Fórum Root.cz

Hlavní témata => Distribuce => Téma založeno: xmms 15. 12. 2010, 11:45:53

Název: Placené distro Red Hat Enterprise
Přispěvatel: xmms 15. 12. 2010, 11:45:53
Nemám v linuxu moc přehled a tak by mě zajímalo, co navíc přináší redhat. Vyplatí se to koupit? Teprve se s tím učím zacházet a nic na tom neprovozuju. Podporu nepotřebuju.
Název: Re: Placené distro redhat
Přispěvatel: martas38 15. 12. 2010, 11:57:18
Řekl bych, že přináší právě tu podporu. Dále bude obsahovat stabilnější (a tím pádem ne zrovna aktuální) software oproti Fedoře.
Název: Re: Placené distro redhat
Přispěvatel: spr 15. 12. 2010, 12:12:02
centOS je uplne stejnej jako RedHat. Jediny co s RedHatem kupuješ je podpora takže pokud ji nepotřebuješ tak se ti to nevyplatí.
Název: Re: Placené distro redhat
Přispěvatel: xmms 15. 12. 2010, 15:37:35
A je ta distribuce nějak výrazně lepší kvalitativně nebo ohledně bezpečnosti oproti jiným třeba suse, mandrake, fedora?

Stále se nemůžu zbavit dojmu, že v linuxu je spousta věcí nedodělaných a nedotažených do konce a je to nabastlené jen tak narychlo hlavně co se týče okenních aplikací.

jako třeba suse 11.3 čerstvá instalace - nefungujou všechny efekty plochy v KDE,
openoffice calc při ukončení padne a objeví se obsluha pádu aplikací,
totéž udělá firefox, pokud ho spustím přihlášený jako root (jako jiný uživatel funguje)

a různé takové iritující problémy.

U profesionálně sestaveného systému bych takové chyby nečekal. Tak by mě zajímalo, jestli jsou ty placené distribuce (redhat, turbolinux nebo jiné) v tomhle nějak kvalitnější.
Např. u windows není zvykem, aby na nově instalovaném systému na něm hned padaly aplikace. To se dělo naposled ve win98.
Název: Re: Placené distro redhat
Přispěvatel: czipis 15. 12. 2010, 16:00:15
redhat/centos jsou serverove distribuce. samozrejme muzes si je dat na desktop, ale priprav se ze budes resit spoustu problemu. proste na to nejsou optimalizovane.

pokud chces redhat/centos like linux na desktop, tak potom sahni po fedore
Název: Re: Placené distro redhat
Přispěvatel: helikaon 15. 12. 2010, 16:15:44
Zdravim,
jen pro korekci: Red Hat je jmeno firmy, jeji distr. Linuxu se nazyva  Red Hat Enterprise Linux (RHEL) a CentOS je zkratka pro Community Enterprise Operating System.
CentOS je v podstate RHEL ale bez podpory - komunita vezme zdrojovy kod RHEL, prelozi ho, zmeni loga, jmeno ...
Jinak RHEL a CentOS nejsou jen serverove distribuce, ale i muzou bezet v pohode i na desktopech. Ja mam treba na svem laptopu lenovo R61 CentOS 5.5
Obe tyto distribuce pouzivaji starsi SW balicky, ale na druhou stranu odzkousene a bez bugu. Jelikoz CentOS kopiruje RHEL, je aplikace zaplat zpozdena za RHEL cca 2-3 tydny.
Nyni vysel RHEL 6.0, vypada to paradne, je 'uptodate' co se tyce GUI veci, ja osobne se na nej moc tesim resp. na CentOS.
Název: Re: Placené distro redhat
Přispěvatel: aaa 15. 12. 2010, 16:21:15
+1
takisto pouzivam CentOS na desktope bez problemov, akurat pridavam aktualny Firefox (od Mozilly nie cez repo CentOS) a ATI ovladace. jedine co tam nefunguje je Google Chrome kvoli tomu ze to potrebuje "prilis nove" kniznice (da sa to obist ale nie pre zaciatocnika)
CentOS odporucam a takisto sa tesim na release 6 ;-)
Název: Re: Placené distro Red Hat Enterprise
Přispěvatel: Roman 16. 12. 2010, 00:02:41
ubuntu?
Název: Re: Placené distro redhat
Přispěvatel: aquarius 16. 12. 2010, 05:14:11
jako třeba suse 11.3 čerstvá instalace ...

