Fórum Root.cz

Hlavní témata => Desktop => Téma založeno: xmms 19. 12. 2010, 17:03:47

Název: Slackware na desktop?
Přispěvatel: xmms 19. 12. 2010, 17:03:47
Slackware obsahuje X a KDE a tak mě napadlo to používat na domácí použití. Je to dobrý nápad? Nebo to bude hodně problematické bez hluboké znalosti systému?
Název: Re: Slackware na desktop?
Přispěvatel: Petr Krčmář 19. 12. 2010, 17:25:21
Já jsem chvíli Slackware na desktopu používal a musím říct, že to bylo celkem bez problémů. Je to dost podobné jako používat na desktopu třeba Debian nebo FreeBSD. Je třeba umět řešit problémy v řádce a trochu se orientovat.
Název: Re: Slackware na desktop?
Přispěvatel: Maverick 19. 12. 2010, 18:13:22
Jestli se nebojíš občasných problémů spravidla s instalací nebo nastaveními nekterých programů a chceš se naučit jak funguje systém je to ideální.
Název: Re: Slackware na desktop?
Přispěvatel: foldy 19. 12. 2010, 18:49:11
Vřele doporučuju začal jsem s GNU/Linux před 10 lety a začal právě se slackwarem, dodnes jsem ho nevyměnil, funguje skvěle, málo náročný ale co si nenakonfiguruješ to se nestane, nic moc se neděje automaticky a to je skvělé protože máš plnou kontrolu a skriptíky nebo konfiguráky jsou většinou přenostitelné mezi verzemi. Pokud budeš používat stable release tak s tím problémy nebývají pokud půjdeš do currentu tam se občas něco objeví a je potřeba vyřešit. Většinou se problémy teď točí kolem KDE 4 ale to se s novými verzemi hodně zlepšilo. Mám Slackware na serveru, PC, Notebooku, netbooku a doporučuji všude.
Název: Re: Slackware na desktop?
Přispěvatel: Fantomas 19. 12. 2010, 21:31:59
Slackware je velice cisty linux, spousta veci napr. vubec nebezi nebo jdou i velice tezce nakonfigurovat. Zato jamile jednou neco nastavis, pobezi to naprosto spolehlive. Ja osobne pouzivam slack na vsech dulezitych prvcich v siti. Slack neresi zavislosti a co v nem neni, to bude potreba dokompilovat. Jiz zkompilovane baliky lze samozrejme stahnout taky, existuje na to nekolik serveru. A vicemene vsechno v systemu se resi v tty. Resume, na desktop jen pro znalce nebo masochisty. Nebo oboji zaroven. Pro ucedniky tvrda, ale skvela skola. Jo a s debianem bych to nesrovnaval, ten je vedle slackwaru hluboce pokrocily a privetivy system.
Název: Re: Slackware na desktop?
Přispěvatel: Tomas Matejicek 19. 12. 2010, 21:56:28
Co se tyce pouzitelnosti na desktopu, tak to neni o Slackware, ale o KDE/XFCE/gnome/etc. Tudiz Slackware bude na desktopu uplne stejne slouzit, jako jakekoli jine distro.

Neni uplne pravdou, ze by ve Slackwaru nic samo od sebe nejelo, naopak, diky udevu a podobnym je hardwarova autokonfigurace samozrejmosti, Xka taky uz nepotrebujou konfigurak, a pokud existuje pro danou aplikaci vyklikavaci konfigurace, tak se samozrejme pujde dat vyklikat i ve Slackware.

Ja pouzivam Slackware asi 10 let a jsem spokojeny (protoze uz se v systemu orientuju). Lidi casto rikaji, ze na Slackwaru se da 'naucit Linux', ale ja se s tim moc neztotoznuju, protoze 'naucit se' je obvykle potreba prave specifika daneho distra, nikoli principy pro vsechny spolecne (protoze ty se daji naucit vsude, kdyz jsou spolecne a vsude stejne).
Název: Re: Slackware na desktop?
Přispěvatel: Fantomas 20. 12. 2010, 09:03:19
Nemel jsem na mysli udev, ale napr. aplikaci, kterou si uzivatel doinstaluje v balicku a pak musi zaridit jeji spousteni, popr. spusteni jiz nainstalovaneho demona. Navic obcas demoni nejsou zrovna bezchybne predkonfigurovani, nekdy je potreba dlouho hledat a zkouset. Tohle se ovsem tyka vesmes serverovych sluzeb. S tim ucenim bych nesouhlasil s Tomasem, protoze Slack nuti uzivatele, aby nektere linuxove znalosti proste mel, kdezto u privetivych dister nejsou potreba. Ale naucit se samozrejme daji vsude.
Název: Re: Slackware na desktop?
Přispěvatel: siva01c 25. 12. 2010, 14:39:11
Slackware obsahuje X a KDE a tak mě napadlo to používat na domácí použití. Je to dobrý nápad? Nebo to bude hodně problematické bez hluboké znalosti systému?

Já mám cca 2 roky Slackware s Xfce.   Je to v pohodě, pokud se člověk nebojí konzole a má čas kompilovat   ;)  ( doporučuji SlackBuild.org ).  Mé Slackware slouží jako normální desktop.. prostě jak na práci , tak i na zábavu ( např. pařím na něm Wesnoth, koukám na filmy,. ).. Ovšem nelíbí se mi to KDE 4,*  - děsně to žere výkon. Nejvíce se mi na Slackware líbí, že "poslouchá na slovo" a je dost stabilní.

