Fórum Root.cz

Hlavní témata => Hardware => Téma založeno: zabak1 08. 01. 2016, 14:11:05

Název: Nastavení disku pro bootování u HP ProLiant ML310e
Přispěvatel: zabak1 08. 01. 2016, 14:11:05
Zdravím,
   mám tu před sebou HP ProLiant ML310e a snažím se na něm rozběhnout XenServer s RAID 1. Na disk sda jsem nainstaloval XenServer a teď se snažím dle návodu (http://mmorejon.github.io/en/blog/configure-xenserver6.5-software-raid1/) udělat RAID 1. Ale nějak jsem se zasekl v bodě, kdy mám v BIOSu serveru přehodit bootování na disk B (sdb), z něj nabootovat a sestavit RAID 1. Můžete mě prosím někdo nasměrovat, kde v BIOSu toto je? Děkuji.
Název: Re:Nastavení disku pro bootování u HP ProLiant ML310e
Přispěvatel: David1234 08. 01. 2016, 20:49:31
Najdi si manuál k serveru - tam to bude i s obrázky. http://www.manualslib.com/manual/441475/Hp-Proliant-Dl360e.html?page=68

To je sice jiný server ale HP servery to mají podobně.
Název: Re:Nastavení disku pro bootování u HP ProLiant ML310e
Přispěvatel: zabak1 09. 01. 2016, 10:21:28
Zdravím,
   zde lze vybrat jen odbkud má být zaváděn systém (CD, USB, HDD - obecně (ne zda HDD A nebo HDD B), ... ). Ale na straně 69 by mohl být ukázán výběr konkrétních HDD. V pondělí to prověřím, snad to bude ono. Díky za odpověď.
Název: Re:Nastavení disku pro bootování u HP ProLiant ML310e
Přispěvatel: zabak1 11. 01. 2016, 14:25:21
Tak jsem se radoval predčasně. Už jsem vystřílel všechny náboje :-). Nemáte někdo nějaký nápad?
Název: Re:Nastavení disku pro bootování u HP ProLiant ML310e
Přispěvatel: dustin 11. 01. 2016, 15:13:40
Jakou generaci ML310? Jaký máš řadič, integrovaný na desce?
Název: Re:Nastavení disku pro bootování u HP ProLiant ML310e
Přispěvatel: zabak1 12. 01. 2016, 07:35:05
Zdravím,
   jedná se o HP ProLiant ML310e Gen8 v2. Řadič je integrovaný na desce.
Název: Re:Nastavení disku pro bootování u HP ProLiant ML310e
Přispěvatel: dustin 12. 01. 2016, 07:47:26
Pokud je to smart array controller, pak by se pořadí disků mělo konfigurovat ne v biosu, ale přímo v konfigu toho řadiče při bootu. Mám to tak v jiných verzích proliantů, je to i v microserveru http://www.adamfowlerit.com/2013/09/30/hp-proliant-microserver-gen8-real-world-usage/#comment-1431

Tady to taky řeší a nemohou pořadí najít https://community.spiceworks.com/topic/post/2751906
Název: Re:Nastavení disku pro bootování u HP ProLiant ML310e
Přispěvatel: zabak1 12. 01. 2016, 10:02:54
Chtěl jsem se tomuto fakeRaidu vyhnout, takže první co jsem udělal, bylo, že jsem ho v BIOSu vypnul. Teď jsem ho tedy povolil, spustil jsem HP Smart Storage Administrator, ale krom vytvaření polí (RAID 1 nebo RAID 0) jsem tu nic nenašel :-(.
Název: Re:Nastavení disku pro bootování u HP ProLiant ML310e
Přispěvatel: Lol Phirae 12. 01. 2016, 10:24:14
Já furt nějak nechápu smysl počínání? Proč bys měl přepínat na nějakej konkrétní disk v RAIDu?
Název: Re:Nastavení disku pro bootování u HP ProLiant ML310e
Přispěvatel: Ditys Cidae 12. 01. 2016, 11:38:41
Určitě můžu nastavit pořadí bootování na disk Raid až potom, co je vytvořen  :). Tedy přes Raid Bios nebo externí CD s Raid Managerem. Po vytvoření disku se nastaví (v rámci Raid) jako aktivní.
Název: Re:Nastavení disku pro bootování u HP ProLiant ML310e
Přispěvatel: zabak1 12. 01. 2016, 12:18:09
Určitě můžu nastavit pořadí bootování na disk Raid až potom, co je vytvořen  :). Tedy přes Raid Bios nebo externí CD s Raid Managerem. Po vytvoření disku se nastaví (v rámci Raid) jako aktivní.

