Fórum Root.cz

Hlavní témata => Software => Téma založeno: zabak1 03. 02. 2016, 12:10:04

Název: Proxmox - tvorba clusteru a přesun VM
Přispěvatel: zabak1 03. 02. 2016, 12:10:04
Zdravím všechny,
   zkouším si nějakou chvilku hrát s virtualizací, tedy spíše se jen učím a objevuji. Nejprve jsem si na jednom stroji nainstaloval Proxmox a vytvořil jsem si pár VM. Zatím pěkné. Na druhý stroj jsem si také hodil Proxmox a rád bych zkusil přesunout nějakou VM z prvního stroje na druhý. Každý z těchto strojů má své local storage. Otázka tedy zní, jak na to.
   Našel jsem nějaké návody, podle kterých je třeba vytvořit cluster, ve kterém bude stroj1 a stroj2. Tedy:

Kód: [Vybrat]
root@stroj1:~# pvecm create nazev_meho_clusteru
   Na druhém stroji:
Kód: [Vybrat]
root@stroj2:~# pvecm add jmeno_stroj1
1) To je vše?
2) Pak už mohu přenáše (migrovat) jednotlivé VM ze stroje1 na stroj2? I když má každý svůj local storage?
3) Co se stane, když stroj2 vypnu, bude v clusteru nějaký problém, který zamezí běhu VM na stroji1?
4) Co se stane, když stroj1 vypnu (na něm byl cluster tvořen), bude v clusteru nějaký problém, který zamezí běhu VM na stroji2?

Děkuji za, i dílčí, odpovědi.
Název: Re:Proxmox - tvorba clusteru a přesun VM
Přispěvatel: jj 03. 02. 2016, 12:23:39
1) ano, pozor na synchronizaci casu - napr. v prvnim instalacnim ISO verze 4 byla chyba a ntpd nestartoval, pozor na to, aby switch umel spravne multicasty

2) ano, jen to bude dele trvat

3) ne

4) ne

5) pokud chcete zkouset HA, potrebujete 3 hypervizory
Název: Re:Proxmox - tvorba clusteru a přesun VM
Přispěvatel: jj 03. 02. 2016, 12:26:08
jeste pozor:

Kód: [Vybrat]
root@stroj2:~# pvecm add jmeno_stroj1
nahradte spis

Kód: [Vybrat]
root@stroj2:~# pvecm add IP_stroje
Název: Re:Proxmox - tvorba clusteru a přesun VM
Přispěvatel: davidb 04. 02. 2016, 15:47:12
na hrani staci urcite 2 hypervizory, bez hrani by mely byt 3 nebo aspon 2 hypervizory a kvorum stroj
aby fungovaly multicasty budete muset mezi servery udelat vpnku, v ramci jednoho providera a vlany by to mohlo fungovat ale moc tomu neverim

pokud bude vps1 na hypervizoru1 a vypnete hypervizor, urcite ho nerozjedete na hypervizoru2

skutecny cluster to nejsou 2 prikazy v shellu :DDDD
potrebujete drbd mezi obema local storagy nebo nfs, glusterfs apod., pak zkonfigurovany resource manager, failover IP(s)
teprve po spravnem nastaveni vseho muzete bez problemu vyrvat napajeci z kterehokoli nodu a virtualy se podle nastavene doby samy rozjedou na druhem nodu

napred si nastudujte dokumentaci abyste vedel jak to vubec funguje jinak to nedate dohromady ani omylem, pak si najdete navod jak to udelat, naklikat tam tohle rozhodne nejde, tak 90% veci se musi zprovoznit v terminalu
Název: Re:Proxmox - tvorba clusteru a přesun VM
Přispěvatel: zabak1 04. 02. 2016, 15:58:39
Dobrý den,
   obávám se, že tak daleko jsem ještě nedospěl (předpokládám, že popisujete zkušenost s HA clusterem). Já jsem momentálně v plenkách. Snažím se řešit problém typu: Přišla nová paměť. Tedy přehodím všechny (budou tam zatím tři) VM na prozatimní stroj. Pak provést údržbu "mastera" (přidat paměť, přestěhovat, vyčistit...). Spustit "mastera" a zase naládovat VM zpět. :-)
Název: Re:Proxmox - tvorba clusteru a přesun VM
Přispěvatel: zabak1 04. 02. 2016, 16:02:27
1) ano, pozor na synchronizaci casu - napr. v prvnim instalacnim ISO verze 4 byla chyba a ntpd nestartoval, pozor na to, aby switch umel spravne multicasty

2) ano, jen to bude dele trvat

3) ne

4) ne

5) pokud chcete zkouset HA, potrebujete 3 hypervizory

Trochu jsem se koukal do systému a balíček ntp v proxmoxu není vůbec instalován. Doporučujete mi ho tedy doinstalovat a nastavit časové servery?
Název: Re:Proxmox - tvorba clusteru a přesun VM
Přispěvatel: Ondro 04. 02. 2016, 21:50:07
1.Ano
2.Ano, len s vynimkou toho, ze u LXC kontajnerov este nefunguje live migration
3.ZIaden problem nebude.
4.Nic sa nestane VM na stroji2 budu fungovat bez problemov.

revoluce
Název: Re:Proxmox - tvorba clusteru a přesun VM
Přispěvatel: zabak1 09. 02. 2016, 21:19:24
1) ano, pozor na synchronizaci casu - napr. v prvnim instalacnim ISO verze 4 byla chyba a ntpd nestartoval, pozor na to, aby switch umel spravne multicasty

2) ano, jen to bude dele trvat

3) ne

4) ne

5) pokud chcete zkouset HA, potrebujete 3 hypervizory

Zdravím,
   tak jsem vytvořil klastr, ale pokud zkusím online migraci, tak bohužel:
Kód: [Vybrat]
Feb 09 21:10:51 starting migration of VM 100 to node 'kasandra' (192.168.2.188)
Feb 09 21:10:51 copying disk images
Feb 09 21:10:51 ERROR: Failed to sync data - can't do online migration - VM uses local disks
Feb 09 21:10:51 aborting phase 1 - cleanup resources
Feb 09 21:10:51 ERROR: migration aborted (duration 00:00:00): Failed to sync data - can't do online migration - VM uses local disks
TASK ERROR: migration aborted
Zdá se, že s lokálním úložištěm se dál nehnu. Vy máte migraci s lokálním úložištěm vyzkoušenou? Pokud ano a funguje Vám, netušíte kde by byl problém? Děkuji za odpověď.

PS: Offline migrace funguje bez problémů.