v rezime bridge na linkde VDSL 80/8 k spokojnosti.

Vy máte na Slovensku DSL x/8? Tak to se operátor chytil za rypák... To u nás nebude.
Název: Re:VDSL modem jako bridge před router
Přispěvatel: Medo 20. 10. 2016, 10:53:37
Off-top
Ano, naozaj to dokaze chodit podla vzdialenosti od ustredne a kvality linky cca 80/8. (DSL link speed, realne samozrejme nieco menej, mozno 78/7.9).
Skor bude zaujimave sledovat, ked chce monopolny operator spustit IP TV aj v konkurencnych sietach, ako sa postavi k problematike FUP, ktoru sam nastavil.
Název: Re:VDSL modem jako bridge před router
Přispěvatel: MKzB 20. 10. 2016, 21:32:43
Nu, pro linky ADSL2+ je ideál Zyxell P-660RU - jeden DSL port, jeden Ethernet port (a USB), žádné wifi, malá černá krabička. Mám jich nasazeny desítky v bridge režimu za Mikrotik routery a maximální spokojenost. Už se dávno nevyrábí...
Ale rozumný ekvivalent pro VDSL (pokud pominu průmyslové věci v ceně XXX EUR), tak neznám. Zkrátk je to o takovou věc moc malý zájem...
Pár je jich na Aukru, cena 50-100,- Kč+ doprava
Název: Re:VDSL modem jako bridge před router
Přispěvatel: expert 24. 10. 2016, 10:26:07
Tak tak, zrovna bojujem s netgear dm200 ktory by ale v cechach snad mal chodit kedze je tam nastavenie pre CR

Tak bohužel, nepovedlo se mi z toho dostat ani po pár hodinách experimentování ani bajt dat. Prostě se ten křáp nepřihlásil na PPP, přestože dioda DSL svítila. Jdu to vrátit, snad to vezmou bez keců zpátky.
Název: Re:VDSL modem jako bridge před router
Přispěvatel: Medo 24. 10. 2016, 13:33:21
Tipnem si, ze u Vas je to take iste - Vlana, bola nastavena ?
Název: Re:VDSL modem jako bridge před router
Přispěvatel: expert 24. 10. 2016, 14:18:22
Tusim ze 0. Na tohle jsem nesahal.

Ale spis podezrivam, ze to je tim ze neumi Annex B, ktery je Cesku potreba.
Název: Re:VDSL modem jako bridge před router
Přispěvatel: Pajk 24. 10. 2016, 15:23:40
Zdravím, ta 0 je spíš 802.1p priorita, podstatná u vdsl je vlan - v Čechách 848 ... Na SK asi taky nějaká bude, nejlépe omrknout v běžícím podporovaném vdsl modemu, protože pro adsl, kde se zadával atm vp/vc, byla CZ a SK čísla jiná (CZ 8/48, SK 1/32).
Název: Re:VDSL modem jako bridge před router
Přispěvatel: Tomas V 25. 10. 2016, 09:25:40
Na Slovensku je VLAN ID pre VDSL 2510. Ostatne nastavenia pre telekom su tu:
https://www.telekom.sk/wiki/internet/zakladne-nastavenia-siete
Název: Re:VDSL modem jako bridge před router
Přispěvatel: SB 25. 10. 2016, 09:41:08
Jestli se někomu podaří zprovoznit v ČR ten Netgear DM200 v módu bridge, napište to sem prosím.
Název: Re:VDSL modem jako bridge před router
Přispěvatel: expert 25. 10. 2016, 09:42:52
Diky, diky, bylo to tim Vlan ID (proc mi to neporadil provider?). Najednou zacalo vse jako zazrakem fungovat. Takze Netgear DM200 zda se byt funkcni.
Název: Re:VDSL modem jako bridge před router
Přispěvatel: David1234 18. 10. 2017, 15:51:48
Ahoj, myslíte že tohle by mohlo fungovat i na Cetin VDSL infrastruktuře? https://access-pointy.heureka.cz/planet-vc-231/specifikace/#
Název: Re:VDSL modem jako bridge před router
Přispěvatel: Radek Zajíc 18. 10. 2017, 17:41:53
Neumi to vectoring a nejspis ani g.inp, nepodporuje pomaly profil 8b ani rychly 35b (https://www.cetin.cz/documents/10182/116915/TE000004+-+Parametry+rozhran%C3%AD+U-R%28V%29+-+parametry+fyzické+vrstvy.pdf/61031fd0-dfad-41fd-946b-d21f70757ebf), neni jasne, jestli podporuje kmitoctovy plan site CETIN... no, muzete to zkusit v rezimu slave (CPE) a profilu 17a, treba se postesti.
Název: Re:VDSL modem jako bridge před router
Přispěvatel: daemon 18. 10. 2017, 20:32:38
http://www.draytek.cz/cz/vdsl-routery/575-vigor-130