Jak už jsem uváděl výše: http://mmorejon.github.io/en/blog/configure-xenserver6.5-software-raid1/
Název: Re:Nastavení disku pro bootování u HP ProLiant ML310e
Přispěvatel: zabak1 12. 01. 2016, 12:19:12
Omlovám se za špatnou citaci, reakce má být na:

Já furt nějak nechápu smysl počínání? Proč bys měl přepínat na nějakej konkrétní disk v RAIDu?
Jak už jsem uváděl výše: http://mmorejon.github.io/en/blog/configure-xenserver6.5-software-raid1/
Název: Re:Nastavení disku pro bootování u HP ProLiant ML310e
Přispěvatel: Lol Phirae 12. 01. 2016, 12:29:20
No, já už ti asi rozumím, ty si chceš vybrat jeden disk a ten "HW" RAID nechceš. No, to dost dobře u těchhle křápů nejde, ale stejný výsledek docílíš, když vytvoříš z každého disku jednodiskový "RAID-0" a pak si můžeš vybrat, ze kterého chceš bootovat.
Název: Re:Nastavení disku pro bootování u HP ProLiant ML310e
Přispěvatel: zabak1 12. 01. 2016, 13:47:45
No, já už ti asi rozumím, ty si chceš vybrat jeden disk a ten "HW" RAID nechceš. No, to dost dobře u těchhle křápů nejde, ale stejný výsledek docílíš, když vytvoříš z každého disku jednodiskový "RAID-0" a pak si můžeš vybrat, ze kterého chceš bootovat.

Přesně tak, ten fakeRAID nechci vůbec používat. Tohle to řešení, o kterém se píše výše. Jen mám strach, že když ty disky vezmu a hodím do jiného stroje, že nastane problém s čitelností dat (raid si data zapíše po svém a já se k nim budu dostávat kdovíjak). Nebo se pletu?
Název: Re:Nastavení disku pro bootování u HP ProLiant ML310e
Přispěvatel: Lol Phirae 12. 01. 2016, 13:53:31
HP tu nemám. Zkoušel jsem to na několika serverech vod Fujitsu a Dellu s různejma "HW" řadičema a všude se to po připojení k jinýmu počítači tvářilo jako normální disk rozdělenej/naformátovanej tak, jak jsi to udělal v OS. (Pokud tohle neuděláš, tak systém obvykle ten disk vůbec nevidí.)
Název: Re:Nastavení disku pro bootování u HP ProLiant ML310e
Přispěvatel: zabak1 12. 01. 2016, 14:37:57
HP tu nemám. Zkoušel jsem to na několika serverech vod Fujitsu a Dellu s různejma "HW" řadičema a všude se to po připojení k jinýmu počítači tvářilo jako normální disk rozdělenej/naformátovanej tak, jak jsi to udělal v OS. (Pokud tohle neuděláš, tak systém obvykle ten disk vůbec nevidí.)
Myslíme tím oba to samé, tedy udělat 2x RAID 0 (oddělené, každý po jednom disku) a pak by měla být možnost vzvolit bootování?
Název: Re:Nastavení disku pro bootování u HP ProLiant ML310e
Přispěvatel: Lol Phirae 12. 01. 2016, 14:56:33
Myslíme tím oba to samé, tedy udělat 2x RAID 0 (oddělené, každý po jednom disku) a pak by měla být možnost vzvolit bootování?

