Fórum Root.cz

Hlavní témata => Distribuce => Téma založeno: D4nusKO 09. 09. 2015, 19:15:30

Název: Ubuntu přestalo bootovat
Přispěvatel: D4nusKO 09. 09. 2015, 19:15:30
Zdravím chalani, skoro po dvoch rokov používania Ubuntu skoro bez problémov alebo s problémamy ktoré som vedel vyriešiť sám sa obráciam na pomoc od vás. Dneska som trocha čistil PC takže museli isť HDDčka von... po zapojení sa PC všetko normálne rozbehlo, GRUB tabuľka naskočila vybral som Ubuntu ale do neho som sa už nedostal... vyskočil mi bussy box vlastne Boot args (cat /proc/cmdline) ako viem tak mi doplo že niečo sa pokazilo v botovaní.... ale vedel by mi niekto poradiť ? napadlo ma ak to nepôjde opraviť ho preištalovať ale rád by som ho zachránil... teraz píšem cez Widle... pridávam aj screen obrazovky čo naskoči po bootovani... Ďakujem za všetky rady  ;)

(http://s5.postimg.org/p54a0djpj/11998161_10204741571851730_1806187463_n.jpg)
Název: Re:Boot Args (cat/Proc/cmdline)
Přispěvatel: Danny 09. 09. 2015, 19:31:55
pise ze nemuze najit ten disk (alert! /dev/disk/by-uuid/... does not exist)

je disk s linuxem dobre zapojeny, kdyz pises, ze jsi to cistil? nebo neni zapojeny nekam jinam?
Název: Re:Ubuntu přestalo bootovat
Přispěvatel: D4nusKO 09. 09. 2015, 19:37:45
ubuntu mám na tom istom disku kde aj windows... je len rozdelený na dve partície je to dobré zapojené... inak by nešiel ani windows... či to mám skusiť ešte rozpojiť a pospájať na novo ?
Název: Re:Ubuntu přestalo bootovat
Přispěvatel: Jirka1 09. 09. 2015, 19:50:47
A nepovedlo se ho v rámci přepojování hodit třeba na druhý řadič nebo jen změnit mód řadiče?
Název: Re:Ubuntu přestalo bootovat
Přispěvatel: D4nusKO 09. 09. 2015, 19:53:20
myslíš či som nedal sata kábel do iného slotu ?
Název: Re:Ubuntu přestalo bootovat
Přispěvatel: nobody 09. 09. 2015, 20:29:05
Danny&Jirka1: UUID (http://wiki.ubuntu.cz/systém/datová_úložiště/uuid) je jedinecne cislo prirazene pri formatovani oddilu, tedy je absolutne jedno jestli je pak disk na ata/sata, portu 1,2,3,4, internim, nebo pci radici... prave proto se preslo na pouzivani UUID aby tohle vsechno "prepojeni jinam" bylo ukradene...

D4nusKO: Vyzkousej nastartovat z LiveCD (http://wiki.ubuntu.cz/livecd) nebo LiveUSB (http://wiki.ubuntu.cz/instalace/z_flash_disku), pri startu z menu vyber "Vyzkouset", a pust v terminalu:
Kód: [Vybrat]
blkidzobrazi se ti totozne UUID jako hleda GRUB u oddilu kde mas Linux?

Název: Re:Ubuntu přestalo bootovat
Přispěvatel: D4nusKO 09. 09. 2015, 20:52:01
no vypol som pc odpojil som a zapojil som disk... dostal som sa do ubuntu teraz som v ňom všetko oky... lenže vôbec mi v ňom nezobrazuje partície kde mám Windows vôbec tie disky nieje vidieť... a otázne či sa aj na druhý krát takto zapne alebo zas vyhodí hento... a ten príkaz v terminály nejde
Název: Re:Ubuntu přestalo bootovat
Přispěvatel: nobody 10. 09. 2015, 02:03:50
pokud ti ted nabehlo Ubuntu, tak to UUID souhlasit musi, nicmene stacilo pred to napsat sudo
Kód: [Vybrat]
sudo blkid
kde v ubuntu nezobrazi windows oddily? na bocni liste? v soubory? co ti zobrazi
Kód: [Vybrat]
sudo fdisk -lpokud zkusis pripojit rucne oddily kde vis ze mas windows(ntfs) ?:
Kód: [Vybrat]
# pro jistotu pridej "-o ro" aby se pripojovalo jen pro cteni
# to sdXY nahrad skutecnym jmenem oddilu co ti zobrazi predchozi fdisk
sudo mount -o ro /dev/sdXY /mnt

