Fórum Root.cz

Hlavní témata => Server => Téma založeno: rado3105 04. 05. 2015, 22:26:19

Název: Zväčšenie root particie počas behu systému
Přispěvatel: rado3105 04. 05. 2015, 22:26:19
Takto vyzerá tabuľka rozloženia particií.

Pričom na konci je 150GB voľných. Časť z tohto voľného miesta by som chcel využiť na zväčšenie root particie za behu systému. Je to možné? vďaka
Název: Re:Zväčšenie root particie počas behu systému
Přispěvatel: flack 04. 05. 2015, 22:50:41
Toto asi nepojde ;)
Název: Re:Zväčšenie root particie počas behu systému
Přispěvatel: JardaP . 04. 05. 2015, 23:18:23
Gparted a asi kazdy jiny nastroj vas obvini z pokusu o vrazdu namontovaneho oddilu a posle vas do zakonceni zazivaciho traktu. Pokud najdete nastroj, ktery neodmitne, bude vrazda dokonana. Jedina sance je asi v tom, jestli to jde za behu zkonvertovat bud na kus LVM nebo mozna i na kus RAIDu. Pak si ten druhy kus pridate do LVM nebo do vhodne zvoleneho RAIDu - stripping nebo jak se tomu rika. Ta konverze, pokud nejde za behu, by asi off-line trvala jen pomerne kratkou dobu, coz o presunu oddilu a zvetseni pozadovaneho oddilu nelze rici - tam pocitejte podle velikosti i  s hodinami. Pokud najdete navod, jak to udelat, doporucuji radne vse nastudovat, abyste se pak nedivil, jak jste to dokurvil. A jak pravil Lenin: Zalohovat, zalohovat, zalohovat!
Název: Re:Zväčšenie root particie počas behu systému
Přispěvatel: eL 05. 05. 2015, 02:41:15
Ja myslim,ze nemozne to nebude. Muzes si dovolit aspon reboot? Postup bude cca(ale fakt cca) takto:
1) posunout sda2 a sda3 na konec disku - nevim, jestli to gparted zvladne online (metodou zvetsit sda3 na max, zkratit zepredu, totez pro sda2). Ale prinejmensim pujde vytvorit novych 40GB jako sda4 pro sda3 a data tam syncnout. Idealne vytvorit raid1 mezi sda3/sda4, a sda3 pak zrusit. Ale to pujde blbe, protoze raid(md) si tam nazacatek cpe neco svyho. Jde to i bez toho, ale zbytecne se to komplikuje.
2) Pokud se podarilo udelat za sda1 misto, pak budes moct zvetsit partitionu sda1. Zmena partition chce idealne reboot, vetsinou ale staci "hdparm -z /dev/sda" - nejsem si jist jestli to ale zabere pro root, s tim nemam zkusenost.
3) a pokud se podari, tak uz jen jednoduche resize2fs /dev/sda1
Název: Re:Zväčšenie root particie počas behu systému
Přispěvatel: eL 05. 05. 2015, 02:48:11
A kdyz tak jeste premyslim, co je asi skutecna pricina dotazu, tak jestli resis nedostatek mista na rootu, tak nejjednodussi reseni je udelat novej oddil, a to neco velkyho, co tam zabira az desitky GB, ze soucasnyho rootu presunout a mountovat zvlast.
Název: Re:Zväčšenie root particie počas behu systému
Přispěvatel: ja 05. 05. 2015, 02:57:45
mozne to samozrejme je, otazka je ci prides o vsetky data alebo len niektore :DD
Název: Re:Zväčšenie root particie počas behu systému
Přispěvatel: Sten 05. 05. 2015, 12:56:11
Který oddíl je root? Pokud sda1, tak to za běhu (bez odpojení sda2 a sda3) nepůjde. Pokud sda3, tak bez problémů.
Název: Re:Zväčšenie root particie počas behu systému
Přispěvatel: trubicoid2 05. 05. 2015, 13:24:29
sda2 odpojis lehko
Kód: [Vybrat]
swapoff -aakurat bych to za chodu stejne nezvetsoval

jestli teda to musi uz byt za kazdou cenu ZA CHODU, tak udelat novou partisnu ve volnym miste, naformatovat, presunout velky nepouzivany fajly a nalinkovat je na puvodni misto
Název: Re:Zväčšenie root particie počas behu systému
Přispěvatel: PCnity 05. 05. 2015, 14:02:46
Aj SDA2 moze byt za chodu zvacsena!

