Fórum Root.cz

Hlavní témata => Distribuce => Téma založeno: Xjmeno363 21. 12. 2010, 10:42:27

Název: Pomalý desktop v Ubuntu 10.10
Přispěvatel: Xjmeno363 21. 12. 2010, 10:42:27
Po upgrade Ubuntu na 10.10 z 10.04 mám strašně pomalý systém (odezvy desktopu, IO disku) a furt topí:

compiz efekty se prakticky nedají používat - pomalé a navíc je systém sám po čase shodí s hláškou "efekty byly pomalé - proto byly deaktivovány" - dříve bez problémů
comp pořád topí (ventilátor jede jak vzteklý)
IO prcáce s diskem (ntfs) spolehlivě likviduje jakoukoliv další práci s dektopem

předtím několik let na Ub9.04 a Ub10.04 bez problémů

Popis nastavení
DMA u disku ok (udma 6, 1Gb/s, 72MB/s)
Nvidia drivery ok (zkoušeny 173.14 z repo i nejnovější 260.19), glxgears >2500FPS
intel speed step maká
    při zapnutém compizu prakticky pořád na 1.8GHz - TOPÍ JAK VZTEKLÝ
    při DEaktivovaném compizu 1000MHz - pořád TOPÍ - takže asi GPU

GPU powermode switch funguje, ale prakticky pořád v powermode 2 (max)

další chování - vmware prakticky nepoužitelný (IO spolehlivě zablokuje i kurzor myši), po nějaké době spadne celé graf. prostředí...


prostě hrůza - co je kde tak NEWsupernáročný, že to DELL 2x1,8GHz 2G RAM, neutáhne

zkoušel jsem i čistou inst. a je to stejné. Děsím se to nasadit na nový iAtom noťas - ten se z toho pos.

Teď funguju bez compizu, ale problémy s IO a topením přetrvávají.
Název: Re: Pomalý desktop v Ub10.10
Přispěvatel: Ljukee 21. 12. 2010, 11:33:10
Tak zkus jinou distribuci. Tvoje sestava je na ubuntu vykona dostatecne. Compiz by rozhodne nemel delat to co si popsal. Compiz v podstate jede pres GPU ne CPU. JA mam athlon 64 X2 4400+ 2Gb Ram a GF6150se integrovanou a nemam absolutne zadny problem ....
Název: Re: Pomalý desktop v Ubuntu 10.10
Přispěvatel: Nomen 21. 12. 2010, 11:45:22
Nepoužívej ty půlroční rychlokvašky, ale LTS.
Název: Re: Pomalý desktop v Ubuntu 10.10
Přispěvatel: Xjmeno363lkmklkkl 21. 12. 2010, 12:35:51
Neřešte distro, ale v čem je problém. Řešení "zkoušel jste to vypnout a zapnout jsou na hov." Mě zajímá v čem je problém a né všechno vylejt...

Nerad bych strávil dalších několik dní reinstalací softu a nastavováním, abych pak zjistil že jsem zase v prd. Už teď mě to stálo několik dní a to mám dooost shovívavého zaměstnavatele ;)

Název: Re: Pomalý desktop v Ubuntu 10.10
Přispěvatel: Xjmeno363lkmklkkl 21. 12. 2010, 12:37:19
2 Ljukee
nechápu význam vaší odpovědi v kontextu mé otázky
Název: Re: Pomalý desktop v Ubuntu 10.10
Přispěvatel: Nomen 21. 12. 2010, 13:10:22
To je pracovní PC? V tom případě ještě jednou: vyprdni se půlroční rychlokvašky a používej LTS.

Jinak:
- co máš v /etc/fstab?
- jakou máš grafiku?
- co říká glxinfo?
Název: Re: Pomalý desktop v Ubuntu 10.10
Přispěvatel: Xjmeno363lkmklkkl 21. 12. 2010, 13:44:53
Tak ještě jednou, v 10.04 (LTS) v poho a já řeším v čem je problém v 10.10 jasný? Nebo to mám napsat pozpátku?

