Fórum Root.cz

Hlavní témata => Sítě => Téma založeno: Mates 15. 04. 2016, 03:35:31

Název: Vstup do administrace krabičky od ISP
Přispěvatel: Mates 15. 04. 2016, 03:35:31
Dobrý večer,
od svého ISP mám tuto krabičku doma nic víc "EPON OEM HA401G (http://hioso.en.hisupplier.com/product-2518917-EPON-ONU-with-1-1000Mbps-RJ45-port-FTTH-ONU.html)"

Chtěl bych se zeptat jestli se mohu do ní nějak dostat jestli je konfigurovatelná protože se mě to nedaří děkuji.
Název: Re:Možnost nastavení ?
Přispěvatel: nobody(ten pravej) 15. 04. 2016, 09:53:58
neznam, ale dle tve url to management ma, nevim co si zkousel a "nedari"
ale co ip tve vychozi(default) brany(zobrazi ti ji prikaz route)? nabehne web rozhrani?
a uzivatel admin? heslo admin nebo bez hesla?

Název: Re:Vstup do administrace krabičky od ISP
Přispěvatel: Petr Krčmář 15. 04. 2016, 09:58:31
Určitě to administraci má, otázka je, co si slibuješ od vstupu do ní. Není to router, je to media konvertor, čili to z optické sítě dělá metalickou. Má to jen základní nastavení L2 a tím to končí, takže tě tam pravděpodobně ani poskytovatel nepustí.
Název: Re:Vstup do administrace krabičky od ISP
Přispěvatel: M. 15. 04. 2016, 10:20:22
Administraci to má, ale moc toho v ní není a jak bylo zmíněno, pokud ISP není totální garážovka, tak je uzamčena na vzdálené řízení od něj přes OAM.
Název: Re:Vstup do administrace krabičky od ISP
Přispěvatel: Mates 15. 04. 2016, 11:59:32
Děkuji za informace pomocí příkazu tracert v CMD jsem našel jenom routery ale tohle ne.

Tak by mě zajímalo jak se do toho dá nebo co se na to používá a jak se to na dálku spravuje.

Můžete mě napsat co má hledat?
Název: Re:Vstup do administrace krabičky od ISP
Přispěvatel: Sten 15. 04. 2016, 12:27:43
Protože to pracuje na spojové vrstvě (L2, kde jsou MAC adresy), tak to traceroute, který pracuje na síťové vrstvě (L3, kde jsou IP adresy), nenajde.

Tahle krabička se ovládá pomocí zpráv 802.3ah OAM. Webovou administraci to zřejmě ani nemá, alespoň ji ve specifikaci (http://www.datasheet-pdf.com/PDF/TK3715-Datasheet-Teknovus-732278) nezmiňují. OAM ale poslouchá jenom na upstream portu (optickém kabelu), takže z vaší sítě se tam nedostanete, ani když najdete MAC adresu toho zařízení a seženete něco, co zvládne vysílat OAM zprávy.
Název: Re:Vstup do administrace krabičky od ISP
Přispěvatel: j 15. 04. 2016, 18:31:24
Děkuji za informace pomocí příkazu tracert v CMD jsem našel jenom routery ale tohle ne.

Tak by mě zajímalo jak se do toho dá nebo co se na to používá a jak se to na dálku spravuje.

Můžete mě napsat co má hledat?

...viz predchozi ... je to jen hloupy media convertor => z optiky to dela metaliku, nic vic. Proste velmi podobny, jako kdyz pojedes do GB a vemes si sebou redukci na jejich zasuvky. Pokud si poridis switch (nebo router), kterej ma sfp port, a to nej vrazis modul (ten spravnej) tak to muzes zahodit a pripojit si optiku naprimo.

(ve skutecnosti se to nejspis bude chovat jako 2portovej switch, ale to je drobnost).

SFPcka se daj poridit za radove stokoruny. Ten switch/router tak nekde mezi 2-5k, podle toho co by sis pral (samo, horni hranice neomezene).
Název: Re:Vstup do administrace krabičky od ISP
Přispěvatel: M. 16. 04. 2016, 10:14:20
(ve skutecnosti se to nejspis bude chovat jako 2portovej switch, ale to je drobnost).

SFPcka se daj poridit za radove stokoruny. Ten switch/router tak nekde mezi 2-5k, podle toho co by sis pral (samo, horni hranice neomezene).

Ve skutečnosti ta krabička bude řešit třeba autorizaci, případně šifrování a další blbosti které se na EPON sítích používají. Takže takové blbosti, které znemožňují to snadno nahradit něčím jiným za pár šupů, co si někde koupím bokem.

Samostatné SFP pro EPON v kusových počtech nestojí stokoruny, tyto ONU jednotky se často už dodávají od výrobce s SFP osazeno natvrdo, takže nejde vyndat, klidně od pětistovky výše. Pokud si půjdu koupit samotné příslušné SPF pro 1000Base-PXzz (kde zz je dle použité varianty daným ISP), tak cena bude jinde. A to je blbej SFP jen převodník optika-metalika. Ten router/switch do kterého to strčím, tak musí umět vše, co EPON síť potřebuje. Jiná věc je třeba, že Finestar dodáva EPON SFP moduly inteligentní, které mají vše v sobě a teoreticky mají jít strčit do čehokoliv s SPF šachtou, takové SPF už ale stojí tisíce a je stále velká šance, že nebude fungovat, buď proti headendu nebo do daného SFP portu (to je obecná vlastnost PON sítí, že často nefunguje něco s něčím, pokud se mixují různí výrobci, bohužel). A pak potřebuji z daného ISP vymlátit a nastavit patřičné autorizační údaje (nebo ho nechat aspoň zaregistrovat EPON 64-bit MAC, pokud jede jen podle ni)...

Takže pokud chci víc portů a inteligenci, tak bych se zeptal prvně u ISP, zda dodává variantně takovou krabičku a třeba i za připlatek mi ji dá (obvykle se dává automaticky, pokud používám VoIP nebo IPTV služby). Pokud dá, tak se ujisit, že mi dovolí management té krabičky aspoň na úrovi LAN strany a hlavně přesměrovávání portů (u některých mi nezpřístupní vůbec nic, rozumní mají uzamčeno na centrální řízení jen ovládání WAN strany), takže nejrozumnější je nechat krabičku jak je a za ni připojit svůj router dle svých představ s normálním Ethernet WAN portem.