Úplně hloupý sice není, ale dá se přepnout do bridge.
Název: Re:VDSL modem jako bridge před router
Přispěvatel: Sklicko 18. 10. 2017, 21:11:58
Vigor 130 je dobry, ale jeho cena je priblizne 130 Euro. Cena je podla ponuky SK distibutora Attel stara cca 1 mesiac.
Název: Re:VDSL modem jako bridge před router
Přispěvatel: David1234 19. 10. 2017, 10:56:28
Vigor 130 je dobry, ale jeho cena je priblizne 130 Euro. Cena je podla ponuky SK distibutora Attel stara cca 1 mesiac.

Pořád lepší než tohle VDSL SFP - https://www.versatek.com/product/vx-160kit-vdsl2-sfp-modems-co-rt/, ale je krásný, zastrčit ho do turrise a vyhodit krabici před ním by byla krása.
Název: Re:VDSL modem jako bridge před router
Přispěvatel: SB 19. 10. 2017, 12:31:05
Po sraní s novým Netgearem DM200 (za 1300) jsem koupil jetý Comtrend 3026 (v1, bez antén) za 400, přepnul do bridge a bylo po pr-deli. Od té doby (2 měsíce?) to jede. Navíc ten Comtrend má mnohem lepší analýzy připojení, v Netgearu je v rozhraní vcelku hovno.
Název: Re:VDSL modem jako bridge před router
Přispěvatel: Milfaus 19. 10. 2017, 12:47:00
Pořád lepší než tohle VDSL SFP - https://www.versatek.com/product/vx-160kit-vdsl2-sfp-modems-co-rt/, ale je krásný, zastrčit ho do turrise a vyhodit krabici před ním by byla krása.


KRÁÁÁÁÁSNNÝÝÝÝÝ!!!!!

KUA KRÁSNÝÝÝ!!!!!

PARÁDÁ!!!!!!


ROFL!!! Tak to je bomba!!!!

To mě rozbilo!!!
Hele, napiš o tom něco!!!!
Předpokládám, že to je celý počíták a firmware to má v sobě, takže se to tváří jako SFP s nějakým dalším zařízením na konci (bere si to adresu z DHCP?).

Boží!!! To je normální porno tohle to!!!!
Název: Re:VDSL modem jako bridge před router
Přispěvatel: dbuisdn 19. 10. 2017, 13:49:26
TO uz spis asi tohle, to by mohlo fungovat i v siti Cetinu..

https://www.versatek.com/product/vx-160ce-vdsl2-sfp-modem-remote-telco-grade/ (https://www.versatek.com/product/vx-160ce-vdsl2-sfp-modem-remote-telco-grade/)
Název: Re:VDSL modem jako bridge před router
Přispěvatel: Milfaus 19. 10. 2017, 14:38:53
(https://media.giphy.com/media/3ofT5ySFXZ01oJ7aoM/giphy.gif)

SUPER!!!!

Hele, jakou to má citlivost?
Název: Re:VDSL modem jako bridge před router
Přispěvatel: David1234 19. 10. 2017, 15:53:02
Teď nevím jestli si děláš legraci, nebo se ti to tak líbí. Psal už o tom Petr Krčmář na twitteru -
 https://twitter.com/krcmar/status/706036823500460032?lang=cs, pak se to řeší na Turris foru a Mikrotik foru - v Mikrotiku to údajně funguje, ale zatím to moc prověřené asi není.

https://forum.turris.cz/t/vdsl-sfp-bridge-modem/1296
https://forum.mikrotik.com/viewtopic.php?t=104109

Jsou asi 3 různé verze tohohle SFP, z čehož by snad jedna měla být použitelná i v čechách.
Název: Re:VDSL modem jako bridge před router
Přispěvatel: Milfaus 19. 10. 2017, 16:47:13

Nedělám si srandu, je to super!!!!

Jako asi takhle, myslím si a mám pro to dost důvodů, že standardní modem bude mít lepší oddělení obvodů a citlivější přijímací část. Jinými slovy, kde velký modem naváže rychlost 100MBit, tohle dá třeba 50Mbit, ale i tak je to prostě paráda :-) !!!
Název: Re:VDSL modem jako bridge před router
Přispěvatel: ByCzech 19. 10. 2017, 19:31:28
Neumi to vectoring a nejspis ani g.inp, nepodporuje pomaly profil 8b ani rychly 35b (https://www.cetin.cz/documents/10182/116915/TE000004+-+Parametry+rozhran%C3%AD+U-R%28V%29+-+parametry+fyzické+vrstvy.pdf/61031fd0-dfad-41fd-946b-d21f70757ebf), neni jasne, jestli podporuje kmitoctovy plan site CETIN... no, muzete to zkusit v rezimu slave (CPE) a profilu 17a, treba se postesti.