fstab - (než se rozproudí jalová diskuze: NTFS se nevzdám a navíc s ním problém není - jsou na něm filmy a spol, takže na práci, pokud z něj nečtu , nemá vliv...)
proc            /proc           proc    nodev,noexec,nosuid 0       0                                         
# / was on /dev/sda2 during installation                                                                     
/dev/sda2       /               ext3    errors=remount-ro 0       1                                           
/dev/scd1       /media/floppy0  auto    rw,user,noauto,exec,utf8 0       0                                   
/dev/sda1       /media/C        auto defaults,rw,umask=007,uid=1000,gid=1000    0 0                           
/dev/sda3       /media/D        auto defaults,rw,umask=007,uid=1000,gid=1000    0 0                           
#/swap.img      swap            swap defaults           0 0

noťas DELL XPS M1210 Nvidia Go 7400

 glxinfo | grep direct
direct rendering: Yes
ale to už jsem psal nahoře


Název: Re: Pomalý desktop v Ubuntu 10.10
Přispěvatel: anonym 21. 12. 2010, 14:06:02
Přesně tohle mi dělalo na Archlinuxu, Fedoře 14 a Debian Unstable, kde jsou hodně aktuální balíčky, které nejsou moc testovné... a tam mi nejela 3D akcelerace (psalo mi že je funkční, ale o vykreslování se staral procesor)... Slackware, Ubuntu 10.04 či Debian Lenny v pohodě, žádné problémy. Myslel jsem, že chyba bude u nových opensource ovladačích ATI, ale nejspíše je chyba u Xorg serveru.
Název: Re: Pomalý desktop v Ubuntu 10.10
Přispěvatel: never mind 21. 12. 2010, 14:40:03
Mal som ubuntu 10.10 asi tak tyzden len na otestovanie, ntb mi piekol a vetrak sa nezastavil...ale neriesil som to lebo som neplanoval nechat si to ubuntu.
Zaujimave ale je ze mint 10 ide uplne vpohode
Název: Re: Pomalý desktop v Ubuntu 10.10
Přispěvatel: Nomen 21. 12. 2010, 15:06:59
Ještě jednou: Je-li to pracovní PC, pak máš tuplem důvod používat LTS a ne půlroční rychlokvašky. ;)

Chybu tam nevidím. Osobně bych na ext3 partition přidal noatime, ale v tom problém na 100 % není. Zkoušel jsi jiné jádro?
Název: Re: Pomalý desktop v Ubuntu 10.10
Přispěvatel: Xjmeno363lkmklkkl 21. 12. 2010, 17:20:53
procák se totálně fláká. Trochu jsem experimentoval s compizem a taky bych to viděl spíš na bug v xorgu. Když compiz deaktivuju - dojde k významnému zlepšení (odezvy), ale pořád spousta tepla, takže jedině GPU (mají společné chlazení). Prohledával jsem i nějaké hlášené bugy, ale zatím nic rozumného.
Další zjištění - na bterky to tolik netopí, jako na AC, přitom u CPU mám v obou případech ondemand a drží se na 1000MHz (min) a GPU má PowerMixer enabled (ale skoro pořád v max. perform.)
Název: Re: Pomalý desktop v Ubuntu 10.10
Přispěvatel: Pepe_ 21. 12. 2010, 17:49:27
vyzkoušej ještě jednou povýšit , podobnej ikdyž né tak kritickej problém sem měl v 10.10 taky , a po upgradu na 11.04 je vše ještě lepší než 9.04 a 10.4 a 10.10 ..   

update-manager -d

Jen firefox4 nemam česky jinak je vše ok jako v 10.10 ..  kernel 2.6.37-10-generic docela zrychlil a už mi to tak netopí jak v 10.10  ikdyž na 2.6.18 to s teplotou nemá ale beztak je to nejlepší upgrade (pocitově) , vše maká , nepadá , odezva dobrá , ale pár mušek to má (přestal mi fungovat grafickej boot asi nvidia bordel) a rozbila se mi samba (nejde se dostat do složky) , (zatim jedu na nfs ale až přijde wokýnkář tak to musim opravit aby to šlo).

Název: Re: Pomalý desktop v Ubuntu 10.10
Přispěvatel: Nomen 21. 12. 2010, 20:27:53
vyzkoušej ještě jednou povýšit , podobnej ikdyž né tak kritickej problém sem měl v 10.10 taky , a po upgradu na 11.04 je vše ještě lepší než 9.04 a 10.4 a 10.10 .. 

Distribuci v alpha stádiu na pracovní PC??? To přece nemůžeš myslet vážně...
Název: Re: Pomalý desktop v Ubuntu 10.10
Přispěvatel: Tomáš Bžatek 21. 12. 2010, 22:00:31
Distribuci v alpha stádiu na pracovní PC??? To přece nemůžeš myslet vážně...
A co? Ja jedu na rawhide furt.