Každému vřele doporučuji   :)
Název: Re: Slackware na desktop?
Přispěvatel: eL 25. 12. 2010, 17:39:14
Ono se ne nadarmo traduje:
Citace
Give a man Ubuntu, and he'll learn Ubuntu.
Give a man SUSE, and he'll learn SUSE.
But give a man Slackware, and he'll learn Linux.

Dobrym pomocnikem do kapsy je pak jeste Slax.
Název: Re: Slackware na desktop?
Přispěvatel: tingstong 25. 12. 2010, 18:24:32
Ja nevim ale do toho bych nesel, hlavne kvuli zavislostem balicku a neustalymu rekompilovani, server naprosto ok ale na desktop fakt ne, musis na to mit mrte casu a trpelivosti, a s tim ze se naucis neco vic to je dost kravina naucis se to samy jako treba na ubuntu jen budes poradne nasranej, jo mozna se neco naucis a to je pouzivat poradne make , kazdopadne GL pokud to toho pujdes!
Název: Re: Slackware na desktop?
Přispěvatel: tingstong 25. 12. 2010, 18:33:29
jo este jako ja sem ho taky pouzival na desktopu a musim rict ze fakt mrdat, jako stabilni to asi bude pokud si tam nebudes kompilovat nejnovejsi veci, kdyz tam nechas ty 100 let stary tak to budes mit jako debian stable, jenze na desktop te to jaksi sere ze tam chces naky pekny features a eyecandies a ... a taky to ma jen toho Volkengirkenka jedinyho vyvojare coz mi prijde trochu mimo, ale jo proc ne ... nevim skus debian tam se naucis hodne das nakej testing a frcis jak vztekla kuna a nemusisnic rekompilovat
Název: Re: Slackware na desktop?
Přispěvatel: Pavel 'TIGER' Růžička 25. 12. 2010, 19:46:00
Pokud máš dost času, tak já Ti to doporučuji. V člověku to minimálně odbourá strach sáhnout do konfiguráku, naučí Tě to rozumnému zálohování a udělá Ti to i radost, když se Ti povede něco zprovoznit bez pomoci ostatních. Já takhle začínal na 486/DX100 ; 64MB ram nějaká SVGA grafika a RedHat 5.1 ... textová instalace, manuální nastavení xserveru ... mno byla to velká škola. Pak zjistíš, že v dost věcech se ostatní distribuce sobě dost podobají ... ale jak tu již bylo psáno, je to hlavně o tom čase.
Název: Re: Slackware na desktop?
Přispěvatel: vh 25. 12. 2010, 20:56:52
Ja používám v práci na desktopu Debian a doma na noteboocích i na desktopu Slackware, a rozhodně mám problémů míň doma :) Pokud to člověk nainstaluje v poslední stabilní verzi, tak to většinou vydrží spolu s hardware - a při velkém upgrade software se prostě nainstaluje i nový systém. Ale upgradovat z verze na verzi jde samozřejmě taky (dělal jsem to minulý víkend).

Nechci být nezdvořilý, ale to co píše tingstong je s prominutím hovadina. Slack už dneska není tolik one man show, Pat ho rozhodně nedělá sám. Věci v systému nejsou v žádném případě 100 let staré - v poslední stabilní verzi Slackware jsou novější verze spusty software než v současném Debianu testing (jádro 100%, víc teď nemám náladu ověřovat) a pokud to má být na rozumnou práci, tak to skutečně do toho dalšího upgrade vydrží aniž by se tím člověk musel trápit. Pokud má někdo náladu na nejnovější balíčky, vždycky jde používat -current a updatovat si to přes slackpkg.

Taktéž není pravda, že je nějak složité začít slack používat - většina věcí prostě funguje a nic není třeba konfigurovat, jen je nutné si zapnout bootovaní do grafického módu (změna jednoho čísla v /etc/inittab). Navíc je slack slušně zdokumentovaný, takže pokud člověk umí číst, není problém.

Jediné kde začátečníkovi slack úplně nedoporučuju je notebook. Mě tam sice funguje skvěle, ale standardní jadro ve slackware není tickless, takže není úplně přátelské k baterce. S trochu práce (jeden večer) se dá spotřeba systému vyladit a běží pak úsporněji než Ubuntu - ale práce to je (rekonfigurace a rekompilace kernelu, trocha experimentování co konkrétnímu kusu hardware sedí nejlíp.

Mimochodem - mě osobně přijde, že slackware se na desktop hodí víc než na server. Instalace bezpečnostních updatů už je dneska jednoduchá - ale jen pro software který je součástí slacku. Na serveru kde jsem provozoval i software který jsem si dokompiloval (PostgreSQL, postfix, dovecot) to dokáže být trochu otravné to vždycky rekompilovat když se objeví nová díra.

Takže sečteno a podtrženo - odvážnému štěstí přeje, jdi do toho, neboj se číst dokumentaci a odměnou ti bude mimořádně stabilní desktop. Mě osobně skladba software ve Slackware sedí, takže moc extra věcí neinstaluju - ale já na Slackware vyrostl, takže jsem asi spíš svůj vkus zformoval podle něj :)