Podle uživatelského manuálu (http://www.downloads.netgear.com/files/GDC/DM200/DM200_UM_EN.pdf) Vectoring podporuje.
Název: Re:VDSL modem jako bridge před router
Přispěvatel: Radek Zajíc 19. 10. 2017, 20:10:06
@ByCzech: pardon, tady jde o nedorozumeni. Moje reakce byla k tomu Planetu.
Název: Re:VDSL modem jako bridge před router
Přispěvatel: Radek Zajíc 19. 10. 2017, 20:17:08
@Milfaus: ten SFP modul by se mel prezentovat jako ethernet device, nad kterym se vytvori VLANy a nad nimi pak jde vytvorit PPPoE (pro pristup k siti Internet). Jenze - k nam ro primo nikdo nedodava, nejbliz jsem ho nasel v Nemecku, ale odtamtud ho prodaji jen nekomu se zivnostakem a DICem, a samozrejme s prislusnou marzi a postovnym, no a to uz je trochu moc administrativy a nakladu, aby si to nekdo poridil domu. Mozna do firmy...

Ale vypada moc pekne. Teoreticky by u nas mohl bezet (jen na VDSL linkach). Nepodporuje VDSL profil 35b, takze je max. do rychlostniho profilu CETINu 100/10. Neni uplne jasne, jak/jestli se nejak konfiguruje, nebo jestli ma autodetekci parametru linky. (Annex, band plan.)
Název: Re:VDSL modem jako bridge před router
Přispěvatel: ByCzech 19. 10. 2017, 21:11:56
@ByCzech: pardon, tady jde o nedorozumeni. Moje reakce byla k tomu Planetu.

OK, díky za upřesnění, četl jsem diskuzi později a z kontextu jsem to pochopil k tomu Netgearu.
Název: Re:VDSL modem jako bridge před router
Přispěvatel: oso 10. 11. 2017, 23:51:52
Cafte, potrebujem nejaky DSL modem alebo router ktory by vedel robiť bridge na sophos xg firewall, je tam linka vdsl od SK Telekomu 50/5, ti zmrdi na Telekome mi nechcu prepnúť ZTE speedpoint 2i do bridge modu pretože tam neni hlas ale len internet, zmrd na supporte mi toto povedal, potrebujem teda niečo co by dobre chodilo na ich linke, uvazoval som asus dsl-ac 56u, alebo asus dsl n16, bude to chodiť ok?
Název: Re:VDSL modem jako bridge před router
Přispěvatel: mac0112 13. 11. 2017, 19:48:54
VMG1312-B30B má rychlost 100/50 Mbite umí ADSL i VDSL přepnout se to dá Bridge lehce.
Obecný návod jak přepnout do Bridge je zde http://comtrend.michnzee.net/#bridgevdsl

Máme kancelář napojenou na internet přes tento VDSL modem. Je v bridge a pppoe "vytáčí" mikrotik.
Název: Re:VDSL modem jako bridge před router
Přispěvatel: oso 14. 11. 2017, 15:54:54
Pozeral som ten zyxel ale neboli nanho velmi dobre recenzie nebude lepsi ten asus dsl-N16?
Název: Re:VDSL modem jako bridge před router
Přispěvatel: Ignotus 14. 11. 2017, 18:27:46
Pozeral som ten zyxel ale neboli nanho velmi dobre recenzie nebude lepsi ten asus dsl-N16?

Zyxel VMG1312-B30B mám doma cca rok, celý čas v bridge režime. Výpadky spočítam na prstoch jednej ruky a minimálne polovica z nich ide na vrub ISP.
Název: Re:VDSL modem jako bridge před router
Přispěvatel: oso 14. 11. 2017, 21:09:58
Ok dikes nemohol by si poslat ako nastavit vdsl od telecomu ak mas od nich dsl?
Název: Re:VDSL modem jako bridge před router
Přispěvatel: mac0112 14. 11. 2017, 21:38:14
Rozdíl Zyxel vs ASUS bych hledal kdyby si nechtěl provozovat modem  v modu Bridge.
ASUS má rychlejší procesor ale zase menší flešku i ramku. Zyxel opačně, má mnohem více funkcí a nastavení.
Ale v bridge se všechno nuluje. Zyxel máme 1km od DSLAMu  a SNR ukazuje 15dB download 25dB upload.
Podle těchto parametrů modem sám spočítá, že je možné dosáhnout rychlosti 49/48Mbit.
Já osobně bych šel cestou, jak nejlevněji si modem obstarám.
PS. Zyxel a ASUS se vyrábí v Číně.