Ano - pro každý disk, který chceš vidět v OS samostatně, extra RAID-0.
Název: Re:Nastavení disku pro bootování u HP ProLiant ML310e
Přispěvatel: dustin 12. 01. 2016, 21:20:29
Hrál jsem si se SmartArray P800 (dle HP by mělo být datově kompatibilní s těmi novějšími fake smart array raidy). Raid0 přes 1 disk si na konci disku vyhradil 32MB pro svoje interní záznamy a zbytek od začátku po max-32MB vrátil jako celý disk. Tudíž by to na jiném kompu mělo chodit. Bohužel nešlo vzít disky s živými daty odjinud a dát to tam, protože by se ztratilo posledních 32MB na konci disku. Lze s tím počítat a příště nechat na konci disku tento malý prostor a vše by mělo být OK. Ale to jsem netestoval, protože jsem měl již živé disky a navíc jsem potřeboval SATA/SSD a tahle vykopávka jede SATA jen na SATA1. Takže  jsem nakonec použil jiný řadič.

Kdyby ho někdo chtěl (512 MB keš, myslím 3 baterky), je na prodej.
Název: Re:Nastavení disku pro bootování u HP ProLiant ML310e
Přispěvatel: zabak1 13. 01. 2016, 11:44:19
Děkuji za zkušenosti. Hodlám tedy zkusit variantu dvou RAID0, jen nevím, jaké mám zvolit nastavení. Jedná se o Strip Size/Full Strip Size (8KiB/8KiB, 16KiB/16KiB, 32KiB/32KiB, 64KiB/64KiB, 128KiB/128KiB, 256KiB/256KiB, ), Sectors/Track (63 nebo 32), Caching (Enabled nebo Disabled). Odobně bych šel asi defaultním nastavením, tedy:
Kód: [Vybrat]
Strip Size/Full Strip Size - 256KiB/256KiB
Sectors/Track - 32
Caching - Enabled (z toho kešováním mám trochu strach)
Název: Re:Nastavení disku pro bootování u HP ProLiant ML310e
Přispěvatel: dustin 13. 01. 2016, 13:04:25
V tom P800 jsem takové nastavení neměl. Předpokládám, že na jeden disk to nebude dělat striping žádný, či to stejně bude řadit za sebe. Jinak by ten disk nešel použít jinde a to může být zásadní porušení zadání.
Název: Re:Nastavení disku pro bootování u HP ProLiant ML310e
Přispěvatel: zabak1 15. 01. 2016, 09:51:13
Zdravím,
  tak jsem to zkoušel, ze začátku se to tvářilo rozumně. Udělal jsem 2 x RAID 0 a začal instalovat XenServer. Instalace proběhla bez problémů. Oba disky byly při instalaci zobrazeny. Instalace regulerně dokončena. Ale start XenServeru z HDD se ani nezačne. Netuším. V BIOSU je nastaveno zavádění z RAID řadiče. V konfigurační utilitě od HP jsem nastavil pořadí. Netušíte, kde by mohl být zakopán pes teď. Díky.
Název: Re:Nastavení disku pro bootování u HP ProLiant ML310e
Přispěvatel: dustin 15. 01. 2016, 11:33:31
A máš dobře nakonfigurovaný grub?
Název: Re:Nastavení disku pro bootování u HP ProLiant ML310e
Přispěvatel: Logik 15. 01. 2016, 11:57:45
Mám zkušenosti s V1 verzí tohoto serveru a tam se to dělá tak, že v BIOSU přepneš RAID řadič do módu AHCI (popř. legacy). Prostě raidování v BIOSU vypneš. Pak se ten kontrolér chová jako klasickej SATA kontrolér a v BIOSu jde zvolit bootovací disk.

