Fórum Root.cz

Hlavní témata => Server => Téma založeno: rado3105 23. 12. 2014, 21:56:03

Název: Vyťaženie CPU pri kopírovaní cez SSH
Přispěvatel: rado3105 23. 12. 2014, 21:56:03
Kopírujem súbory na server cez SSH, gigová linka, nedávno to šlo ešte 20MB/s, teraz to ide len 3MB/s, navyše monitorix ukazuje vyťaženie systému na 2,5...pričom HTOP ukazuje vyťaženie CPU na nejakych 15% spolu....čo to môže robiť?
nejedná sa o virtuálny server

vďaka
Název: Re:Vysoké vyťaženie CPU pri kopírovaní cez ssh
Přispěvatel: rado3105 23. 12. 2014, 21:56:42
tu sú screenshoty monitorixu a htop:
Název: Re:Vysoké vyťaženie CPU pri kopírovaní cez ssh
Přispěvatel: rado3105 23. 12. 2014, 21:57:11
htop
Název: Re:Vysoké vyťaženie CPU pri kopírovaní cez ssh
Přispěvatel: rado3105 23. 12. 2014, 22:06:39
teraz pozeram dmesg a tam mi ukazuje nejake chyby na disku...
Název: Re:Vyťaženie CPU pri kopírovaní cez SSH
Přispěvatel: pičus 24. 12. 2014, 02:01:08
Load a využití CPU je něco jiného.... do loadu se započítává i disková aktivita. Řekl bych že tvůj disk je problém.
Název: Re:Vyťaženie CPU pri kopírovaní cez SSH
Přispěvatel: ondro 24. 12. 2014, 08:49:50
Taketo chyby ako mas v dmesg niesu pravdepodobne chyby disku. System ma problem komunikovat s diskom na max. rychlost, tak postupne znizuje rychlost komunikacie. Ked si pozries vyssie do vypisu dmesg, tak uvidis ako system postupne znizoval rychlost z maximalnej(150MB/s) az na najnizsiu rychlost ale nepomohlo to, lebo aj na UDMA/33MB/s ma problem. V poslednom obdobi som mal na dvoch PC takyto podobny problem. V disku to nebolo, problem mala zakladna doska a zdroj.
Moze byt problem aj v disku alebo aj v datovom kabli.
Odporucam postupne vyskusat vymenit datovy kabel, zdroj, iny disk a ak to nepomoze, tak je to bude pokazena zakladna doska. Bez experimentovania sa neda zistit, kde je problem.
Název: Re:Vyťaženie CPU pri kopírovaní cez SSH
Přispěvatel: rado3105 24. 12. 2014, 09:47:09
poprehadzoval som kable, dal kopirovat a chyby uz nehadze, akurat je v dmesg toto:

Citace
   7.117749] ata5.00: ACPI _SDD failed (AE 0x5)
[    7.117753] ata5.00: ACPI: failed the second time, disabled
[    7.117792] ata7.00: ACPI _SDD failed (AE 0x5)
[    7.117798] ata7.00: ACPI: failed the second time, disabled
[    7.117933] ata7.00: ATA-9: WDC WD40EFRX-68WT0N0, 80.00A80, max UDMA/133
[    7.117939] ata7.00: 7814037168 sectors, multi 16: LBA48 NCQ (depth 31/32), AA
[    7.118616] ata7.00: configured for UDMA/133
[    7.133917] ata5.00: HPA detected: current 488388911, native 488397168
[    7.133973] ata5.00: ATA-8: WDC WD2500HHTZ-04N21V0, 04.06A00, max UDMA/133
[    7.133979] ata5.00: 488388911 sectors, multi 16: LBA48 NCQ (depth 31/32), AA
[    7.134558] ata5.00: configured for UDMA/133

kopirovanie cez ssh ide vsak stale max 3MB/s, vytazenie cpu na 10%....kde by mohla byt chyba?
Název: Re:Vyťaženie CPU pri kopírovaní cez SSH
Přispěvatel: DK 24. 12. 2014, 09:56:49
zkus nekde moutnout ramdisk a kopirovat na nej (jakou rychlosti to pujde) -> http://www.jamescoyle.net/how-to/943-create-a-ram-disk-in-linux

tim vyloucis bud sitovou chybu, nebo vadu disku (a spis to vidim na vadny disk)
Název: Re:Vyťaženie CPU pri kopírovaní cez SSH
Přispěvatel: rado3105 24. 12. 2014, 09:58:58
tu je vypis smart:

