Fórum Root.cz
Ostatní => Odkladiště => Téma založeno: Kožená Kšiltovka 27. 07. 2018, 22:47:00
-
Překapávač/V60, vacuum pot, air press, french press, firemní automatický kávovar, český turek, džezva, moka? Nosí vám ho sekretářka? Nebo si snad vozíte kyblík „amerikána“ metrem přes půl města?
-
Kafe nepiju.
-
Taky kafe nepiju, výjimečně s litrem klika a hafo cukrem
-
Bud french press nebo prekapavac, podle nalady. Detaily neznam, mam na to sefa. Kavu delal sef v minule praci a dela to i aktualni.
-
Nijak. Taky kafe nepiju.
-
https://www.youtube.com/watch?v=seAk9w6hZtE (https://www.youtube.com/watch?v=seAk9w6hZtE)
-
frenčpres
-
Jura Z8.
-
Svetle prazenie v aeropresse. Mam k tomu aj taky debilny rucny mlyncek. (Teda on je dobry, prenosny kvalitny australsky, len sa mi to nechce krutit) Zaujimalo by ma, co na to Jirsak.
-
kavu melu rucne a nasledne pripravuji ve frenchpressu nebo, nejcasteji, v moka konvicce. Moka konvicku mam od Bialetti Brikka s ventilem, diky cemuz ma kavu krasnou penu.
Obcas zpenim mleko a udelam kapucino, nekdy delam espresso. V lete, zejmena manzelce pro zmenu frappe.
-
Mam k tomu aj taky debilny rucny mlyncek. (Teda on je dobry, prenosny kvalitny australsky, len sa mi to nechce krutit)
Připoj to na vrtačku s pomalým chodem a rázem máš elektrický mlýnek (a kvalitní - na rozdíl od těch tříštivých šmejdů ze supermarketu).
-
Mam k tomu aj taky debilny rucny mlyncek. (Teda on je dobry, prenosny kvalitny australsky, len sa mi to nechce krutit)
Připoj to na vrtačku s pomalým chodem a rázem máš elektrický mlýnek (a kvalitní - na rozdíl od těch tříštivých šmejdů ze supermarketu).
O tom som uz uvazoval :) Len sa bojim, ze ho tak znicim a rozprdaju sa mi tam tie keramicke kamene. Predsa len, moja paprca ma iny krutivy moment, nez ta vrtacka. Ale asi to skusim na nejakom lacnejsom, pripadne z druhej ruky :)
-
Ja kafe nepiju a tak ho nepripravuji. To pokladam za pro vsechny dulezitou informaci.
A kdyz si ho vyjimecne dam tak neznam nic lepsiho nez poradne turecke kafe. Jedna lzicka kafe do velkeho hrnku, zalit az po okraj a kdyz upiji tak pridam ctyri cukry.
-
Mam k tomu aj taky debilny rucny mlyncek. (Teda on je dobry, prenosny kvalitny australsky, len sa mi to nechce krutit)
Připoj to na vrtačku s pomalým chodem a rázem máš elektrický mlýnek (a kvalitní - na rozdíl od těch tříštivých šmejdů ze supermarketu).
O tom som uz uvazoval :) Len sa bojim, ze ho tak znicim a rozprdaju sa mi tam tie keramicke kamene. Predsa len, moja paprca ma iny krutivy moment, nez ta vrtacka. Ale asi to skusim na nejakom lacnejsom, pripadne z druhej ruky :)
Mám tu vrtací šroubovák a když na něm dám nejpomalejší chod tak je to o dost pomalejší, než jak kroutím rukou, takže bych se toho nebál. Ale většinou vařím kafe jen pro sebe nebo pro dva lidi, tak toho není moc a dá se to i ručně, není to zase tolik práce a aspoň má člověk nějaký pohyb :-D
-
https://www.youtube.com/watch?v=seAk9w6hZtE (https://www.youtube.com/watch?v=seAk9w6hZtE)
Někteří lidé by s jejich způsobem přípravy a aditivy mohli pít klidně vývar z pražených bukvic nebo kaštanů a výsledek by byl stejný - pro ně je kafe škoda.
-
Jura Z8.