A co nouveau drivery? Ty chodi?
Název: Re: Pomalý desktop v Ubuntu 10.10
Přispěvatel: Xjmeno363lkmklkkl 22. 12. 2010, 09:28:52
upgrade na 11ku bude jen co se k tomu dostanu. Teď na vánoce mám nějaký job, tak to musím dodělat, ale pak se na to vrhnu. Jádro si už kompilovat nebudu - zdá se, že to nemá cenu (peče jednoznačně GPU)
další zjištění - na LCD (1280x800) a na externím LCD 19" (1280x1024) to jede, ale na externí 26" (1920x1200) už to těžce nestíhá a topí. - dříve v pohodě, takže ponastavováno asi ok ale zřejmě soudruzi přepsali některé algoritmy "lépe a efektivněji" ;(

PS: co to tady furt někdo křičí o nějakých pracov. stanicích? kdo se bojí se.re v síni (..;..)
Název: Re: Pomalý desktop v Ubuntu 10.10
Přispěvatel: Nomen 22. 12. 2010, 10:36:14
PS: co to tady furt někdo křičí o nějakých pracov. stanicích? kdo se bojí se.re v síni (..;..)

S tímhle přístupem se nediv, že máš problémy. Když už chceš něco hodně aktuálního, tak sáhni po Archu. Ten aspoň nepřidává milion a jeden patch a raději se drží zuby nehty vanilla verzí z upstreamu (pokud je to alespoň trochu možné). V důsledku je s ním problémů mnohem méně, než bys čekal. Vlastně se jejich množství blíží k nule. Jinak raději LTS Ubuntu, Debian stable (ve freezu klidně "next-stable" - tč. Squeeze), CentOS apod. Ona trocha konzervatismu nebývá na škodu.
Název: Re: Pomalý desktop v Ubuntu 10.10
Přispěvatel: mackarof 22. 12. 2010, 10:56:25
suhlasim s omenom,
do ubuntu pridavaju strasne vela pridavnych patchov skriptov a vseckeho mozneho, potom to pol roka ladia zas neco pridaju a zase ladia atd dookola.. nechapem naco ti je 10.10? ked uz sces tak ostan pri 10.04 a mas pokoj...

A ked just sces fresh balicky vazne prejdi archlinux tam je secko vo vanilla verziach ziadne patche v normalnych repozitaroch od archacov tam nehrozia (AURove balicky su zas o necom inom ale to je na dalsiu temu).. Ja som switchol na Arch ked ma tusim ubuntu 9.10 nasralo tym svojim prekopavanim od zakladov... Uplna spokojnost nehodlam prejst na nic ine. A ked si myslis ze pri archu stravis viac casu ladenim ako pri ubuntu milis sa...Instalacia Archu je sice zlozitejsia ale ArchWiki je asi jedna z najlepsich a najpodrobnejsich/najprehladnejsich wiki co sa tyka nastavovaciek/doladovaciek.

Raz to tam nastavis a ide to, ziadne ine automaticke doladovacie skripty ne su... Len nesmies hlucho upgradovat hlavne co sa tyka kernelu a grafickych driverov. mam kernel-lts na domacom PC(nvidia), pracovnom notasi(intel) aj pracovnom pc (ati) a je to ako pevnost... Sice na pracovnom su najnovsie ati-dri nahovno (compiz seka ide na 30fps) tak som downgradol o verizu nizsie a ide to (compiz test ~140 fps)...
Název: Re: Pomalý desktop v Ubuntu 10.10
Přispěvatel: mackarof 22. 12. 2010, 11:06:26
suhlasim s omenom,
do ubuntu pridavaju strasne vela pridavnych patchov skriptov a vseckeho mozneho, potom to pol roka ladia zas neco pridaju a zase ladia atd dookola.. nechapem naco ti je 10.10? ked uz sces tak ostan pri 10.04 a mas pokoj...

A ked just sces fresh balicky vazne prejdi archlinux tam je secko vo vanilla verziach ziadne patche v normalnych repozitaroch od archacov tam nehrozia (AURove balicky su zas o necom inom ale to je na dalsiu temu).. Ja som switchol na Arch ked ma tusim ubuntu 9.10 nasralo tym svojim prekopavanim od zakladov... Uplna spokojnost nehodlam prejst na nic ine. A ked si myslis ze pri archu stravis viac casu ladenim ako pri ubuntu milis sa...Instalacia Archu je sice zlozitejsia ale ArchWiki je asi jedna z najlepsich a najpodrobnejsich/najprehladnejsich wiki co sa tyka nastavovaciek/doladovaciek.

