Fórum Root.cz

Hlavní témata => Hardware => Téma založeno: Michal Štrba 06. 03. 2015, 12:59:08

Název: Monitor má nesprávné okraje
Přispěvatel: Michal Štrba 06. 03. 2015, 12:59:08
Zdravim,

prave sa pokusam pripojit si externy monitor k laptopu. Je to 22", 1680x1050, Samsung. Obraz sa na nom zobrazuje, problem je, ze mozem mysou zachadzat asi tak 100+ pixelov za kazdy okraj a ked na nom maximalizujem okno, tak tiez pretrca cez okraje displeja.

Skratka, na monitore vidim len vysek zo skutocneho obrazu, konkretne, ked skutocny obraz osekam z kazdej strany asi o 100 pixelov.

S externym monitorom pracujem prvy krat, ak sa niekto s podobnym problemom stretol a vyriesil ho, budem velmi vdacny ak sa podeli o riesenie.
Název: Re:Monitor má nesprávné okraje
Přispěvatel: Petr Krčmář 06. 03. 2015, 13:03:50
Předpokládám, že to máš připojené analogem. Bude stačit v menu monitoru zmáčknout automatickou korekci a on si to nastaví tak, aby bylo vidět všechno. Hledej položku „auto adjust“, někdy je na to dokonce hardwarové tlačítko.
Název: Re:Monitor má nesprávné okraje
Přispěvatel: Michal Štrba 06. 03. 2015, 13:06:14
Předpokládám, že to máš připojené analogem. Bude stačit v menu monitoru zmáčknout automatickou korekci a on si to nastaví tak, aby bylo vidět všechno. Hledej položku „auto adjust“, někdy je na to dokonce hardwarové tlačítko.
Nie, je to pripojene cez HDMI. V menu som pozeral vselico, su tam nejake mody, ze "Wide", "16:9", "Zoom1", "Zoom2", "4:3", ale vo vsetkych su tieto diery.
Název: Re:Monitor má nesprávné okraje
Přispěvatel: pet 06. 03. 2015, 13:28:57
su tam nejake mody, ze "Wide", "16:9", "Zoom1", "Zoom2", "4:3"

A neni tam taky neco jako "1:1 Pixel" nebo "Raw", nebo tak neco?
Název: Re:Monitor má nesprávné okraje
Přispěvatel: Michal Štrba 06. 03. 2015, 13:43:50
su tam nejake mody, ze "Wide", "16:9", "Zoom1", "Zoom2", "4:3"

A neni tam taky neco jako "1:1 Pixel" nebo "Raw", nebo tak neco?
Nie su, ale v je tam tiez napisane (v tych vlastnych nastaveniach obrazovky), ze "1920x1080p 67.5kHz/ 60Hz". Pricom pokial viem, tak skutocne rozlisenie monitora je 1680x1050. Problem je, ze v nastaveniach Settings->Displays v GNOME 3, nie je na vyber toto rozlisenie, ale iba 1920x1080.
Název: Re:Monitor má nesprávné okraje
Přispěvatel: pet 06. 03. 2015, 14:02:23
Spust příkaz „xrandr“ a dej sem výpis.
Název: Re:Monitor má nesprávné okraje
Přispěvatel: Pavouk106 06. 03. 2015, 14:09:09
Za okraje lze zaject doprava a doleva nebo i nahoru a dolu? Pokud monitor reportuje 1920x1080, ale má jen 1650x1080, pak máme asi vítěze...

Hoď sem ten výpis xrandru
Název: Re:Monitor má nesprávné okraje
Přispěvatel: Michal Štrba 06. 03. 2015, 14:41:31
Za okraje ide ist horizontalne aj vertikalne. Avsak hore a dole to ide vyrazne menej nez dolava a doprava. Mimochodom, to rozlisenie nie je 1650x1080, ale 1680x1050.