Název: Re:VDSL modem jako bridge před router
Přispěvatel: oso 14. 11. 2017, 22:15:22
ok dikes len aka je podpora co sa firmware tyka na ten zyxel ani neviem najst firmware len na verzie z A,D, na konci
Název: Re:VDSL modem jako bridge před router
Přispěvatel: Ignotus 15. 11. 2017, 12:14:24
Ok dikes nemohol by si poslat ako nastavit vdsl od telecomu ak mas od nich dsl?

Používam sw vo verzii 1.00(AAQS.2)b1. Vtedy aktuálny mal nejaký problém súvisiaci tuším s VLAN, novší oficiálny nebol, človek z technickej podpory mi poslal linku na tento. Ako pozerám, nič sa nezmenilo. Keby bol záujem, skúsim ten firmware vyhrabať a niekde vystaviť.

V pokročilých nastaveniach -> WAN služby mám jediné rozhranie ptm0.1 nastavené ako Bridge, 802.1p = 0, 802.1q = 2510.

V layer2 rozhraniach mám definované 2 (už si nepamätám, ktoré z nich súvisí s VDSL, marí sa mi, že ptm):

atm1, VPI = 1, VCI = 32, Latencia = Path0, Kategória = UBR, Link type = EoA, Mód pripojenia = VlanMuxMode, IP QoS = Support, MPAAL Prec/Alg/Wght = 8/WRR/1

ptm0, Latencia = Path0, Priorita PTM = Normal&High, Přip Mód = VlanMuxMode, IP QoS = Support.


No a potom už len PPP klient na PC:

~> cat /etc/ppp/ppp.conf | grep -A 7 telekom
telekom:
  disable ipv6cp
  set device PPPoe:INTERFACE
  set authname DSL_LOGIN
  set authkey DSL_PASSWD
  set dial
  set login
  add default HISADDR

Za INTERFACE dosaď sieťovku, cez ktorú je modem pripojený. DSL_LOGIN a DSL_PASSWD máš od telekomu.

HISADDR opísať tak ako je! ppp skript ju po pripojení nahradí adresou brány.
Název: Re:VDSL modem jako bridge před router
Přispěvatel: mac0112 15. 11. 2017, 18:39:44
Stáhnul jsem ze stránek Telefonica O2 posledni fw pro Zyxel 1.00(AAEE.0)b24_20170120
Je z roku 2017. Domnívám se, že je poslední.

https://www.o2.cz/osobni/techzona-modemy-pro-adsl-vdsl/zyxel-vmg1312-b30b.html?tab=download
Název: Re:VDSL modem jako bridge před router
Přispěvatel: Medo 16. 11. 2017, 09:32:48
O2-ka by mohla mat vlastny fw (ale len spekulacia, lebo maji firmwary, krore nie su dostupne ani ani cez support zyxelu).
Pouzivam vyssie uvedeny 1.00(AAQS.1)b2_20141002, taktiez bridge+MKT, a chodi to ok. Vypadky - ISP alebo elektrina.
Stiahol som (uz si nepametam, asi ofiko) ZyXEL VMG1312-B30B_100AAEE0b23_20150618, ale drzim sa hesla - neaktualizuj co funguje, narobis si problemy ... :-) Takze zatial neviem referovat ci je lepsi ...
Název: Re:VDSL modem jako bridge před router
Přispěvatel: mac0112 16. 11. 2017, 17:48:44
O2 si nechá od výrobce psát vlastní fw, který je údajně vyladěn na DSLAMy co provozuje CETIN.
Jelikož v čechách vlastní infrastrukturu CETIN. Všichni prodejci xDSL si od CETINu pouze berou službu a prodávají dál, tak není fw od O2 od věci.