1) Nastrojom typu gparted posun sda3 "dozadu"
2) swapoff
3) Zaznac si start blok sda1 <-- velmi dolezity krok
4) odzalohuj si mbr (sfdisk -d /dev/sda > zalooha_mbr_sda)
5) vytvor novu particiu na rovnakom start bloku, nechaj nieco volne na swap
6) vytvor novu swap part
7) Pouzi nejaky partprobe aby si to kernel vsimol
8) swapon /dev/sda2
9) resize2fs /
Název: Re:Zväčšenie root particie počas behu systému
Přispěvatel: JardaP . 05. 05. 2015, 14:54:40
@PCnity: Pokusim se hadat: Prave jste se vratil z mejdanu, kde jste hrali ruskou ruletu.
Název: Re:Zväčšenie root particie počas behu systému
Přispěvatel: PCnity 05. 05. 2015, 15:03:05
@PCnity: Pokusim se hadat: Prave jste se vratil z mejdanu, kde jste hrali ruskou ruletu.

A co zle sa moze stat? Jediny riskantny krok z mojho pohladu je presun sda3 dozadu... Lebo to je proces ktory nemam pod kontrolu.
Mas zalohovanu MBR... Mazat particie za behu mozes bez najmensich problemov, ak zachovas rovnaky start sektor, nemas co pokazit.

Okrem toho presunu a posledneho resize2fs ziadnym sposobom neovplyvnujes data.
Název: Re:Zväčšenie root particie počas behu systému
Přispěvatel: JardaP . 05. 05. 2015, 15:21:13
Vzdy je co pokazit. Tak aby se uprava za behu nepromenila v kompletni system restore. Tim by se to ale vyresilo, protoze by mohl disk  prerozdelit.
Název: Re:Zväčšenie root particie počas behu systému
Přispěvatel: nobody 05. 05. 2015, 15:24:59
JardaP: sda3 odpoji, swap vypne a u sda1 v podstate udela jen to ze zmeni konec partisny, v tu chvili je to (file)systemu jedno, protoze porad pouziva puvodni konec, pak pomoci fs2resize teprve provede za chodu zvetseni fs na mountnutem, nicmene to uz je krok totoznej jako kdyz zvetsujes za chodu lvm, kde taky pro zmenu (i mountnuteho) fs pouzijes fs2resize...
Název: Re:Zväčšenie root particie počas behu systému
Přispěvatel: JardaP . 05. 05. 2015, 17:07:38
Tak jiste, ale potencial to dukladne zkurvit existuje, ne? Ja si na tohle nepripadam dostatecne jako akcni hrdina. Nejsem Arnold Schwarzeneger, i kdyz by se tak z cloveka mohl stat dobry terminator. Jestli je to server v ostrem provozu, tak bych se hodil marod, at to za me zkurvi nekdo jiny.
Název: Re:Zväčšenie root particie počas behu systému
Přispěvatel: PCnity 05. 05. 2015, 18:31:13
Presne tieto akcie som volakedy este ako admin vykonaval na produkcnych serveroch... Tie stepy robis manualne, teda vzdy vies recoverovat do povodneho stavu.

Ked uz mas sda3 presunute a z doby po mas zalohu mbr cez sfdisk... A nieco pokurvis (napriklad das novu particiu na iny start sektor), proste jednym jedinym prikazom (cat /zaloha | sfdisk /dev/sda) to das zase cele dokopy.
Cize jediny nebezpecny step je presun sda3 nejakym pochybnym nastrojom a malinke riziko je este resize2fs.

Lenze obe spomenute rizika su uplne rovnake, ci to robis offline alebo online.

Takyto resize som robil nespocetne vela krat... +drbd +lvm... Casto krat boli block device este dalej particiovane (svinstvo na druhu) a teda bol nutny device mapper (napriklad kpartx) este aj v dalsich stepoch... A ziaden problem nikdy nenastal. Par kolegov co odmietali zmazat live particiu aj ked som im daval postup, data radsej zverilo nastrojom ala gparted. A tam veruze obcas nastali velmi tazko recoverovatlne problemy.
Název: Re:Zväčšenie root particie počas behu systému
Přispěvatel: karlik 05. 05. 2015, 18:42:47
Chuck Norris zvětšuje root partition za chodu bez jakýchkoliv problémů. :)

Co ti brání připojit například /var na /tvuj/prazdny/kousek/diskového/oddílu?
Asi bych zkusil vytvořit degradovaný RAID1.