To máte v práci? Koukal jsem na cenu a to si domů snad nikdo nekoupí, ne? Nebo by to musela být celá rodina silných kafařů.
-
Moka konvička, káva čerstvě umletá v ručním mlýnku. Nejlepší káva, kterou lze vyrobit za pěkný peníze (aniž bych kupoval DeLonghi kávovary za 10 táců apod.). Navíc si ji pak více vychutnám, když vím, že nevznikla stiskem tlačítka, ale musel jsem se na přípravě aktivně podílet.
Takhle teda připravuju kávu doma. V práci taky moka konvička, ale už mletý kafe.
Do kafe dávám plnotučný mlíko v poměru cca 2:1 až 3:1 (kafe:mlíko, hodně záleží na velikosti hrnku a kolik kávy odliju dalším lidem), nesladím.
-
Připravuji expresso 7g kávy hrubost na expresso. Nechat stroj téct 20 až 25s. Tímto postupem, budou v kávě nejméně škodlivých látek.
V nouzi použiji Bialetti konvičku, hrubost kávy mezi french pressem a expressem. Jakmile se voda dostane přes kávu nahoru ihned vypnout, aby se káva zbytečně nevařila.Tímto postupem budou v kávě nejméně škodlivých látek.
Stejně když se káva praží, vznikají z oleje karcinogenní látky, káva je rakovinotvorný nápoj.
-
Jura Z8.
To máte v práci? Koukal jsem na cenu a to si domů snad nikdo nekoupí, ne? Nebo by to musela být celá rodina silných kafařů.
To mam doma. Kupoval jsem to v DE, k tomu mam jeste ten jejich smart connect. Nebylo to levne, ale nic lepsiho na doma neznam a profi stroj za 12kEUR mi prisel opravdu zbytecny. Jinak 2x denne + 3x denne o vikendu.
-
Jura Z8.
To máte v práci? Koukal jsem na cenu a to si domů snad nikdo nekoupí, ne? Nebo by to musela být celá rodina silných kafařů.
To mam doma. Kupoval jsem to v DE, k tomu mam jeste ten jejich smart connect. Nebylo to levne, ale nic lepsiho na doma neznam a profi stroj za 12kEUR mi prisel opravdu zbytecny. Jinak 2x denne + 3x denne o vikendu.
Rancilio silvia cca 520 EUR a k tomu bottomless portafilter za 30 EUR. Nie je treba kupovat za 12k EUR. Viem, ze asi ide o trolling, ale aj tak :)))
-
Jura Z8.
To máte v práci? Koukal jsem na cenu a to si domů snad nikdo nekoupí, ne? Nebo by to musela být celá rodina silných kafařů.
To mam doma. Kupoval jsem to v DE, k tomu mam jeste ten jejich smart connect. Nebylo to levne, ale nic lepsiho na doma neznam a profi stroj za 12kEUR mi prisel opravdu zbytecny. Jinak 2x denne + 3x denne o vikendu.
Je fakt, že když to rozpočítáš třeba na pět let, tak ta cena na jedno kafe při téhle spotřebě už není tak šílená, ale jednorázově je to pořád hodně (i když při platech 100k+ se to dá).
Můžu se zeptat, co do toho sypeš za kafe? Osobně preferuji spíš jednodušší způsoby přípravy (tudíž i levnější aparáty) a kvalitnější zrna než naopak → výsledky jsou lepší.
-
Jura Z8.
To máte v práci? Koukal jsem na cenu a to si domů snad nikdo nekoupí, ne? Nebo by to musela být celá rodina silných kafařů.
To mam doma. Kupoval jsem to v DE, k tomu mam jeste ten jejich smart connect. Nebylo to levne, ale nic lepsiho na doma neznam a profi stroj za 12kEUR mi prisel opravdu zbytecny. Jinak 2x denne + 3x denne o vikendu.
Je fakt, že když to rozpočítáš třeba na pět let, tak ta cena na jedno kafe při téhle spotřebě už není tak šílená, ale jednorázově je to pořád hodně (i když při platech 100k+ se to dá).