Z cisla verze hadam, ze mate na mysli OpenSuSE, coz je komunitni distro cca na urovni zminovane Fedory. Enterprise system se jmenuje SLES (pro servery) respektive SLED (pro desktopy) a aktualni verze je, pokud se nepletu, 11 SP1.
Název: Re: Placené distro Red Hat Enterprise
Přispěvatel: Tomáš 16. 12. 2010, 09:52:00
Rozdíl mezi RHEL a CentOS se pozná tehdy, když se potřebuje používat nějaká aplikace, co je certifikovaná pro RHEL. Technickou podporu té aplikace myslím nepřesvědčí to, že CentOS = RHEL mínus logo RH :-)
Název: Re: Placené distro Red Hat Enterprise
Přispěvatel: aaa 16. 12. 2010, 10:40:50
RE Tomas: "Teprve se s tím učím zacházet a nic na tom neprovozuju. Podporu nepotřebuju."
takze asi tak ;-)
Název: Re: Placené distro redhat
Přispěvatel: omg omg omg 16. 12. 2010, 10:57:30
jako třeba suse 11.3 čerstvá instalace - nefungujou všechny efekty plochy v KDE,
openoffice calc při ukončení padne a objeví se obsluha pádu aplikací,
totéž udělá firefox, pokud ho spustím přihlášený jako root (jako jiný uživatel funguje)

Preco by si sa preboha prihlasoval ako root? ale ako sa tak na ten tvoj prispevok pozeram, predpokladam, ze pre teba bude najlepsie pouzivat windows...

btw. minuly mesiac som si len tak zo zvedavosti stiahol win 7 z msdn a ten podla teba "dokonaly" system, ktory nepada :D;D;D mi po zapnuti vlc-cka a firefoxu upadol do modreho bezvedomia, takze po takej polhodinke pouzivania isiel naspat odkial prisiel :)

a ked sa tu uz bavime o najlepsej distribucii, tak kazdy vie, ze takou je Arch Linux!
Název: Re: Placené distro Red Hat Enterprise
Přispěvatel: xmms 18. 12. 2010, 16:14:00
Dík za pěkný názor. Třeba se někdy potřebuju z nějakého důvodu přihlásit jako root. Třeba proto, abych si to vyzkoušel, to je úplně jedno. Na tom nezáleží.

Otázka by neměla být, proč se přihlašuju jako root, otázka by měla být proč to nefunguje pořádně. Zrovna jsem zkoušel různé motivy gnome z http://art.gnome.org/themes/

po vyzkoušení několika z nich to většinou fungovalo, ale pak vyběhla obsluha pádu aplikací a následně pád celého gnome. A to jsem přihlášený jako obyčejný uživatel. Ne že by grafické efekty v gnome nevo kde byly nějak extrémně důležité, ale je docela blbé, když se na to nemůžu spolehnout a jen můžu očekávat zase další pád něčeho. Prostě to není vyladěné a je to takové odfláknuté.
Název: Re: Placené distro Red Hat Enterprise
Přispěvatel: Tomáš Bžatek 18. 12. 2010, 17:26:09
Poustet GUI aplikace pod rootem je prasarna a garantuji, ze 90% veci chodit nebude. Duvodem je navrh protokolu d-bus a uzamceni skrze SELinux. Schvalne si zkuste poslat dotaz na podporu s dotazem na X aplikace pustene pod rootem a nebudete se stacit divit.

Problem vidim v uzivateli, moderni linuxovy desktop je trochu jine koncepce, nez jakou tady popisujete.

Pozn.: objevite-li problem, zareportujte jej prosim do prislusne bugzilly. Nadavat je proste, ale tim se nic neopravi.