# pro pripadne nasledne odpojeni
umount /mnt
Název: Re:Ubuntu přestalo bootovat
Přispěvatel: D4nusKO 10. 09. 2015, 17:15:28
tak dneska ubuntu už nenabehlo zas to isté čo hore ale cez live CDčko som sa do neho dostal a hodil som príkaz blkid a vypísalo mi toto čo stým ? tak tiež cez liveCD zobrazi windowsácke odiely
(https://scontent-cdg2-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xfa1/v/t34.0-12/11997502_10204746905265062_1285863376_n.jpg?oh=24d0f164ce0c11a8be7fd7246d2ad1ae&oe=55F48F14)
Název: Re:Ubuntu přestalo bootovat
Přispěvatel: nobody 10. 09. 2015, 22:26:42
je videt, ze sda7 s ext4 ma UUID ktere ti v #1 hlasi grub ze nemuze nalezt, tedy hleda opravdu to spravne a nedoslo ze zahadnych duvodu k jeho zmene nebo smazani oddilu apod...

duvod proc ti nenajede grub tezko rict... kdyz nenajizdi Ubuntu, tak vyberem v Grub Windows ti najede normalne a vzdy?

muzes zkusit preinstalovat grub z livecd (predpoklad je ze budes mit stale disk sda a oddil sda7 pro ext4 jako na obrazku (http://forum.root.cz/index.php?topic=11838.msg141660#msg141660), ZKONTROLUJ opet pomoci sudo blkid, a pripadne uprav na spravne)
Kód: [Vybrat]
sudo mount /dev/sda7 /mnt
sudo mount --bind /dev /mnt/dev
sudo mount --bind /dev/pts /mnt/dev/pts
sudo mount --bind /proc /mnt/proc
sudo mount --bind /sys /mnt/sys
sudo chroot /mnt
grub-install /dev/sda
update-grub
exit
sudo umount /mnt/{dev/pts,dev,proc,sys}
sudo reboot # restartuje okamzite, nebo restartuj rucne :)

v pripade ze mas totoznou verzi Ubuntu na CD/USB jako na HDD, muzes pouzit postup:
Kód: [Vybrat]
sudo mount /dev/sda7 /mnt
sudo grub-install --root-directory=/mnt /dev/sda
sudo restart # restartuje okamzite, nebo restartuj rucne :)

# v nabehlem systemu z HHD provest znovu (protoze na HDD bude novejsi verze GRUB nez na CD/ISO)
sudo grub-install /dev/sda
sudo update-grub
osobne preferuju prvni moznost, kterou muzes provadet nehlede na verzi CD/ISO protoze prikazem chroot se prepnes do systemu na HDD a pouzivas primo jeho verze nastroju
Název: Re:Ubuntu přestalo bootovat
Přispěvatel: D4nusKO 11. 09. 2015, 16:22:10
po prvom prikaze sudo mount /dev/sda7 /mnt mi vypise
mout special device dev/ sda7 does not exit
Název: Re:Ubuntu přestalo bootovat
Přispěvatel: samalama 11. 09. 2015, 16:45:45
po prvom prikaze sudo mount /dev/sda7 /mnt mi vypise
mout special device dev/ sda7 does not exit

a splnil sa tento predpoklad?

predpoklad je ze budes mit stale disk sda a oddil sda7 pro ext4 jako na obrazku, ZKONTROLUJ opet pomoci sudo blkid, a pripadne uprav na spravne