Fórum Root.cz

Hlavní témata => Hardware => Téma založeno: Peterek 10. 05. 2016, 16:52:54

Název: Doporučte modem k O2 VDSL
Přispěvatel: Peterek 10. 05. 2016, 16:52:54
Dobrý den,
chci se poradit s chytřejšíma případně zkušenějšíma a to jaký modem si vybrat z nynější nabídky u O2.

Mám možnost přejít na VDSL ze starého ADSL (Mám starý vlastní modem TP-LINK).

Mají tam na výběr Comtrend (R-3031eu) nebo ZyXel (VMG1312-B30B).

Mám teď tento způsob zapojení (Nestačila mě síla WiFi)

DSL zásuvka > TP-LINK (bridge mode) > Router Turris (Který již přiděluji IP a stará se o provoz)


Děkuji za jakoukoliv odpověď
Název: Re:O2 - Modem k VDSL
Přispěvatel: Lol Phirae 10. 05. 2016, 17:01:18
Jakýkoliv, na který najdeš fungující návod na nastavení toho shitu do režimu bridge.
Název: Re:O2 - Modem k VDSL
Přispěvatel: Peterek 10. 05. 2016, 17:08:36
Jakýkoliv, na který najdeš fungující návod na nastavení toho shitu do režimu bridge.

No to by ty dva co mám na výběr měli mít ale který je podle funkčnosti či podle zkušeností lepší či funkčností.

Děkuji :)
Název: Re:O2 - Modem k VDSL
Přispěvatel: Dz 10. 05. 2016, 17:27:53
Firmware O2 stojí v obou modemech za starou belu (pořád se kouše). Doporučuji vzít vmg1312 a dát do něj firmware od T-Mobile, ten je stabilní.
Název: Re:O2 - Modem k VDSL
Přispěvatel: Peterek 10. 05. 2016, 17:36:20
Firmware O2 stojí v obou modemech za starou belu (pořád se kouše). Doporučuji vzít vmg1312 a dát do něj firmware od T-Mobile, ten je stabilní.

Můžete mi prosím pak poslat odkaz na ten firewall. Děkuji :)
Název: Re:O2 - Modem k VDSL
Přispěvatel: Dz 11. 05. 2016, 10:11:35
Můžete mi prosím pak poslat odkaz na ten firewall. Děkuji :)

https://www.t-mobile.cz/dcpublic/ZyXEL_VMG1312_100AAQS2b1.bin
Název: Re:Doporučte modem k O2 VDSL
Přispěvatel: MartinK 12. 05. 2016, 11:02:38
Mám VMG1312-B30B od T-mobilu v zapojení bridge a běží stabilně (cca 6 týdnů zatím).
Nezkoušel jsme ipv6 podle nějakých zpráv na internetu to pry nefunguje v režimu bridge.
Pozor na to, že po přepnutí linky z ADSL do VDSL se přejmenují rozhraní, nutné znovu nastavit bridge a nejlépe udelat factory reset předtím.
Název: Re:Doporučte modem k O2 VDSL
Přispěvatel: Dz 12. 05. 2016, 11:53:07
ipv6 přes vdslkové pppoe  funguje, nedávno jsem to rozchodil na openwrt. Ale je to složitější - ipv6 se nezískává přímo na vrstvě ppp, ale musí se použít dhcpv6, který dotaz pošle přes pppoe spojení.


Mám VMG1312-B30B od T-mobilu v zapojení bridge a běží stabilně (cca 6 týdnů zatím).
Nezkoušel jsme ipv6 podle nějakých zpráv na internetu to pry nefunguje v režimu bridge.
Pozor na to, že po přepnutí linky z ADSL do VDSL se přejmenují rozhraní, nutné znovu nastavit bridge a nejlépe udelat factory reset předtím.
Název: Re:Doporučte modem k O2 VDSL
Přispěvatel: HUFU 12. 05. 2016, 19:25:27
Moje zkušenost s tím Comtrendem je příšerná. Nefungovalo mi tam pořádně dhcp  a jakmile jsem se pokusil přidělit vybraným zařízením trvalou IP adresu, celé se to podělalo, začalo to přidělovat úplně nesmyslné adresy a samozřejmě směrování packetů nefungovalo. Reklamace zamítnuta, operátoři si mě přehazovali jak horkou bramboru, postup k vyvolání problému ignorovali. Po výhrůžkách, že toho už máme dost poslali Zyxel, kde už vše funguje.

Nechápu, jak někdo dokáže vyrobit a prodávat takový shit.
Název: Re:Doporučte modem k O2 VDSL
Přispěvatel: Lol Phirae 12. 05. 2016, 20:02:39
Nechápu, jak někdo dokáže vyrobit a prodávat takový shit.