Vypis z xrandr:

Screen 0: minimum 8 x 8, current 1920 x 1980, maximum 32767 x 32767
LVDS1 connected primary 1600x900+320+1080 (normal left inverted right x axis y axis) 294mm x 166mm
   1600x900      60.07*+
   1024x768      60.00 
   800x600       60.32    56.25 
   640x480       59.94 
DP1 disconnected (normal left inverted right x axis y axis)
HDMI1 connected 1920x1080+0+0 (normal left inverted right x axis y axis) 160mm x 90mm
   1920x1080i    60.00 +  50.00    59.94 
   1920x1080     60.00*   59.94 
   1280x720      60.00    50.00    59.94 
   720x576       50.00 
   720x480       60.00    59.94 
   640x480       60.00    59.94 
VGA1 disconnected (normal left inverted right x axis y axis)
VIRTUAL1 disconnected (normal left inverted right x axis y axis)
Název: Re:Monitor má nesprávné okraje
Přispěvatel: pet 06. 03. 2015, 14:57:29
Citace
Screen 0: minimum 8 x 8, current 1920 x 1980, maximum 32767 x 32767
Grafika to umí.
Citace
HDMI1 connected 1920x1080+0+0 (normal left inverted right x axis y axis) 160mm x 90mm
   1920x1080i    60.00 +  50.00    59.94
   1920x1080     60.00*   59.94
Ale HDMI to neumi, takze z toho víc nedostanes ;-(
Název: Re:Monitor má nesprávné okraje
Přispěvatel: Ondřej Caletka 06. 03. 2015, 15:04:32
su tam nejake mody, ze "Wide", "16:9", "Zoom1", "Zoom2", "4:3"

A neni tam taky neco jako "1:1 Pixel" nebo "Raw", nebo tak neco?
Nie su, ale v je tam tiez napisane (v tych vlastnych nastaveniach obrazovky), ze "1920x1080p 67.5kHz/ 60Hz". Pricom pokial viem, tak skutocne rozlisenie monitora je 1680x1050. Problem je, ze v nastaveniach Settings->Displays v GNOME 3, nie je na vyber toto rozlisenie, ale iba 1920x1080.
Myslím, že problém je v tom, že to není monitor, ale televizor. A televizory z pro mě nepochopiltelných historických důvodů nikdy nezobrazují pixel na pixel, ale vstupní obraz ořezávají a zoomují. Některé televizory mají volbu režimu Overscan, pouze skenování, a tak dále, kterou se dá tahle funkce potlačit, ale to ten tvůj zřejmě není.

Je dost možné, že je to problém jen při HDMI připojení, které je podle výpisu xrandr kompatibilní pouze s „televizními“ standardy a nikoli VESA standardy. Pokud má monitor ještě nějaký jiný vstup - DVI, VGA, DisplayPort, zkus použít ten, třeba na nich bude VESA DMT podporovat.
Název: Re:Monitor má nesprávné okraje
Přispěvatel: Michal Štrba 06. 03. 2015, 15:15:11
Myslím, že problém je v tom, že to není monitor, ale televizor. A televizory z pro mě nepochopiltelných historických důvodů nikdy nezobrazují pixel na pixel, ale vstupní obraz ořezávají a zoomují. Některé televizory mají volbu režimu Overscan, pouze skenování, a tak dále, kterou se dá tahle funkce potlačit, ale to ten tvůj zřejmě není.

Je dost možné, že je to problém jen při HDMI připojení, které je podle výpisu xrandr kompatibilní pouze s „televizními“ standardy a nikoli VESA standardy. Pokud má monitor ještě nějaký jiný vstup - DVI, VGA, DisplayPort, zkus použít ten, třeba na nich bude VESA DMT podporovat.

Moj notebook ma iba HDMI. Redukcia by asi nepomohla, alebo?
Název: Re:Monitor má nesprávné okraje
Přispěvatel: Ondřej Caletka 06. 03. 2015, 15:18:12
Co má ten televizor za vstupy? Pokud má VGA, tak přes něj to bude pravděpodobně fungovat, takže převodník HDMI-VGA by pomoci mohl. Ale bylo by nejlepší, kdyby sis ho mohl někde půjčit.
Název: Re:Monitor má nesprávné okraje
Přispěvatel: perceptron 06. 03. 2015, 15:28:47
niektore samsungo tvmonitory mali podivne nastavenie pri konfiguracii  zdroja: bolo treba uviest pri htdmi tusim 'pc' inak robili zvlastne veci s obrazom

prebehnite cele menu hlavne nejake pokrocile nastavenia

viac neviem nemam ten divny monitor
Název: Re:Monitor má nesprávné okraje
Přispěvatel: Michal Štrba 06. 03. 2015, 15:33:02
Co má ten televizor za vstupy? Pokud má VGA, tak přes něj to bude pravděpodobně fungovat, takže převodník HDMI-VGA by pomoci mohl. Ale bylo by nejlepší, kdyby sis ho mohl někde půjčit.