Název: Re:VDSL modem jako bridge před router
Přispěvatel: Oso 07. 01. 2018, 23:11:05
Tak zyxel fičí jak má zatim no problém, díki za typ  :D
Název: Re:VDSL modem jako bridge před router
Přispěvatel: jan2 14. 02. 2018, 19:55:09
Ja som dlhsi cas prevadzkoval tiez zyxel vmg1312 b30b v bridge mode a pppoe vytacal MK. V LAN mam linux server s apache2 a vhosts. Niektore vhosts bezia s hhtps 433 a niektore na http 80.
V MK mam portforwarding na port 433 a aj 80. Vzdy mi to fungovalo a  mohol som sa dostat z wan na vhosty ako 433, tak aj 80.
Modem mi odpalil v lete blesk, tak som kupil dalsi (tiez zyxel vmg1312 b30b) a mam taky dojem ze od vtedy som zacal mat problem s portom 80 a z wan sa uz neviem dostat na http porty (https 433 funguju normalne).
Jednoducho paket ani ako keby nedosiel na interface.
Na inom fore som dostal info, ze problem moze byt v modeme a ze port 80 je pouzity v modeme na web managment.
Informoval som sa na supporte zyxel a bolo mi poradene ze mam (myslim ze teraz mam tento 1.00(AAQS.1)b2 (neviem na 100% nie som pri modeme)) firmware v ktorom je bug na bridge mode a poslali mi link na novy fw .... tak to teda zajtra nahrajem a uvidim.
Název: Re:VDSL modem jako bridge před router
Přispěvatel: Sklicko 15. 02. 2018, 15:50:12
Tak zyxel fičí jak má zatim no problém, díki za typ  :D

Problem je uz vyrieseny, ale zaujal ma Vigor130 (VDSL2/ADSL2+ router/modem). Ale je to velmi drahy modem...cca 130 Euro od Attel SK.
Název: Re:VDSL modem jako bridge před router
Přispěvatel: kubens 16. 02. 2018, 08:14:28
Hlásím že comtrend umí bridge režim.jen to nasatavení  :o
Název: Re:VDSL modem jako bridge před router
Přispěvatel: TomasUrban 16. 02. 2018, 09:34:18
Zrovna vcera jsem doma nastavil podle : http://comtrend.michnzee.net/#bridgevdsl za 10minut celou sit.

Comtrend ciste jako DSL bridge + Mikrotik, ktery vytaci spojeni, dela NAT, FW, DHCP.

Duvod : lepsi sprava domaci site, snazsi nastaveni QOSu pro IPTV a doufejme lepsi stabilita VDSL modemu, ktery jednou za mesic porteboval restart, coz by melo odpadnout, kdyz na nem bezi o pulku min sluzeb.
Název: Re:VDSL modem jako bridge před router
Přispěvatel: JanVcz 26. 12. 2018, 23:53:08
Mohl by mě někdo nasměrovat na popis konfigurace Zyxel VDSL modemu VMG1312 v režimu bridge s MKT? VMG bych chtěl co nejvíce zeštíhlit. MKT by měl zastávat fce PPPoE client, DHCP srvr, NAT, FW, WiFi AP.
Podle návodu ke Comtrade se mi to nastavit nedaří.
Např. mi dlouho MKT nenabízel Profile Default při konfiguraci PPPoE interface. Ale ani po opravě se mi nedaří z MKT sestavit PPPoE na VMG VDSL.
Díky,
JV
Název: Re:VDSL modem jako bridge před router
Přispěvatel: BrainLess 27. 12. 2018, 22:04:43
Ahoj, stehuji se do bytu, kde je k dispozici pouze telefonni linka a mam vlastni Mikrotik Routerboard, tak se chci zeptat, jestli lze tento produkt pouzit jako VDSL bridge k Mikrotiku.

https://www.asm.cz/zbozi/vc-201a-ethernet-vdsl2-konvertor-masterslave-10055mbps-rj-11.html

Omlouvam se, ze se ptam tady, ale z obchodu Asm.cz mi neodpovedeli. Nechci kupovat levny cinsky all-in-one ADSL/VDSL/wifi router, protoze jedine co potrebuji je ten bridge mod.

Dopr. me se libi jak na trivialni problem, vymysli diskutuji obskurni konstrukce. Proste prepnout VDSL modem do bridge modu a je vymalovano.
Název: Re:VDSL modem jako bridge před router
Přispěvatel: Ivos 04. 01. 2019, 16:15:14
Mohl by mě někdo nasměrovat na popis konfigurace Zyxel VDSL modemu VMG1312 v režimu bridge s MKT? VMG bych chtěl co nejvíce zeštíhlit. MKT by měl zastávat fce PPPoE client, DHCP srvr, NAT, FW, WiFi AP.
Podle návodu ke Comtrade se mi to nastavit nedaří.
Např. mi dlouho MKT nenabízel Profile Default při konfiguraci PPPoE interface. Ale ani po opravě se mi nedaří z MKT sestavit PPPoE na VMG VDSL.
Díky,
JV

http://leteckaposta.cz/571402428
V odkaze konfiguracni soubor pro VDSL bridge modem Zyxel 1312
V menu modemu: pokrocile nastaveni/management/konfigurace/update