Číňan vyrobí, co si zákazník objedná. Operátoři vytrvale objednávají zcela nepodporovaný co nejlevnější odpadní shit. Jak říkám, provozovat tyhle křápy jako něco jiného než tupý bridge je pouze pro masochisty.
Název: Re:O2 - Modem k VDSL
Přispěvatel: bflmpsswž 12. 05. 2016, 23:17:51
Jakýkoliv, na který najdeš fungující návod na nastavení toho shitu do režimu bridge.

režim bridge? spíš PPPoE/oA a poctivý router s linuxem k tomu...
Název: Re:Doporučte modem k O2 VDSL
Přispěvatel: JardaP . 12. 05. 2016, 23:38:55
Moje zkušenost s tím Comtrendem je příšerná. Nefungovalo mi tam pořádně dhcp  a jakmile jsem se pokusil přidělit vybraným zařízením trvalou IP adresu, celé se to podělalo, začalo to přidělovat úplně nesmyslné adresy a samozřejmě směrování packetů nefungovalo. Reklamace zamítnuta, operátoři si mě přehazovali jak horkou bramboru, postup k vyvolání problému ignorovali. Po výhrůžkách, že toho už máme dost poslali Zyxel, kde už vše funguje.

Nechápu, jak někdo dokáže vyrobit a prodávat takový shit.

Ja zase nechapu pristup O2. Podle vseho je tam standardni praxe takova, ze za vse muze zakaznik, protoze zakaznik je debil. Takze se zakaznikem je potreba vyjebat, aby odpryskl a neotravoval nebo jeste lepe uznal svoji chybu a koupil si novy produkt namisto toho defektniho, ktery svou neodbornosti znicil. A ne, nejedna se o jednani O2 v CR, vim o pripade odjinud a v CR to nebylo a take se k tomu vyjadril byvaly zamestnanec O2, ktery odesel ke konkurenci, protoze se mu z toho delalo spatne. Podle nej se jedna o firemni politiku, ke ktere jsou zamestnanci nuceni. Tak nevim, proc jsou jeste lidi, kteri neodesli jinam.
Název: Re:Doporučte modem k O2 VDSL
Přispěvatel: Youda 13. 05. 2016, 00:17:48
VDSL doma provozuju, byl to pro me jediny zpusob, jak dovest kabel do novostavby rodineho domu.

O2 krabicky jsou k nicemu, nakonec jsem si soukrome koupil Asus DSL-N66u a s poslednim firmwarem to dokonce funguje.
Dokonce funguje i Asus suport, v pripade potizi do asusu posles log a oni ti vrati doporucene nastaveni vselisjakych magickych cisel.

Jo, je nutno k tomu koupit usb klicenku, kterou to pouzije na swap, bez toho to pada na OOM killer
Název: Re:Doporučte modem k O2 VDSL
Přispěvatel: ByCzech 13. 05. 2016, 00:25:05
Moje zkušenost s tím Comtrendem je příšerná. Nefungovalo mi tam pořádně dhcp  a jakmile jsem se pokusil přidělit vybraným zařízením trvalou IP adresu, celé se to podělalo, začalo to přidělovat úplně nesmyslné adresy a samozřejmě směrování packetů nefungovalo. Reklamace zamítnuta, operátoři si mě přehazovali jak horkou bramboru, postup k vyvolání problému ignorovali. Po výhrůžkách, že toho už máme dost poslali Zyxel, kde už vše funguje.

Nechápu, jak někdo dokáže vyrobit a prodávat takový shit.


