Fórum Root.cz

Hlavní témata => Sítě => Téma založeno: Duše v mlze 15. 10. 2016, 18:59:53

Název: Mikrotik připojený na Mikrotik
Přispěvatel: Duše v mlze 15. 10. 2016, 18:59:53
Ahoj,

Mám dva Mikrotiky první je připojený k síti vše na něm funguje, ale koupil jsem si ještě jeden pokrití všech místností, který chci dát na druhou stranu domu. Mám UTPčko, které jsem zapojil do eth3 u prvního Mirotiku a do eth1 u druhého Mikrotiku.
Druhý Mik. jsem zapnul, a nechal u něj výchozí nastavení, ale nefungovalo to. Myslel jsem si že to bude tím, že oba mají stejnou IP 192.168.88.1 takže jsem u druhého Miku nastavil 192.168.88.20, ale ani tak mi to nefunguje.

Já se v tom vůbec nevyznám, koupil jsem si to, protože jsem chtěl něco kvalitnějšího, potom co mi odešli dva D-linky chvíli po skončení záruky... 

Poradili byste mi kde se co ještě musí nastavit, aby to fungovalo?

Děkuji za rady.
Název: Re:Mikrotik připojený na Mikrotik
Přispěvatel: cik951 15. 10. 2016, 23:48:42
Jediným rozumným řešením pro vás je sehnat někoho, kdo tomu rozumí a kdo vám to nastaví. Takhle to nejspíš dopadne bledě  :-\
Pokud nedáte na moji radu, tak vám napovím, že problém je to, že na druhém mikrotiku, máte stejnou síť ( 192.168.88.0/24 ) na "wan" i "lan" a proto vám to nefunguje.
Změňte například síť na lan na druhém mikrotiku na 192.168.98.0/24 a bude fám to "fungovat"
Název: Re:Mikrotik připojený na Mikrotik
Přispěvatel: pistelak 16. 10. 2016, 00:50:44
Ahoj,

Mám dva Mikrotiky první je připojený k síti vše na něm funguje, ale koupil jsem si ještě jeden pokrití všech místností, který chci dát na druhou stranu domu. Mám UTPčko, které jsem zapojil do eth3 u prvního Mirotiku a do eth1 u druhého Mikrotiku.
Druhý Mik. jsem zapnul, a nechal u něj výchozí nastavení, ale nefungovalo to. Myslel jsem si že to bude tím, že oba mají stejnou IP 192.168.88.1 takže jsem u druhého Miku nastavil 192.168.88.20, ale ani tak mi to nefunguje.

Já se v tom vůbec nevyznám, koupil jsem si to, protože jsem chtěl něco kvalitnějšího, potom co mi odešli dva D-linky chvíli po skončení záruky... 

Poradili byste mi kde se co ještě musí nastavit, aby to fungovalo?

Děkuji za rady.

Za 1000 nastavím.
Název: Re:Mikrotik připojený na Mikrotik
Přispěvatel: Sten 16. 10. 2016, 03:01:20
Nevím, jak chcete, aby to fungovalo, takže to nejjednodušší:

Na prvním Mikrotiku spojte eth3 s eth2 (či kde máte IP adresu 192.168.88.1) do bridge.
Na druhém Mikrotiku spojte všechny porty do bridge.

Sice jste si pro toto nastavení mohl místo druhého Mikrotiku pořídit switch za třetinovou cenu, kde byste nemusel nic nastavovat, ale fungovat to bude.
Název: Re:Mikrotik připojený na Mikrotik
Přispěvatel: Lol Phirae 16. 10. 2016, 11:09:27
Vůbec tomu nerozumím a proto jsem si pořídil Mikrotik. Jo tak to dává smysl.

 ;D ;D ;D ;D ;D ;D
Název: Re:Mikrotik připojený na Mikrotik
Přispěvatel: MAC0112 16. 10. 2016, 19:50:48
OS Mikrotik není pro koncové uživatele, chce to studium.
Název: Re:Mikrotik připojený na Mikrotik
Přispěvatel: nobody(ten pravej) 16. 10. 2016, 21:43:42
[...]Poradili byste mi kde se co ještě musí nastavit, aby to fungovalo? [...]