Můžu se zeptat, co do toho sypeš za kafe? Osobně preferuji spíš jednodušší způsoby přípravy (tudíž i levnější aparáty) a kvalitnější zrna než naopak → výsledky jsou lepší.
Objednavam na amazonu ruzne selection balicky, dle nalady je pak zkousim. 15-25eur/500g.
-
Ráno kávu z kavárny / pražírny, kterou máme po cestě do práce. Většinou americano.
V práci / doma si pak melu kávu z výše zmíněné pražírny, hario filtr. Doma občas aeropress. Ale domů zvažujem nákup moccamasteru a elektrického mlýnku.
-
Keď mám prácu v teréne, tak ráno espresso z 18g kávy. Stroj mám jednoduchý za pár sto €, ale nameliem si kávu vždy ručne Hario mlynčekom (v rámci pracovnej doby), na každý druh kávy treba nastaviť hrúbku mletia aby tiekla cca 25s. Potom, keď mám čas, tak si zájdem aj do kaviarne, snažím sa dopredu odhadnúť či tam majú dobrú kávu, niekedy pomôže http://map.thirdwavewichteln.com ale nie je to 1/0.
Keď mám celý deň office day resp. viem že budem celý deň programovať a pod., tak si dopoludnia spravím filter /Chemex/ z 50g kávy, tiež ručne namletej, to je na celý deň.
Inak kávy mám rád z pražiarní Londýnskej Dark Arts, Berlínskej Barn, Bratislavskej Goriffe, v Čechách Double Shot alebo Rusty Nails.. ale to sú iba príklady, je toho veľa.
Niekedy v sebe riešim obrovský problém, keď občas mám ísť s niekým na stretnutie a vyberie nejakú random zlú kaviareň ;D akože áno, dá sa objednať niečo fľaškové, ale nie je to ono.
P.S. Javu obchádzam ako sa len dá, radšej Python alebo C/C++ ak to má byť niečo natívne.
-
P.S. Javu obchádzam ako sa len dá, radšej Python ...
Ty we, takychto ludi nechapem, javu obchadza, ale python berie :))) To musi byt riadny butthurt, radim mazat chladivym kremom.
-
P.S. Javu obchádzam ako sa len dá, radšej Python ...
Ty we, takychto ludi nechapem, javu obchadza, ale python berie :))) To musi byt riadny butthurt, radim mazat chladivym kremom.
Nebudem sa k tomu vyjadrovať, lebo v tomto threade je to offtopic, z mojej strany to bol iba provokatívny doplnok.
-
kotogo doma. espresso vonku. ale ked sa inac neda tak kludne aj turka. hlavne ne ziadne nesspresso a podobne instantne pikacuviny.
-
Espresso, mam pressovac za par tisicikorun a k tomu levny elektricky mlynek od cinskeho Bosche.
Pro ty, kteri kupuji "drahou" kavu z ruznych praziren, zjistil jsem, ze Makro ma velmi levnou kavu Rioba, podle toho co ma clovek rad je ruzny mix robusta:arabica. Nechci-li konkretni chut' kavy, je to opravdu velmi dobry kompromis. Jediny problem je, ze to je velke baleni a blbe se to skladuje, aby kafe nezluklo. A taky je potreba z toho povybirat lišky a prepalena zrnicka.
Jak tu nekdo psal o instantnich sr*ckach, udelejte si pokus, ze nechate presovac bezet delsi dobu a postupne budete menit hrnicky. Schvalne u kolikateho bude chut odpovidat tem instantim (u mne to byl 4-5. hrnicek a pachem i "chuti" to odpovidalo perfektne).
-
Nechce se mi zakládat nové vlákno, tak přidám doplňující otázku sem:
Jak pijete kávu? Kde?
Upíjíte ji u stolu při práci? Nebo odejdete od počítače, vypijete a pak se vrátíte? Osobně si tím raději zpříjemňuji/zintenzivňuji nějakou činnost (programování, čtení knihy, trollování atd.) Ale jsou lidi, kteří odejdou na kafe, rychle ho vypijí, a pak jdou teprve zase pracovat. A pak jsou lidi, kteří ten čas prokecají s někým jiným.
-
Nechce se mi zakládat nové vlákno, tak přidám doplňující otázku sem:
Jak pijete kávu? Kde?