wd raptor:
Citace
Vendor Specific SMART Attributes with Thresholds:
ID# ATTRIBUTE_NAME          FLAG     VALUE WORST THRESH TYPE      UPDATED  WHEN_FAILED RAW_VALUE
  1 Raw_Read_Error_Rate     0x002f   200   200   051    Pre-fail  Always       -       0
  3 Spin_Up_Time            0x0027   154   152   021    Pre-fail  Always       -       1300
  4 Start_Stop_Count        0x0032   100   100   000    Old_age   Always       -       207
  5 Reallocated_Sector_Ct   0x0033   200   200   140    Pre-fail  Always       -       0
  7 Seek_Error_Rate         0x002e   200   200   000    Old_age   Always       -       0
  9 Power_On_Hours          0x0032   080   080   000    Old_age   Always       -       14646
 10 Spin_Retry_Count        0x0032   100   100   000    Old_age   Always       -       0
 11 Calibration_Retry_Count 0x0032   100   100   000    Old_age   Always       -       0
 12 Power_Cycle_Count       0x0032   100   100   000    Old_age   Always       -       206
192 Power-Off_Retract_Count 0x0032   200   200   000    Old_age   Always       -       154
193 Load_Cycle_Count        0x0032   200   200   000    Old_age   Always       -       53
194 Temperature_Celsius     0x0022   115   095   000    Old_age   Always       -       28
196 Reallocated_Event_Count 0x0032   200   200   000    Old_age   Always       -       0
197 Current_Pending_Sector  0x0032   200   200   000    Old_age   Always       -       0
198 Offline_Uncorrectable   0x0030   200   200   000    Old_age   Offline      -       0
199 UDMA_CRC_Error_Count    0x0032   200   200   000    Old_age   Always       -       0
200 Multi_Zone_Error_Rate   0x0008   200   200   000    Old_age   Offline      -       0

wd red:
Citace
SMART Attributes Data Structure revision number: 16
Vendor Specific SMART Attributes with Thresholds:
ID# ATTRIBUTE_NAME          FLAG     VALUE WORST THRESH TYPE      UPDATED  WHEN_FAILED RAW_VALUE
  1 Raw_Read_Error_Rate     0x002f   200   200   051    Pre-fail  Always       -       0
  3 Spin_Up_Time            0x0027   247   176   021    Pre-fail  Always       -       4641
  4 Start_Stop_Count        0x0032   100   100   000    Old_age   Always       -       46
  5 Reallocated_Sector_Ct   0x0033   200   200   140    Pre-fail  Always       -       0
  7 Seek_Error_Rate         0x002e   200   200   000    Old_age   Always       -       0
  9 Power_On_Hours          0x0032   091   091   000    Old_age   Always       -       7016
 10 Spin_Retry_Count        0x0032   100   253   000    Old_age   Always       -       0
 11 Calibration_Retry_Count 0x0032   100   253   000    Old_age   Always       -       0
 12 Power_Cycle_Count       0x0032   100   100   000    Old_age   Always       -       45
192 Power-Off_Retract_Count 0x0032   200   200   000    Old_age   Always       -       36
193 Load_Cycle_Count        0x0032   200   200   000    Old_age   Always       -       682
194 Temperature_Celsius     0x0022   123   105   000    Old_age   Always       -       29
196 Reallocated_Event_Count 0x0032   200   200   000    Old_age   Always       -       0
197 Current_Pending_Sector  0x0032   200   200   000    Old_age   Always       -       0
198 Offline_Uncorrectable   0x0030   100   253   000    Old_age   Offline      -       0
199 UDMA_CRC_Error_Count    0x0032   200   200   000    Old_age   Always       -       0
200 Multi_Zone_Error_Rate   0x0008   100   253   000    Old_age   Offline      -       0
Název: Re:Vyťaženie CPU pri kopírovaní cez SSH
Přispěvatel: rado3105 24. 12. 2014, 10:02:53
skusal som kopirovat aj na druhy disk - wd raptor....a to iste, max dokopy to da 3MB/s

tu je vypis z eth0:
Citace
eth0      Link encap:Ethernet  HWaddr 90:2b:34:d7:1c:b0 
          inet addr:10.10.10.10  Bcast:10.10.10.31  Mask:255.255.255.224
          inet6 addr: fe80::922b:34ff:fed7:1cb0/64 Scope:Link
          UP BROADCAST RUNNING MULTICAST  MTU:1500  Metric:1
          RX packets:2521388 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
          TX packets:1288254 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          collisions:0 txqueuelen:1000
          RX bytes:3698743134 (3.4 GiB)  TX bytes:99897998 (95.2 MiB)
          Interrupt:27 Base address:0x6000
Název: Re:Vyťaženie CPU pri kopírovaní cez SSH
Přispěvatel: Ivan 24. 12. 2014, 11:09:37
Zkus pouzit sifru blowfish. "-C blowfish", kdyz to nepomuze, tak nemas problem s CPU.
Název: Re:Vyťaženie CPU pri kopírovaní cez SSH
Přispěvatel: rado3105 24. 12. 2014, 11:55:44
- takze uz to ide 11MB/s kopirovanie na server cez ssh, cez 1gbitovu linku....
- disk je klasicky sata interny 3,5 wd blue...cize min 50MB/s da....
- chyby v dmesg uz neukazuje...
- prehodil som kable (sata aj datove aj napajacie, upgradoval som cely system, opravil som wd red cez fsck)

teraz ma zaujima, kolko by to malo dat po gigovej linke cez ssh , pricom pocas kopirovania cez ssh (11MB/s) mi htop ukazuje vytazenost CPU 41%
Název: Re:Vyťaženie CPU pri kopírovaní cez SSH
Přispěvatel: DK 24. 12. 2014, 12:22:43
a vyzkousel si ten ramdisk?
Název: Re:Vyťaženie CPU pri kopírovaní cez SSH
Přispěvatel: peter 24. 12. 2014, 12:31:30
Pokiaľ má to CPU podporu kryptoakcelerácie, tak to má dať viac.
Název: Re:Vyťaženie CPU pri kopírovaní cez SSH
Přispěvatel: Jenda 24. 12. 2014, 22:01:28
a vyzkousel si ten ramdisk?
cat /dev/zero | pv | ssh někam "cat > /dev/null"