Vstupy su: DVI, PC, HDMI, EXT(RGB), ANT. Ktory by som mal zvolit? PC?
Název: Re:Monitor má nesprávné okraje
Přispěvatel: Michal Štrba 06. 03. 2015, 15:46:47
niektore samsungo tvmonitory mali podivne nastavenie pri konfiguracii  zdroja: bolo treba uviest pri htdmi tusim 'pc' inak robili zvlastne veci s obrazom

prebehnite cele menu hlavne nejake pokrocile nastavenia

viac neviem nemam ten divny monitor

Dakujem za tip. Ano, mas pravdu, vstupom sa daju priradit "mena", priradil som teda HDMI meno "PC", restartoval vsetko, ale problem ostal :/
Název: Re:Monitor má nesprávné okraje
Přispěvatel: Pavouk106 06. 03. 2015, 16:04:21
Jde o to, že televize reportuje FullHD rozlišení, který ale neumí zobrazit... (kráva!)

Přejmenování vstupu je k ničemu, nic TV neřekne, je to jen pro lidi. Vstup "PC", jak jsi je uvedl o dva příspěvky výše) bude zřejmě VGA (D-Sub).

Kdyby sis mohl půjčit HDMI - DVI kabel, tak by to zkusil přes něj. Odkud jsi? V Plzni bych Ti ho sehnal...
Název: Re:Monitor má nesprávné okraje
Přispěvatel: perceptron 06. 03. 2015, 16:07:37
premenovanie to nie je. bolo to ine nastavenie  ale zial nepomozem ti viac
Název: Re:Monitor má nesprávné okraje
Přispěvatel: Ondřej Caletka 06. 03. 2015, 16:10:30
Vstupy su: DVI, PC, HDMI, EXT(RGB), ANT. Ktory by som mal zvolit? PC?
V tom případě bych doporučil zkusit sehnat obyčejnou redukci HDMI-DVI (je pasivní a často se dává ke grafickým kartám, nebo se dá koupit za pár eur (http://www.aliexpress.com/item/2014-Newest-High-Quality-DVI-VGA-24-5-Male-To-HDMI-Female-Gold-Plated-Converter-Adapter/2044955784.html))

Na DVI vstupu podle mě VESA režimy fungovat budou. Už jsem takový televizor viděl. V návodu bylo výslovně napsáno: „HDMI konektor je určen pouze k připojení DVD/BD přehrávačů a set-top-boxů. Není určeno k připojení počítače.“ Tohle bude nejspíš stejný případ.
Název: Re:Monitor má nesprávné okraje
Přispěvatel: Michal Štrba 06. 03. 2015, 16:11:49
Jde o to, že televize reportuje FullHD rozlišení, který ale neumí zobrazit... (kráva!)

Přejmenování vstupu je k ničemu, nic TV neřekne, je to jen pro lidi. Vstup "PC", jak jsi je uvedl o dva příspěvky výše) bude zřejmě VGA (D-Sub).

Kdyby sis mohl půjčit HDMI - DVI kabel, tak by to zkusil přes něj. Odkud jsi? V Plzni bych Ti ho sehnal...

Dik za ponuku, ale som zo Slovenska, z Pezinka, to je od Plzne dost daleko :). Pokusim sa ho zohnat a vyskusam to, potom napisem ako to islo.
Název: Re:Monitor má nesprávné okraje
Přispěvatel: Michal Štrba 06. 03. 2015, 17:17:15
Kupil som HDMI-DVI kabel, a funguje to jak motorova mys, parada :D Problem vyrieseny.

Dakujem vsetkym za pomoc