Za 1000 nastavím.

(v navaznosti na tve fnukani nad tim co je drahe https://www.root.cz/clanky/turris-omnia-nerozbitny-router-pro-kutily/)
1000? ses zblaznil, za 23Kc to nastavi kazdej druhej Cinan...
Název: Re:Mikrotik připojený na Mikrotik
Přispěvatel: sestnastka 16. 10. 2016, 22:20:13
Ahoj,

Mám dva Mikrotiky první je připojený k síti vše na něm funguje, ale koupil jsem si ještě jeden pokrití všech místností, který chci dát na druhou stranu domu. Mám UTPčko, které jsem zapojil do eth3 u prvního Mirotiku a do eth1 u druhého Mikrotiku.
Druhý Mik. jsem zapnul, a nechal u něj výchozí nastavení, ale nefungovalo to. Myslel jsem si že to bude tím, že oba mají stejnou IP 192.168.88.1 takže jsem u druhého Miku nastavil 192.168.88.20, ale ani tak mi to nefunguje.

Já se v tom vůbec nevyznám, koupil jsem si to, protože jsem chtěl něco kvalitnějšího, potom co mi odešli dva D-linky chvíli po skončení záruky... 

Poradili byste mi kde se co ještě musí nastavit, aby to fungovalo?

Děkuji za rady.

Druhy MK zresetuj - hlavne aby sa vymazali nastavenia FW a NAT (maskarada) - daj ho do modu PTP Bridge. Nastav mu inu IPcku, napr. 192.168.88.2 - gateway nastav IPcku prveho MK, DNS gateway prveho MK -  mal by si to vsetko zvladnut cez quick setup tusim.. malo by to fungovat.... ostatne wifi siet a podobne nastavis ako na prvom... vsetku pracu DHCP, FW a podobne robi prvy MK - z tohto druheho MK urobis cisty AP - ak ti to nevadi tak toto ti na domace pouzitie musi stacit ak nepotrebujes routovat a podobne z nejakych dovodov.
Název: Re:Mikrotik připojený na Mikrotik
Přispěvatel: druhé Já pana Houby 17. 10. 2016, 13:29:18
Mikrotik připojený na Mikrotik? To je něco jako "rukavice, které jsou na rukavicích"?
Název: Re:Mikrotik připojený na Mikrotik
Přispěvatel: maxlink 17. 10. 2016, 13:51:24
Prvnik mikrotik na na LAN rozsah 192.168.88.0/24, druhy mikrotik si pres dhcp bere na WAN portu z tohoto rozsahu, ale na LAN rozsahu na stejny rozsah 192.168.88.0/24, proto to nemuze fungovat, pokud je to vse v default tak jak to Mikrotik ma. Max
Název: Re:Mikrotik připojený na Mikrotik
Přispěvatel: hykal 18. 10. 2016, 15:58:08
(v navaznosti na tve fnukani nad tim co je drahe https://www.root.cz/clanky/turris-omnia-nerozbitny-router-pro-kutily/)
1000? ses zblaznil, za 23Kc to nastavi kazdej druhej Cinan...
Tak rekni cinanovi a neotravuj..
Název: Re:Mikrotik připojený na Mikrotik
Přispěvatel: nobody(ten pravej) 18. 10. 2016, 16:40:15
(v navaznosti na tve fnukani nad tim co je drahe https://www.root.cz/clanky/turris-omnia-nerozbitny-router-pro-kutily/)
1000? ses zblaznil, za 23Kc to nastavi kazdej druhej Cinan...
Tak rekni cinanovi a neotravuj..

precti si jeho komentare na uvedenem odkazu, on tam fnuka/plive ze je Turris Omnia drahej a ze by mel stat 1000Kc, takze pouziva asi toy-routery za 300Kc z ciny co tam haji zas nekdo jinej, uz chapes moji reakci? ;)
jinak ja Mikrotik nemam a kdybych mel tak si ho nastavim sam ;)