Fórum Root.cz

Hlavní témata => Server => Téma založeno: fotka 15. 12. 2010, 18:08:20

Název: Jak nastavit Socks/SSH proxy na serveru
Přispěvatel: fotka 15. 12. 2010, 18:08:20
Ahoj,

potřebuji ulehčit mému internetovému připojení protože používám software který spotřebovává mnoho vláken a připojení.

Chci mít například jen jedno připojení. Domnívám se že toho jde docílit tak že se do internetu připojím například skrze proxy server typem připojení SSH tunel, socks proxy?

Jak mohu nejjednodušeji a nejrychleji nastavit na Linux CentOS 5.5 serveru tuto podporu abych mohl používat tento server jako prostředníka připojení u některých Softwarů.

Jak nastavit ten tunel na lokálním PC umím (přes Putty), jen nevím jak to nastavit na serveru. Byl by manuál? Mininávod?

děkuji
Název: Re: Jak nastavit Socks/SSH proxy na serveru
Přispěvatel: x 15. 12. 2010, 20:59:33
Ahoj,

potřebuji ulehčit mému internetovému připojení protože používám software který spotřebovává mnoho vláken a připojení.

Chci mít například jen jedno připojení. Domnívám se že toho jde docílit tak že se do internetu připojím například skrze proxy server typem připojení SSH tunel, socks proxy?

Jak mohu nejjednodušeji a nejrychleji nastavit na Linux CentOS 5.5 serveru tuto podporu abych mohl používat tento server jako prostředníka připojení u některých Softwarů.

Jak nastavit ten tunel na lokálním PC umím (přes Putty), jen nevím jak to nastavit na serveru. Byl by manuál? Mininávod?

děkuji

Za predpokladu, ze je jedno internetove pripojeni, ktere je uz ted vytizene a vsechen SW tudy musi jit se  po prechodu na SSH tunel, kdy se k tomu prida jeste sifrovani se tomu pripojeni ulehci presne jak? :D Rekne se abraka dabra a vytizeni klesne? :D

Pokud tim chtel basnik rict, ze potrebuje server mimo firmu/domacnost, ktery by vyuzival jako VPN/SSH tunel dale na sve stroje nebo oblasti zajmu, tak na to je navodu plny Internet i man stranky.
Název: Re: Jak nastavit Socks/SSH proxy na serveru
Přispěvatel: fotka 15. 12. 2010, 21:09:02
Děkuji za odpověď.

Jde o počet a frekvenci souběžnýh připojení do internetu, kterou potřebuji snížit a myslím že toto mi může pomoci. Již to mám potvrzené že pomocí tunelu je jen jedno (tlusté) vlákno, proxy pak bere zátěž na sebe a rozesílá požadavky pokud to chápu správně. Dotaz je jak založit jednoduchý Socks/SSH proxy? Prosím mohl by někdo poradit?
Název: Re: Jak nastavit Socks/SSH proxy na serveru
Přispěvatel: x 15. 12. 2010, 21:31:34
Server je vytizeny, ze je treba snizit pocet tech pripojeni? Nebo je Internetove pripojeni vytizene?

V prvnim pripade pomuze lepsi HW nebo lepsi konfigurace, v druhem jedine dodatecne pripojeni.

Pokud je zamysleno neco jako load balancer, ktery rozdeluje zatez, tak k tomu je zase potreba minimalne dva servery aby to zatizeni mohl rozlozit.

Asi by bylo vhodne specifikovat o jake aplikace se jedna ;-)
Proste kdyz uz je ted server/pocitac (nebo pripojeni) vytizeny a nestiha, tak proxy to nezachrani, pokud bude pozadavek na mnozstvi pripojeni porad stejny a HW porad ten stejny. Jen se prida dalsi vrstva, ktera odebere dalsi vykon.
Název: Re: Jak nastavit Socks/SSH proxy na serveru
Přispěvatel: fotka 15. 12. 2010, 21:50:11
Neřešte to, stačí mi napsat jak nastavit ten server jako proxy a nebo kde jsou dobré české anglické manuály, nechci to tu po třetí vysvětlovat. další OT je jen házení hrachu na zeď.
Název: Re: Jak nastavit Socks/SSH proxy na serveru
Přispěvatel: ET 16. 12. 2010, 12:26:54
* par navodu se da najit treba tady - www.google.com (hazeni hrachu na zed)
* udajne to ma ssh v sobe - http://www.dribin.org/dave/blog/archives/2004/11/22/ssh_socks/
Název: Re: Jak nastavit Socks/SSH proxy na serveru
Přispěvatel: fotka 16. 12. 2010, 13:36:21
* udajne to ma ssh v sobe - http://www.dribin.org/dave/blog/archives/2004/11/22/ssh_socks/
Děkuji, toto vypadá jako řešení, bohužel to postrádá nějaký blbovzdorný návod jak to nastavit pro laiky  :'(
Název: Re: Jak nastavit Socks/SSH proxy na serveru
Přispěvatel: Franta Kučera 17. 12. 2010, 10:53:37
A proč to nevyzkoušíš, než se zeptáš? Ve výchozím nastavení sshd by to mělo normálně fungovat - otevřeš si dynamickou proxy (pomocí ssh -D 1234 …) a je to. Aby to nefungovalo, to by to musel na serveru někdo nejdřív zablokovat (aspoň podle mých zkušeností je to ve výchozím nastavení povolené).
Název: Re: Jak nastavit Socks/SSH proxy na serveru
Přispěvatel: Morhoo 03. 01. 2011, 09:59:34
Nechápu, co není na té otázce jasné. Uživatel jasně vysvětlil, že jeho cílem je snížit počet aktivních připojení, nikoli zatížení linky, k čemuž tunely mimojiné slouží. (důvodů může být x, například limit spojení na ip adresu apod.) Řeším podobný problém, akorát na woknech, kdy mám vpn tunel a potřebuju skrz něj směrovat veškerý komuniqué jedný aplikace. Našel jsem si dll injection pro danou aplikaci, abych ji doniutil používat SOCKS, teď jetě hledám způsob, jak nastavit SOCKS službu na serveru.