Upíjíte ji u stolu při práci? Nebo odejdete od počítače, vypijete a pak se vrátíte? Osobně si tím raději zpříjemňuji/zintenzivňuji nějakou činnost (programování, čtení knihy, trollování atd.) Ale jsou lidi, kteří odejdou na kafe, rychle ho vypijí, a pak jdou teprve zase pracovat. A pak jsou lidi, kteří ten čas prokecají s někým jiným.
Já osobně piju kávu z kávovaru, nejsem žádnej znalec. Občas programuju a dojdu si pro kávu, jen abych se na pár minut prošel, vlastně se jí občas ani nedotknu a o dvě hodiny později si jdu pro novou s plným hrnkem.
-
souhlas :+1
-
V práci piju kafe při činnosti. Když jdu do kavárny, je to vždy se společností, takže tam kafe piju v klidu. Doma jak kdy.
-
Skoro vsichni v mem okoli jsou dobytci zvykli pit bahno. Holt cesky mainstream: kavova a cajova kultura na urovni vinarske kultury z mimibazaru (varilky si do vina, whiskey a likeru lijou colu).
V takovem prostredi kafe pit odmitam a caj si nosim vlastni sypany (i kdyz levny, jen o fous lepsi nez seno z oxalisu), kontroluji si teplotu vody a stopuji dobu louhovani. Pro 99 % lidi jsem tedy elitarsky snob.
Aspon rodine obcas nakoupim ruzne kavy v male prazirne, melou si to sami (vzorne vyhrabali mlinky po prababickach) a pak to teda vetsinou prekapavaji. :-/
-
Běžně si ji nechám připravit, problém je, že polovina kaváren mi místo espressa donese pochybnou kapalinu v hrnku jak prase. A když se ohradím, tak jsou ještě hubatí, že to, co chci, mají pod názvem picollo...
-
Nechce se mi zakládat nové vlákno, tak přidám doplňující otázku sem:
Jak pijete kávu? Kde?
Upíjíte ji u stolu při práci? Nebo odejdete od počítače, vypijete a pak se vrátíte? Osobně si tím raději zpříjemňuji/zintenzivňuji nějakou činnost (programování, čtení knihy, trollování atd.) Ale jsou lidi, kteří odejdou na kafe, rychle ho vypijí, a pak jdou teprve zase pracovat. A pak jsou lidi, kteří ten čas prokecají s někým jiným.
Spravim si aeropressom klasickou metodou dvojity "dzus" z light roast (cize cca deci) a ten vychutnavam, ak sa mi podari moc husty, trochu zriedim teplou vodou. Aj ked pri tom niekedy pracujem, tak sa to usilujem vypit, kym je to este teple. Lebo zvetrala kava nie je az tak dobra, ako cerstva. Ked nie je nikto naokolo, tak to srkam aj s prislusnym srkavym zvukom, lebo vtedy sa najlepsie kava rozprostrie po jazyku. Pijem kavy znacky Green plantation, goriffee, alebo coffe sheep. Ale uprednostnujem green plantantion, tam maju kavy s dosledovatelnym povodom a majitel slovensky madar zijuci v USA je dost kavovy fanatik, uz si pripravuje aj farmu. Uprednostnujem africke kavy, najradsej mam Rwandu a Etiopiu.
-
Tradiční italská Mokka konvička...
-
Skoro vsichni v mem okoli jsou dobytci zvykli pit bahno. Holt cesky mainstream: kavova a cajova kultura na urovni vinarske kultury z mimibazaru (varilky si do vina, whiskey a likeru lijou colu).
V takovem prostredi kafe pit odmitam a caj si nosim vlastni sypany (i kdyz levny, jen o fous lepsi nez seno z oxalisu), kontroluji si teplotu vody a stopuji dobu louhovani. Pro 99 % lidi jsem tedy elitarsky snob.
Aspon rodine obcas nakoupim ruzne kavy v male prazirne, melou si to sami (vzorne vyhrabali mlinky po prababickach) a pak to teda vetsinou prekapavaji. :-/
Zvládnutí pití bahna má spoustu výhod, z nichž vynikají zejména 2:
1) při větším objemu ušetříš doslova ranec peněz
2) nemáš neurózy z toho, že nemůžeš sehnat pitelný kafe :-)
dále...
