Jazyk pro úplného začátečníka

kdosi4

• 136
    • Zobrazit profil
Jazyk pro úplného začátečníka
« kdy: 11. 07. 2013, 16:48:54 »
Zdravím, rozhodl jsem se, že bych se chtěl naučit programovat - přemýšlel jsem o C++ nebo Visual Basicu. Doporučili byste mi nějaký jazyk? Jsem úplný začátečník. Chtěl bych programovat aplikace pro Windows.

Díky za odpovědi.
« Poslední změna: 11. 07. 2013, 18:43:56 od Petr Krčmář »

Lenin POWER!

• 434
  • Nekecat a delat!
    • Zobrazit profil
    • Tribut Leninovi
Re:Programovací jazyk pro úplného (fakt nevim nic) začátečníka
« Odpověď #1 kdy: 11. 07. 2013, 16:52:25 »
Scala

kdosi4

• 136
    • Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: 11. 07. 2013, 17:07:14 »
Scala

Vypadá zajímavě a díky za návrh, ale nenašel jsem k ní žádnou literaturu nebo online kurzy  :-\

Ramtech

« Odpověď #3 kdy: 11. 07. 2013, 17:23:40 »
Python má kopec tutoriálov
http://pythontutor.com/

Lenin POWER!

• 434
  • Nekecat a delat!
    • Zobrazit profil
    • Tribut Leninovi
« Odpověď #4 kdy: 11. 07. 2013, 17:30:17 »
Vypadá zajímavě a díky za návrh, ale nenašel jsem k ní žádnou literaturu nebo online kurzy  :-\

jsou toho kila viz - http://stackoverflow.com/questions/1379540/learning-scala

Pokud nevynalozis vetsi usili nez doposud tak to nedas.

xhamster

« Odpověď #5 kdy: 11. 07. 2013, 17:32:01 »
na C++ zapomen, to je velice hard.

ono i Java ktera je lehci je pro uplneho zacatecnika SAMOUKA velice spatna.
vim to protoze kamos ted nastupuje na vejsku kde maj v prvaku prave javu a chtel po me at ho to trochu naucim, a proste java je na to uceni strasne moc obsahla + objekty do toho...

ja treba zacinal s PHP, to je docela pohodovej jazyk.

Laco

« Odpověď #6 kdy: 11. 07. 2013, 17:33:52 »
Skús jazyk Python. Ako skriptovací jazyk je dobrým základom pre pochopenie systémových jazykov C, Java. Veľmi dobrý tutoriál a v češtine: http://www.ulozto.cz/xHYBRzX/ponorme-se-do-python-u-3-m-pilgrim-pdf

Pavouk106

• 2 400
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
« Odpověď #7 kdy: 11. 07. 2013, 17:47:07 »
Nejdůležitější je naučit se myslet a formulovat myšlenku strojově. Pak potřebuješ znát syntaxi vybranýho jazyka (tzn. jak se ty Tvoje myšlenky v tom jazyce píšou).

V praxi jde víceméně vždy jen o to vymyslet a vytvořit v pseudokódu (v hlavě, na papíře, prostě to umět nějak podat). Třeba:

Je košík s jablkama těžší než s hruškama?
- jo? Tak budu prodávat nejdřív jablka (mam jich víc)
- ne? Tak budu prodávat nejdřív hrušky (stejnej důvod)

A pak už je to jen o tom umět to napsat v příslušnym jazyce.

Takže pro Tebe to znamená zjistit si, jakej jazyk budeš chtít ovládat a v tom začít s jednoduchýma hloupostma (jako třeba danej příklad) s tím, že omáčku okolo (použitý knihovny atd.) jen tupě opíšeš z příkladu, kterej si najdeš. Celkovej význam omáčky okolo pochopíš v průběhu učení.

Můžeš klidně začít (třeba) s C++, na začátku nebudeš nic chápat, budeš tupě opisovat, ale postupně pochopíš logiku (tzn. Tvoje myšlení), pak jak to přepisuješ do kódu (syntaxe) a nakonec pochopíš i proč používáš který knihovny a proč Ti něco nefachá.

Takže pokud fakt nic neovládáš, do začátku Tě zajímají (téměř v jakymkoliv jazyce) příkazy:
if / else - podmínka, jako s jablkama a hruškama, porovnáváš nějaký věci a podle toho se něco provede
for - cyklus. Například kdybys chtěl na každej novej řádek vypsat o hvězdičku víc než na předchozím a věděl, že jich bude celkem deset
while - taky cyklus, ale jinak

Další blbosti jako třeba otevření souboru nebo čtení z řádky se už hodně liší, k tomu už si musíš dolézt sám. Začni tím, že budeš mít jablka (30) a hrušky (25) a budeš zjišťovat, čeho je víc a výsledek napíšeš jako výstup programu. Pak si můžeš třeba udělat while cyklus, kterej bude po jedný přihazovat hrušky, dokud jich nebude víc než jablek (takže hrušek bude 31, pak while skončí) a program Ti vypíše konečnej počet hrušek (tedy 31). Bacha na zacyklení (= while poběží "donekonečna", protože jsi udělal v programu chybu - to se stává zvláš't v začátcích často ;D ).

kik

« Odpověď #8 kdy: 11. 07. 2013, 17:50:33 »
lisp, nic lepsiho neexistuje.

