Co se děje se Zdrojak.root.cz?

anonym

Co se děje se Zdrojak.root.cz?
« kdy: 09. 04. 2012, 12:14:50 »
Proč na Zdrojáku nejde normálně diskutovat jako tady a člověk musí být registrovaný? Všiml jsem si toho až teď. Souvisí to se změnou šéfredaktora nebo to tak je už dlouho?

Další věc je, že by to asi chtělo upravit tamní pravidla diskuse (zobrazují se při přidávání komentáře pod článek nebo zprávičku), aby obsahovala něco ve smyslu: "redakce může mazat libovolné příspěvky, které se jí nelíbí" - protože to se tam zřejmě děje - viz tato diskuse.

Je sice pravda, že web je něco jako soukromý pozemek a majitel si tam může dělat více méně, co chce. Ale určitě není fér se tvářit, že to je prostředí pro svobodnou diskusi* a pak nedodržovat vlastní pravidla a mazat nepohodlné komentáře. Ať to řeknou na rovinu, že tam cenzoři nechají jen ty názory, které se jim líbí - a čtenáři se podle toho můžou zařídit (nedávat si zbytečně práci s komentováním nebo na ten web vůbec nechodit).

*) viz pravidla: "Redakce ze zásady nezasahuje do čtenářských diskusí a zavazuje se, že nebude mazat ani modifikovat příspěvky, kromě případů, kdy tyto porušují některé z následujících pravidel."

Re:Co se děje se Zdrojak.root.cz?
« Odpověď #1 kdy: 09. 04. 2012, 20:21:16 »
Doporučuji přečíst článek Nový Zdroják: změna vydavatele a šéfredaktorské déjà vu. Zdroják prochází změnou šéfredaktorskou, vydavatelskou a časem i technickou. Konkrétní podoba další spolupráce se ještě projednává, minulý týden jsem se o tom bavil s Markem Antošem (náš nejvyšší) a teď se ladí právě takové ty „detaily“ o tom, jak budeme spolupracovat na úrovni zobrazování linků na titulních stranách a podobně. Každopádně se Zdroják redakčně naprosto od Roota oddělí a vlastně už oddělil. Budeme samozřejmě nadále v kontaktu, budeme nějak spolupracovat, ale pokud jde o mě jako šéfredaktora Roota, tak Zdroják půjde úplně mimo mě. Takže otázky na redakci je třeba směřovat na Martina Hassmana, ne na nás. Jsem si jistý, že by pro to smazání měl důvod.

Franta

« Odpověď #2 kdy: 10. 04. 2012, 11:26:58 »
Takže otázky na redakci je třeba směřovat na Martina Hassmana, ne na nás. Jsem si jistý, že by pro to smazání měl důvod.

Důvod jistě měl – nelíbilo se mu, že někdo veřejně mluví o cenzuře na jeho serveru – ale nemyslím si, že ten důvod je v souladu s pravidly diskuse, které se tam zobrazují při vkládání příspěvků.

Poslal jsem mu odkaz na ten komentář mailem (30.3.2012 13:07) a ani se neobtěžoval odpovědět.

Franta

« Odpověď #3 kdy: 10. 04. 2012, 12:08:06 »
Narazil jsem na tenhle článek z roku 2009: Cenzura na zdrojak.root.cz? Ale ano.... Takže asi nemá cenu to víc řešit.

vek

« Odpověď #4 kdy: 13. 04. 2012, 21:33:26 »
Zdroják dospěl a potřeboval "roztáhnout křídla", ale docela mne překvapuje, že jej iinfo pouští. Zajímavý projekt a navíc v oboru, kde není "informační přetlak", spíše naopak. Tohle bych pochopil u zoufalství typu topdrive.cz, ale čísla asi mluví jinak.

Ať se mu daří.

« Odpověď #5 kdy: 13. 04. 2012, 23:47:44 »
Ono ho IInfo vlastně nepouští, pořád bude z 50 % ten projekt vlastnit. Jen ho bude obsahově provozovat ten druhý podílník. Proto bude taky třeba pokračovat zaběhlá spolupráce s Rootem.

Marek Antoš přislíbil, že až bude všechno vyjasněné a uzavřené, tak sepíše další článek, který na Zdrojáku všechno vysvětlí po téhle stránce. Takže si budeme muset na finále počkat.

« Odpověď #6 kdy: 17. 04. 2012, 13:15:07 »
Tak tady máte nějaké odpovědi: Novinky na Zdrojáku a představení Devel.cz.