3) nepřijdeš o hromadu kamarádů kvůli takový kokotině, jako jsou hádky kvůli kvalitě kafe
4) nevypěstuješ si image debilního snoba
5) doma si můžeš pít klidně cibetkový, ale venku si můžeš (přičemž ovšem NEmusíš!) nechat nalít klidně to nejhorší bahno
6) když potřebuješ po 2000km za volantem nakopnout, oceníš dehet ze dna frenchpresu.
-
Jinak co se týče mě, měl jsem období kdy jsem se snažil pít jen tzv. kvalitní kafe, ale rychle mě to přešlo. Namísto toho jsem nakonec omezil objem a snažím se jen vynechávat aspoň ty nejhorší splašky jako instant, hospodskej lógrák, a podobně.
Doma, když se mi večer hodně chce, tak si umelu 2 mlýnky (keramika, i když s ocelákem problém taky nemám, důležitý je, aby to mělo drticí ořech a ne tříštivou vrtuli) ručně a nechám přes noc vylouhovat ve frenchpressu coldbrew. Když se mi večer fest nechce, tak ráno semelu jen jeden mlejnek a na indukci mám za minutu malou mocca konvičku.
V práci máme docela slušnou mašinu od deLonghi, ale zrní si nosím svoje, protože mi firemní Lavazza jednoduše nechutná.
Naopak mi chutná kafe z IKEA, což je pro většinu lidí napoprvé festovní šok. Kromě toho mají výborný i pivo, mošt, sypanej čaj, hořčici, sýry, mraženýho lososa, nakládaný sledě, a švédskej chleba. A když mě chytne mlsná, nechám si poslat něco z pražírny Nová Paka.
-
Běžně si ji nechám připravit, problém je, že polovina kaváren mi místo espressa donese pochybnou kapalinu v hrnku jak prase. A když se ohradím, tak jsou ještě hubatí, že to, co chci, mají pod názvem picollo...
Kámoš s oblibou trollí šašky v kavárnách s tím, že si objedná ristretto, to pak okoštuje jako víno, a poručí si aby mu to přinesli v půllitru :-) Ještě se nestalo, že by narazil na baristu s koulema, kterej by mu toho ten krýgl za cca 8 stovek skutečně udělal.
-
delonghi
-
5) doma si můžeš pít klidně cibetkový, ale venku si můžeš (přičemž ovšem NEmusíš!) nechat nalít klidně to nejhorší bahno
Len pre info, cibetkova kava nie je kvalitna ;) To je kavove hovno z nekvalitnych bobov, kvoli ktoremu naviac mucia zvierata.
-
Kávu si nepřipravuji. Nejsem schopen.
-
Kávu si nepřipravuji. Nejsem schopen.
Máš snad poruchu osobnosti?
-
Kávu si nepřipravuji. Nejsem schopen.
Máš snad poruchu osobnosti?
Ne. Rozbitý kávovar :(
-
Kávu si nepřipravuji. Nejsem schopen.
Máš snad poruchu osobnosti?
Ne. Rozbitý kávovar :(
To jako že sis zlomil obě ruce?
-
5) doma si můžeš pít klidně cibetkový, ale venku si můžeš (přičemž ovšem NEmusíš!) nechat nalít klidně to nejhorší bahno
Len pre info, cibetkova kava nie je kvalitna ;) To je kavove hovno z nekvalitnych bobov, kvoli ktoremu naviac mucia zvierata.
Jak to vzniklo samozřejmě vím (v době, kdy zrní bylo vzhledem ke kupní síle überluxus mělo každý zrnko cenu, takže se sbíralo i to v cibetčích bobcích, načež to nějakýmu páprdovi zachutnalo a nechal si to dávat stranou), ale podstatnej je placebo-efekt. "Je to šíleně drahý, tak to prostě MUSÍ bejt úžasný, protože kdyby to byl hnus, tak by to přece nebylo tak zrůdně drahý, no ne, Máňo?"