Pavouk106

• 2 400
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
« Odpověď #9 kdy: 11. 07. 2013, 18:02:06 »
V PHP by to moje předchozí mohlo vypadat

Kód: [Vybrat]
$jablka = 30;
$hrusky = 25;

if ($jablka > $hrusky) {
  echo "Je víc jablek";
}
else {
  echo "Jablek víc není";
}

Vysvětlivky:

První dva řádky nastaví proměnné, to znamená, že program pak ví, že jablka mají hodnotu 30 (v našem případě to znamená, že jich je 30) a hrušky 25.
Řádek s if přepíšu do pseudokódu (tak, jak to čte moje hlava):
"Když jablek je víc než hrušek" a složená závorka znamená, že od ní dál se program provede, jen pokud je jablek víc
následující řádek s echo vypíše na obrazovku text mezi uvozovkama, jedná se o uživatelem čitelnej výstup, anpříklad do konzole nebo na web
konec složený závorky ( } ) ukončuje část if, to znamená, že odtud dál už to není závislý na tom, jestli je jablek víc
else přepíšu do pseudokódu (souvisí s řádkem if, vlastně na něj navazuje):
"Když předchozí tvrzení (jablek je víc než hrušek) neplatí"
řádek s echo je jako minule
řádek s koncem závorek je jako minule, tedy odtud dál je to nezávislý

Pokud by ses chtěl zeptat, proč není v druhém echo napsáno "Je víc hrušek", pak je jednoduchá odpověď - to totiž ten program neví. Může jich totiž být stejně jako jablek a tím pádem nelze tvrdit, že jich je víc. Ten if totiž zjišťuje POUZE jesti je jablek více nebo ne. Už nezjišťuje, jestli jich je stejně nebo jestli jich je méně.

S něčím začni. Vezmi si nejjednodušší příklad (Hello world), pak porovnej dvě proměnný, pak nech program počítat od 0 do 10. Pak si vymysli nějakou jednoduchou blbost a zkus si s ní poradit.

Pokud se kdykoliv zasekneš, zeptej se tady a foru. Hned do úvodního dotazu napiš, co to má dělat a vlož pomocí značky code Tvůj kód, aby všichni viděli, jak to děláš. Kdybys to dělal podle nějakýho příkladu (z webu), dej i odkaz na něj. Někdo Ti poradí. Pokud tomu budu já rozumět, poradím klidně i já.

Radek Miček

« Odpověď #10 kdy: 11. 07. 2013, 18:03:24 »
Citace
Jsem úplný začátečník. Chtěl bych programovat aplikace pro Windows.

Asi nejrychlejší cesta k cíli je naučit se C#.

Pokud se však chcete naučit základy, tak doporučuji začít se Standard ML. Je to velmi dobře navržený programovací jazyk a existují pro něj velmi dobré knihy: Programming in Standard ML nebo ML for the Working Programmer.

Nemyslím si, že by Scala nebo C++ byly vhodné jazyky pro začátečníka.

shrapnel

« Odpověď #11 kdy: 11. 07. 2013, 18:04:10 »
Never im. Zacni s obycajnym C. Potom mozes ist na objektovy jazyk - C++, alebo Javu.

PHP je na weby. Python je vraj celkom dobry, ale ak sa tym planujes zivit siel by som do C++/Java.

Nech sa ti dari.

Radovan .

« Odpověď #12 kdy: 11. 07. 2013, 18:10:09 »
Pavouk to pěkně shrnul, a všechno co píše se můžeš naučit tady: http://karel.oldium.net/

Pak nebudeš mít problém začít s Pascalem (Delphi) nebo Pythonem, a potom pokračovat s C a C++. Javu si nech až na potom, až budeš umět trochu víc, a všemu co zavání Basicem nebo Micro$oftem se velkým obloukem vyhni, jestli se nechceš nenapravitelně zmrzačit ;-)

PCnity

• 706
    • Zobrazit profil
« Odpověď #13 kdy: 11. 07. 2013, 18:13:56 »
1) Pripojil by som sa k nazoru ze je uplne jedno aky jazyk budes pouzivat neskor, dolezite je vediet preformulovat myslienky do pseudokodu.
2) Prepisat svoje logicky myslienky do zbytocne narocneho jazyka by mohlo zabit zaujem, odporucam nieco uplne simple. PHP je dobre na naciatok, po case aj tak sam zistis ze ma svoju dark side.

Ako poznam nasich develpoerov, je im jedno v com pisu kod, syntax noveho jazyka sa naucia rychlo. Vyber jazyka je potom skor o tom v com mas vacsiu sancu sa zamestnat, alebo v com by si chcel casom pisat... Enterprise hovori java/scala.

txt

Re:Jazyk pro úplného začátečníka
« Odpověď #14 kdy: 11. 07. 2013, 19:53:01 »
Pro win32 aplikace C#.

Pokud to chceš vzít z gruntu tak začni v C (např. podle učebnice od Herouta) a až budeš něco vědět tak si vybereš že co dál (Java, C#, C++, Python, nebo něco lehce nemainstreamovýho )