Ahoj,
v poslední době se čím dál tím častěji setkávám s tzn. vyprchávající zárukou.
CitaceNa **** nechám záruku přesně 3 týdny, kdy na konci každého týdne ztratí 1/3 své ceny. Tj. když mi ho vrátíte první týden, vrátím Vám KOMPLET peníze a na nic se nebudu ptát, pokud samozřejmě nebude jevit známky fyzického poškození.
Co si o tom myslíte?
Mě to přijde jako zvláštní, ale i jako slušný, protože mám 7 dní na vyzkoušení a celkově to je lepší než nic.
Přijde mi to špatný!
Jak jako že mi pak nevrátí celou cenu?
O jakém bazaru je řeč?
§ 10 odst. 6 zákona o ochraně spotřebitele:
Při prodeji použitých nebo upravovaných výrobků, výrobků s vadou nebo výrobků, jejichž užitné vlastnosti jsou jinak omezeny, musí prodávající na tyto skutečnosti spotřebitele předem zřetelně upozornit. Takové výrobky musí být prodávány odděleně od ostatních výrobků.
§ 16 odst. 3 zákona o ochraně spotřebitele:
Při prodeji použitých nebo upravovaných výrobků, výrobků s vadou nebo výrobků, jejichž užitné vlastnosti jsou jinak omezeny, musí být tyto skutečnosti v dokladu zřetelně vyznačeny.
§ 619 ObčZ:
(1) Nejde-li o věci, které se rychle kazí nebo o věci použité, odpovídá prodávající za vady, které se projeví jako rozpor s kupní smlouvou po převzetí věci v záruční době (záruka).
(2) Záruka se nevztahuje na opotřebení věci způsobené jejím obvyklým užíváním. U věcí prodávaných za nižší cenu se záruka nevztahuje na vady, pro které byla nižší cena sjednána.
(3) Jde-li o věci použité, neodpovídá prodávající za vady odpovídající míře používání nebo opotřebení, které měla věc při převzetí kupujícím.
§ 626 odst. 3 ObčZ:
U věcí použitých práva z odpovědnosti za vady věci zaniknou, nebyla-li uplatněna do 24 měsíců ode dne převzetí věci kupujícím. Prodávající může tuto dobu v dohodě s kupujícím zkrátit, ne však méně než na 12 měsíců; tuto dobu uvede prodávající v dokladu o prodeji věci.
Shrnutí: použitou věc je možno normálně reklamovat, přičemž kupující musí prokázat, že
- reklamovaná vada byla na výrobku již při jeho převzetí,
- reklamovaná vada neodpovídá míře používání nebo opotřebení, které měla věc při převzetí
- na reklamovanou vadu nebyla při prodeji poskytnuta sleva.
Pochopitelně, vše výše uvedené se týká spotřebitelů a prodeje podle občanského zákoníku. Pokud si použitou věc kupujete do firmy podle obchodního zákoníku, máte záruku takovou, jakou si ujednáte, tedy třeba taky žádnou.
Přes bazar od člověka, ne od firmy.
Citace od: KapitánRUMFree kdy 28. 09. 2012, 20:59:17
Přes bazar od člověka, ne od firmy.
Prodávající u použité věci odpovídá za vady (vyjma vad odpovídajících běžnému opotřebení nebo těch, na které byla poskytnuta sleva), které prodávaná věc má již při převzetí. Jedná se o odpovědnost za vady, nikoliv o záruku. Jinými slovy, pokud ti přijde nefunkční věc, nemá ona "vyprchávající záruka" žádný vliv na to, že máš (min.) dalších 12 měsíců na to, abys práva z odpovědnosti za takovou vadu uplatnil. Ona "vyprchávající" záruka by se týkala pouze vad jiných, které se projevily až po převzetí.
Myslím, že tomu moc nerozumíš kamaráde, pokud prodává občan občanovi, pak žádnou záruku dávat nemusí a ručí jen za ty vady, která ta věc má a které případně zamlčel, nebo o nich nevěděl.
Záruka je POUZE na skryté vady, tj. vady, které měla věc prokazatelně už v dobách prodeje.
Prvních 6 měsíců se předpokládá, že tam ta skrytá vada už skutečně byla a prodejce dokazuje, že nebyla a druhých 6 měsíců to musí dokázat kupující. Ovšem to je otázka pouze SKRYTÝCH VAD a reklamovat lze TEDY JEN TY vady, které věc měla již v době převzetí.
Tady to máš jednoduše vysvětlené:
http://www.velkaepocha.sk/2010011812168/Ceska-pravni-poradna-Odpovednost-za-vady-u-pouziteho-zbozi.html
Tj. pokud dává "rozšířenou záruku" na cokoliv, je to na jednu stranu velice pěkné gesto.
Například když koupíš grafickou kartu a ta ti po 14-ti dnech provozu chcípne:
Pak samozřejmě můžeš říct, že to bylo skrytou vadou a prodejce ti na to odepíše, že grafické karty časem prostě odejdou, protože mají omezenou životnost a dříve nebo později všechny výkonné chcípnou a že mohla chcípnout za rok stejně jako před třemi měsíci a že je to z důvodu opotřebení výrobku. Tj. nemáš nárok na nic.
Jiná věc by byla, kdybys koupil například mikroprocesor a ukázalo se, že 6.0001*6.0001=2.0012, což by výrobce přiznal, ale nechtěl to řešit. To je skrytá vada a nárok by ti vznikl.
Pokud tedy prodejce nabízí záruku "na všechno", pak je to ROZŠÍŘENÍ ZÁRUKY.
To je pěkné, že jsi zopakoval prakticky totéž, co jsem napsal. Můžu se zeptat, na co se vlastně teda ptáš? Jestlis ještě něco nepochopil, tak napiš jasně co. Nebo v "dotazu" hned napiš, že sis přišel jen tak poklábosit a na nic se neptáš a já nebudu ztrácet čas.
P.S. Ještě jednou - jedná se o odpovědnost za vady, nikoliv o záruku. Jsou to dvě různé věci.
Citace od: KapitánRUMFree kdy 28. 09. 2012, 19:54:02
Co si o tom myslíte?
Mě to přijde jako zvláštní, ale i jako slušný, protože mám 7 dní na vyzkoušení a celkově to je lepší než nic.
Mně to přijde jako férová, jasná nabídka. A i výhodná, protože možnost vrátit během prvního týdne bez jakýhokoli vysvětlování je k nezaplacení (vyzkoušení kompatibility, ověření si, že ta věc fakt funguje tak, jak jsem si myslel apod.)
Podle mě je to fajn.