Fórum Root.cz

Hlavní témata => Software => Téma založeno: xmms 24. 12. 2010, 00:04:23

Název: Nastavení velikosti terminálu
Přispěvatel: xmms 24. 12. 2010, 00:04:23
Je tam někde možnost si nastavit počet řádků a sloupců v terminálu? Mám na mysli v tom tvrdém terminálu bez běžícího X.
Mám to ve vitrualboxu a každý je jiný. Chtěl bych to u slackware nastavit stejně jako to je v suse nebo možná ještě přidat řádky a nějaký ten obrázek na pozadí.

Dále se mi špatně zobrazuje čeština.
Kód: [Vybrat]
Používám loadkeys /usr/share/kbd/keymaps/i386/qwertz/cz.map.gz
Název: Re: Nastavení velikosti terminálu
Přispěvatel: Jenda 24. 12. 2010, 00:18:43
K rozlišení: dej jádru nějaký parametr vga= (https://secure.wikimedia.org/wikipedia/en/wiki/VESA_BIOS_Extensions#Linux_video_mode_numbers).

Ale mně tedy přijde nejpohodlnější se do VM sshčkovat - máš pak k dispozici terminál s veškerým komfortem svého desktopu - copy&paste, xmodmap…
Název: Re: Nastavení velikosti terminálu
Přispěvatel: xmms 24. 12. 2010, 01:06:46
Dík, tohle jsem potřeboval. Dá se to měnit i za běhu?

PS: já to radši budu ovládat přímo z konzole toho boxu
Název: Re: Nastavení velikosti terminálu
Přispěvatel: xmms 28. 12. 2010, 23:00:19
Tak jsem hledal, jak tam zapnout rozlišení 1366x768 (takové moderní v dnešní době). Ale nikde na netu jsem to nenašel. Jen nevyřešené případy v diskuzích. VGA=ASK tento mód nenabízí. To ten kernel fakt neumí?
Název: Re: Nastavení velikosti terminálu
Přispěvatel: Jenda 29. 12. 2010, 02:18:08
Tak jsem hledal, jak tam zapnout rozlišení 1366x768 (takové moderní v dnešní době). Ale nikde na netu jsem to nenašel. Jen nevyřešené případy v diskuzích. VGA=ASK tento mód nenabízí. To ten kernel fakt neumí?
Mělo by to jít pomocí kernel mode setting (KMS), ale sám jsem si s tím nikdy nehrál a ani netuším, jestli to umí grafická karta ve VirtualBoxu.
Název: Re: Nastavení velikosti terminálu
Přispěvatel: Lahwaacz 30. 12. 2010, 19:49:48
Parametrem vga= lze nastavit pouze rozlišení, jimiž disponuje tvůj framebuffer (viz http://en.wikipedia.org/wiki/Framebuffer (http://en.wikipedia.org/wiki/Framebuffer))
To zjistíš např. příkazem
Kód: [Vybrat]
sudo hwinfo --framebufferPro nastavení vyšších rozlišení (nebo těch která nepodporuje framebuffer) slouží KMS.
Název: Re: Nastavení velikosti terminálu
Přispěvatel: xmms 30. 12. 2010, 20:49:59
google
KMS - Křesťanská misijní společnost
Název: Re: Nastavení velikosti terminálu
Přispěvatel: Lahwaacz 30. 12. 2010, 22:24:17
KMS = Kernel Mode Setting http://en.wikipedia.org/wiki/Mode-setting (http://en.wikipedia.org/wiki/Mode-setting)