Raz to tam nastavis a ide to, ziadne ine automaticke doladovacie skripty ne su... Len nesmies hlucho upgradovat hlavne co sa tyka kernelu a grafickych driverov. mam kernel-lts na domacom PC(nvidia), pracovnom notasi(intel) aj pracovnom pc (ati) a je to ako pevnost... Sice na pracovnom su najnovsie ati-dri nahovno (compiz seka ide na 30fps) tak som downgradol o verizu nizsie a ide to (compiz test ~140 fps)...

este jedna vec, pre tych co sa boja archu, nahodte si to najprv do virtualboxu alebo vmware-player odksusajte zo svojcih sucasnych distier... a verte tomu ak nekto pride na chut archu uz ho nepusti ;)
Název: Re: Pomalý desktop v Ubuntu 10.10
Přispěvatel: Xjmeno363lkmklkkl 22. 12. 2010, 12:41:51
takže jde se kompilovat nové jádro, na začátku jsem zmiňoval problémy s IO a tohle je zdá se konečně dobrý důvod: http://forum.root.cz/index.php?topic=770.0. Uvidíme co se všechno pohne

PS. prosím všechny posr.ané bývalé uživatele windows co se všeho bojí aby nepřispívali radami typu nainstalujte jinou distribuci.
Já vím že ve windows jste byly zvyklí všechno řešit reinstalací systému, ale tady fakt né - to si jděte někam na živě

nechápu čeho se furt bojíte - na rozdíl od woken můžu přece vždycky nahradit new balíčky staršími, fakt nechápu - vždyť experimentování je přece na linuxu to nádherný, když se vám to nelíbí, zůstaňte u woken
Název: Re: Pomalý desktop v Ubuntu 10.10
Přispěvatel: Nomen 22. 12. 2010, 17:29:14
Na experimentování mám virtuální mašiny. Na fyzickým železe chci stabilní systém, na který se můžu na 100 % spolehnout.
Název: Re: Pomalý desktop v Ubuntu 10.10
Přispěvatel: mackarof 22. 12. 2010, 20:42:30
no to ano je to pekne ze v linuxe si clovek trenuje mozocek, ked sa ti s tym sce babrat a robit robotu za vyvojarov, kludne... ale ked v praci potrebujem spolahlivy system tak ma to experimentovanie ihned prejde potrebujem makat a nie sa hrajkat so systemom ktory este neni odladeny... viem ze ked tam dam LTS jadro tak to bude fachat a ako nomen spomina na take hrajkanie a skusanie mas virtualky... teamleader by dosiel a spytal by sa co tam do frasa robis ? no ladim si ubuntu ... tickety sa sami nespravia kamo ;) inac ubuntu mam rad (zacinal som na nom) ale fresh verzie su furt take nedopecene ale casom sa odladia a idu pekne... a po case ti bude ubuntu "tesne" aspon mne bolo ...
Název: Re: Pomalý desktop v Ubuntu 10.10
Přispěvatel: Alexandr Pavlov 31. 12. 2010, 10:59:29
Po upgrade Ubuntu na 10.10 z 10.04 mám strašně pomalý systém (odezvy desktopu, IO disku) a furt topí: ...

Někdy se stane, že Ubuntu po povýšení neběží jak má... Hodně záleží na celém nastavení systímu. Rozhodně si myslím, že udělat čistou instalaci je rozumné. Chápu tě, že se ti to nechce stavět celé znovu, ale asi je to nejlepším řešením. Pokud se udělá čistá instalace, běží vše výborně. U nás testujeme systémy na různých počítačích (různé konfigurace) a právě povýšení na některých prostě blbne. Není to jen u Ubuntu, je to u jakékoli jiné distribuce. :( Můj názor je tedy nainstaluj to znovu. Nebo využij některých přednastavených distribucí stavěných na Ubuntu (např. Greene 8http://greenie.sk/ (http://greenie.sk/) nebo LinuxLex OS 10.6 http://os.linuxlex.cz/ (http://os.linuxlex.cz/))
Název: shrnutí
Přispěvatel: windowsak 05. 01. 2011, 16:20:05
Abych shrnul tuhle diskuzi..
Guru se ptá jak fixnout bug. Linuxaci mu odpovědí nejlepe jak umí.. Nainstaluj si novějši verzi.
Ten odpověď odmítne, že se mu tohle zrovna nechce a že chce vědět jak fixnout ten bug.
Nakonec si guru najde článek o tom fixu sám.

Začínam chápat, proč je obvyklá odpověď: RTFM, google, hledej, reinstaluj, rekompiluj jádro,..

Se mi zdá, že základní problém je v tom HLEDEJ. Kdyby bylo hledáni tak snadné jako se zeptat, nikdo by nedostával tak zbytečné odpovědi.

Já mam obvykle problém s tím, jak se zeptat, když nevim co potřebuju vědět, abych něco udělal. Nemá k tomu někdo manuál? :)