-
Kavu nepripravujem. Pijem Nescafé
-
Kavu nepripravujem. Pijem Nescafé
Téma je o přípravě kávy...
-
V džezvě.
-
5) doma si můžeš pít klidně cibetkový, ale venku si můžeš (přičemž ovšem NEmusíš!) nechat nalít klidně to nejhorší bahno
Len pre info, cibetkova kava nie je kvalitna ;) To je kavove hovno z nekvalitnych bobov, kvoli ktoremu naviac mucia zvierata.
Jak to vzniklo samozřejmě vím (v době, kdy zrní bylo vzhledem ke kupní síle überluxus mělo každý zrnko cenu, takže se sbíralo i to v cibetčích bobcích, načež to nějakýmu páprdovi zachutnalo a nechal si to dávat stranou), ale podstatnej je placebo-efekt. "Je to šíleně drahý, tak to prostě MUSÍ bejt úžasný, protože kdyby to byl hnus, tak by to přece nebylo tak zrůdně drahý, no ne, Máňo?"
Naviac, kedysi tie hovna vznikli tak, ze sa im okolo kavovniku motali cibetky. Teraz tie cibetky stopu ako husy. Stale je to hovno, ale teraz aj spojene s utrpenim zvierat, ktore su chovane v zlych podmienkach.
-
5) doma si můžeš pít klidně cibetkový, ale venku si můžeš (přičemž ovšem NEmusíš!) nechat nalít klidně to nejhorší bahno
Len pre info, cibetkova kava nie je kvalitna ;) To je kavove hovno z nekvalitnych bobov, kvoli ktoremu naviac mucia zvierata.
Jak to vzniklo samozřejmě vím (v době, kdy zrní bylo vzhledem ke kupní síle überluxus mělo každý zrnko cenu, takže se sbíralo i to v cibetčích bobcích, načež to nějakýmu páprdovi zachutnalo a nechal si to dávat stranou), ale podstatnej je placebo-efekt. "Je to šíleně drahý, tak to prostě MUSÍ bejt úžasný, protože kdyby to byl hnus, tak by to přece nebylo tak zrůdně drahý, no ne, Máňo?"
Naviac, kedysi tie hovna vznikli tak, ze sa im okolo kavovniku motali cibetky. Teraz tie cibetky stopu ako husy. Stale je to hovno, ale teraz aj spojene s utrpenim zvierat, ktore su chovane v zlych podmienkach.
Jojo, zrůdnost hned v několika směrech. Nechápu, jak za něco takovýho může někdo vysolit sto dolarů za náprstek. I když, jak kdysi pravil Richard Branson, "na penězích je nejzajímavější to, že od určité hranice bohatství přestane cena hrát roli".
-
Nechám si ho donýst od někoho..
-
Pro zajímavost včerejší poznatek...
Dělali jsme s trpaslíkama kolečko kolem zdi valdický věznice (pro pořádek: ZVENČÍ, sbírali jsme kešky), a cestou zpátky k Jičínu jsme se stavili ve Valdštejnově lodžii, protože nám došla voda. Pumprdlíci dostali levandulovou a šalvějovou domácí limču, a já si nechal spáchat ristretto denního speciálu, konkrétně zrní z Hondurasu. Jako fakt DOBRÝ, výrazně čokoládový, HODNĚ kyselý (rozpoznatelně citrónový), a hořký jen slaubounce, řeklo by se pro formu. Ale došlo mi, že tu hlavní chuťovou "linii" dávno znám, konkrétně od někdejšího kolegy z Radiokomunikací, pocházejícího odkudsi od Irkutska. Ten mě totiž před 22ti lety naučil si dělat vyprošťováka způsobem, o kterým tvrdil že se tak kafe u nich dělá už asi 200 let, a to dvoudecák silnýho lógráka (toho nepiju, dělám si buď do frenchpressu nebo v mocca konvi), do něj vyždímat půlku citrónu, přihodit dvě čajový lžičky cukru nebo polívkovou lžíci medu, zamíchat, a hotovo. BTW tenhle recept ve studený verzi opajclo Tchibo do citrónový varianty limči Mazzagrande, akorát to dělají jako chlazenou rozpustnou v perlivý vodě a mají to hodně přeslazený.