Jestli je to stejně ve V2 nevím, ale IMHO to bude stejný.
Název: Re:Nastavení disku pro bootování u HP ProLiant ML310e
Přispěvatel: zabak1 15. 01. 2016, 14:52:20
Mám zkušenosti s V1 verzí tohoto serveru a tam se to dělá tak, že v BIOSU přepneš RAID řadič do módu AHCI (popř. legacy). Prostě raidování v BIOSU vypneš. Pak se ten kontrolér chová jako klasickej SATA kontrolér a v BIOSu jde zvolit bootovací disk.

Jestli je to stejně ve V2 nevím, ale IMHO to bude stejný.
Takto jsem to měl nastavené před tím, ale v BIOSu jsem nikde nenašel, jak nastavit, z kterého disku má být bootováno. V diskuzi zde, mě bylo navrhnuto, ať to zkusím přes dvě RAID 0. To jsem zase narazil na tento problém :-). Kde konkrétně v BIOSu se u tohoto typu serveru nastavuje, z kterého disku má být bootováno. Můžete mě prosím navést (popsat jednotlivé kategorie)? Děkuji.
Název: Re:Nastavení disku pro bootování u HP ProLiant ML310e
Přispěvatel: zabak1 15. 01. 2016, 14:53:34
A máš dobře nakonfigurovaný grub?
Předpodkládám, že toto provedl instalační proces. Při jiné instalaci s tím nebyl problém.
Název: Re:Nastavení disku pro bootování u HP ProLiant ML310e
Přispěvatel: zabak1 19. 01. 2016, 08:45:28
Tak jsem si hrál s tím polem a došel jsem k výsledku, že XenServer si s oním RAIDem nedokáže poradit. Pokud v BIOSu přepnu na ENABLE SATA AHCI SUPPORT (vyřadím tedy RAID co je na desce), XenServer začne bootovat bez problémů. Ale pak bohužel nejsem schopen přepnout bootování na druhý disk (nejsou dostupné ony dva RAID 0).
Napadla mě ještě jedna myšlenka. Nainstalovat XenServer na jeden disk (RAID je v BIOSU vypnutý). Pak provést úpravy dle návodu (http://mmorejon.github.io/en/blog/configure-xenserver6.5-software-raid1/) a až v návodu dojde na nastavení bootvání v BIOSU, server vypnout prohodit disky (ten co je v šachtě 1 půjde do šachty 2 a ten z šachty 2 do šachty 1) a zapnout.
Bootování pak proběhne z disku z šachty 1 (tedy ten co už má vytvořený SW RAID - sice degradovaný) a zbytek dodělám dle návodu. Tedy:
Kód: [Vybrat]
# Clone /dev/sdb to /dev/sda.
sgdisk -R /dev/sda /dev/sdb

# Set /dev/sda as system boot.
sgdisk /dev/sda --attributes=1:set:2

# Add the devices sda1, sda2 y sda3 to the RAID1 structure.
mdadm -a /dev/md0 /dev/sda1
mdadm -a /dev/md1 /dev/sda2
mdadm -a /dev/md2 /dev/sda3

# If you have an error while add sda3 is because during the XenServer instation
# you activated a SR. This SR most be removed and try again.

# Reboot the system.
reboot


Pokud se nepletu, měl bych ještě upravit poslední část, tedy:

# Clone /dev/sda to /dev/sdb.
sgdisk -R /dev/sdb /dev/sda

# Set /dev/sda as system boot.
sgdisk /dev/sdb --attributes=1:set:2

# Add the devices sda1, sda2 y sda3 to the RAID1 structure.
mdadm -a /dev/md0 /dev/sdb1
mdadm -a /dev/md1 /dev/sdb2
mdadm -a /dev/md2 /dev/sdb3



Co si o tom myslíte?