Hm. Moje zkušenosti s Comtrendy (množné číslo je záměrně) jsou bezvadné, naopak mi do baráku nesmí ty Zyxely. DHCP funguje super, trvalé adresy fungují také super, žádné nesmyslné adresy to nepřiděluje, směřování paketů také funguje. Osobně mi přijde, že to mohl být vadný konkrétní kus. Má složitější nastavení (což nepovažuji za nevýhodu, ale naopak).
Název: Re:Doporučte modem k O2 VDSL
Přispěvatel: BobTheBuilder 14. 05. 2016, 07:18:33
Zyxel mám (VDSL mám ale od T-mobile). Měl jsem nějaký Comtrend (secondhand) od Vodafonu, jednou za pár dní přestal komunikovat a musel se ručně restartovat. Zyxel je lepší :-( - restartuje se sám.
Vzhledem k tomu, že máš Turris a ADSL modem v bridge modu, tak je to jasná volba bez ohledu na cokoliv.
Jinak přechod ADSL->VDSL mi pomohl, nejistých 13mbit na ADSL je teď spolehlivých 20mbit na VDSL. A hlavně upload je 2mbit, to je zřetelné zlepšení.
Název: Re:Doporučte modem k O2 VDSL
Přispěvatel: Pavel Rauš 14. 05. 2016, 14:10:52
Vyborny je fritzbox, ale udelat z nej pouze bridge je trosku skoda.
Název: Re:Doporučte modem k O2 VDSL
Přispěvatel: Trhan 14. 05. 2016, 23:00:22
Taky doporučím Zyxel, mám ho u zákazníka jako bridge za ním lepší router. Přes rok to tam běží k naprosté spokojenosti.
Název: Re:Doporučte modem k O2 VDSL
Přispěvatel: jeniceek 20. 05. 2016, 20:34:26
Zkus ASUS DSL-N17U, na kyslíkovém VDSL to funguje, navíc pokud by v budoucnu zapnuli Vectoring, máš vystaráno. Občasně na to vycházejí aktualizace, má to dost paměti (u comtrendu jsem měl problém, že se zaplnila routovací tabulka a spadlo to) a s flashkou si z toho uděláš NAS nebo printserver. Cena taky víceméně příznivá (oproti tomu Fr!tzBoxu
Název: Re:Doporučte modem k O2 VDSL
Přispěvatel: Karel 21. 05. 2016, 13:47:39
Mám doma ZyXEL VMG1312-B30B od O2. Firmware od O2 je pro bridge nepoužitelné. Nejede IPv6 a na IPv4 jsem v PPP musel natvrdo nastavit moji adresu, nechtělo si to vykomunikovat přidělenou adresu od protistrany. Dalo se telnetem do toho modemu přihlásit a cosi tam vypnout, pak to jelo. Ale po restartu to znovu nejelo.

Volal jsem na tehnickou pomoc O2. Popsal jsem jim problém a ptal se po aktualizaci firmwaru. Opravdu hodně se divili, proč by měli oni dodávat aktualizace na ZyXEL hardware (který ale sami ve velkém nasazují). Z tónu hlasu technika jsem pochopil, že tady nemám tu nejmenší šanci uspět.

Zkusil jsem oficiální podporu ZyXEL pro ČR. Ochotný pán mi sdělil, že o té chybě ve firmwaru vědí, že už je nová verze a poslal mi ji. Další nastavení a provoz modemu byl bez problémů. Samovolné restarty jsem žádné nezaznamenal. Jsem s ním spokojený.
Jo a ten poslaný firmware měl označení 100AAEE0b22_20141218.bin .
Název: Zyxel VMG1312-B30B a na to WRT
Přispěvatel: Honza Lama 26. 06. 2016, 11:45:11
Dobrý den,
bylo by možné připojit odkaz na funční wrt pro Zyxel VMG1312-B30B?
Potřebuju ho překonfigurovat, aby uměl obyčejný router a AP bez dsl kombinace,
prostě jen obyčejný router s ápéčkem.

Díky,
Honza Lama
Název: Re:Doporučte modem k O2 VDSL
Přispěvatel: BobTheBuilder 27. 06. 2016, 08:01:16
AFAIK není podporován.
Kromě toho by jako router měl fungovat se standardním firmwarem (pokud mu někdo odstranil něco z konfigurace, reset do továrního nastavení by to měl vrátit).
Ale tento hardware za tu cenu vůbec nemá smysl - integrovaná anténa, 100mbit ethernet, pouze 2,4GHz WiFi. Jediný smysl provozovat tuhle věc je to VDSL.
Někde přes 1000Kč už se dá koupit SOHO router a WiFi dualband a gbit LAN.
Název: Re:Doporučte modem k O2 VDSL
Přispěvatel: x.Dub 27. 06. 2016, 13:43:29
Mám takovou otázku mimo. Dá se v našich končinách sehnat VDSL router který by podporoval OpenWrt?
Název: Re:Doporučte modem k O2 VDSL
Přispěvatel: Lukáš Ručka 28. 06. 2016, 11:13:15
Nazdar, dá - v podstatě cokoliv s chipsetem od lantiqu (https://wiki.openwrt.org/doc/hardware/soc/soc.lantiq). Zrovna teď mám na stole pár kousků TD-W8970 - u těch ale nemám otestovaný výkon. Doma pak mám P-2812HNU-F1 (chybně výrobcem označený jako F3) - O2 TV bez problémů jede. Jestli chceš, pošlu ti konfiguraci sítě.
Název: Re:Doporučte modem k O2 VDSL
Přispěvatel: jeniceek 28. 06. 2016, 11:15:53
Ten ASUS DSL-N17U obsahuje nějaké AsusWRT, po zapnutí SSH se tam dá nastavovat docela dost, včetně iptables. Pro vlastní využití ti tam zbyde cca. 80 MB RAM.
Název: Re:Doporučte modem k O2 VDSL
Přispěvatel: Lukáš Ručka 28. 06. 2016, 11:19:25
ZyXel (VMG1312-B30B)

- Tuhle hrůzu rozhodně neber, když jsem z toho potřeboval vytáhnout konfiguraci, našel jsem pár pěkných shell-injection chyb. Mrcha navíc s každým restartem nastavuje systémová hesla na 1234 a podobné, "silné" kousky.

bylo by možné připojit odkaz na funční wrt pro Zyxel VMG1312-B30B?

- Není podporován, můžeš si ale sestavit vlastní obraz pomocí ImageBuilderu - přihlaš se na originální fw pomocí telnetu a přes echo $(prikaz) si vypiš chipset - na ten pak miř. Problém je afaik akorát v chybějící podpoře dsl subsystému (problém jménem Broadcom).
Název: Re:Doporučte modem k O2 VDSL
Přispěvatel: Martin 23. 11. 2017, 17:46:19
Zdravím, ohlížím se nyní po novém modemu a také mám Internet od o2, a tak by mne zajímalo, zda bych mohl použít tento modem: https://www.expert.cz/tp-link-td-w8961nb-adsl2-modem-router/ (https://www.expert.cz/tp-link-td-w8961nb-adsl2-modem-router/)? Líbí se mi jeho cena, rychlost i jeho rozměry, které by mi přesně zapadly na poličku, ale jelikož tomuto odvětví úplně nerozumím, tak bych nechtěl šlápnout vedle a případně pak reklamovat. Předem děkuji za odpověď a přeji pěkný den.
Název: Re:Doporučte modem k O2 VDSL
Přispěvatel: Ondro 23. 11. 2017, 19:29:29
Ten tp-link nieje nic extra ale funguje. Tieto routre zvyknu z casu na cas pri vypadku elektriny zabudnut konfiguraciu alebo sa nebudes vediet prihlasit do weboveho rozhrania(potrebny restart). Je potrebne ratat s tym, ze nemaju extra zivotnost(3-4 roky). Minimum updatov a zaplat. Na doma OK.
Momentalne nieje extra vyber DSL routrov. Asi najvecsi vyber ma Asus a mam s nimi lepsie skusenosti ako tp-link. Maju vecsie moznosti nastaveni(napr. detailne nastavenie DSL linky, VPN server/klient,....), pravidlene updaty a opravy chyb.
Osobne by som si radsej priplatil za Asus.
Název: Re:Doporučte modem k O2 VDSL
Přispěvatel: David1234 24. 11. 2017, 09:23:32
Martine pozor - to co jsi posílal je jenom ADSL modem - nebude fungovat na VDSL.
Název: Re:Doporučte modem k O2 VDSL
Přispěvatel: swenak 05. 02. 2018, 10:11:49
Pánové, umíte mi prosím poradit, jak nastavit pro O2 modem Asus RT-N16, aby jela i O2 TV? Internet funguje, nastavil jsem i bridge službu pro IPTV s VLAN ID 835, povolil v IPTV (tam jsem zkoušel jako WAN dát obě služby, ale pořád stejné) ale set top box nereaguje. Zadám přihlašovací údaje na hlavním boxu, který je připojen na port 2 routeru, funguje i nastavování v boxu (což nefungovalo, dokud jsem neměl nastaven bridge službu, kdy mi to i hlásilo překročení počtu boxů, nebo tak něco), ale tím to končí. Mám poslední verzi FW AsusWRT, ale nešlo to ani s tou, která byla v modemu při zakoupení.

Díky.
Název: Re:Doporučte modem k O2 VDSL
Přispěvatel: Lukáš Ručka 13. 02. 2018, 13:17:59
Nazdar, svého času jsem tyhle věci sepisoval pro openwrt (https://github.com/xrucka/OpenWRT-handbook-cs/blob/master/navod.pdf).

Rozepiš ale prosím do většího detailu, co přesně ti nefunguje. Když settopbox odpojíš od elektřiny, následně připojíš - načte se ti služba? Dostaneš se v tom modemu k tomu Linuxu/BSD uvnitř (pokud tam je)? (a případně i jaký model settopboxu máš a zda je to originál od O2 - ten co mají rodiče žádné přihlašovací údaje nepotřebuje).
Název: Re:Doporučte modem k O2 VDSL
Přispěvatel: PanKamera 20. 02. 2018, 12:00:41
Jsou dve reseni:

1) jakykoliv stabilni bridge-mode modem
2) lepsiho wifi providera
Název: Re:Doporučte modem k O2 VDSL
Přispěvatel: EM 31. 10. 2018, 16:24:16
Ahoj, modemy jsou, ale kde je koupit?
ARRIS FST1305,
ZTE ZXHN H185,
Technicolor DGA4130 - ten je na ebay