Lenovo IdeaPad S205 a Ubuntu

Lenovo IdeaPad S205 a Ubuntu
« kdy: 24. 05. 2011, 13:53:51 »
Zdravim kluci, mam problem na mem novem netbooku lenovo ideapad s205, mi nejde rozchodit ubuntu, nabootovani vse v poradku  pri instalaci taky vse v problemu ale pri prevnim restartu po instalaci mi nenaskoci ubuntu, a ani windows wedle ktereho jsem to instaloval, jeste horsi je to ze mi windows pak nejel, netusim cim to muze byt dokonce jsem zkousel i instalaci pres wubi, a tak nic poradte prosim jsem v koncich nechci yt odkazan na svem novem mazlovi na podelany win, dekuji za odpovedi a rady :-)mej te se
« Poslední změna: 24. 05. 2011, 16:31:50 od Petr Krčmář »

mackarof

Re: Lenovo ideapad S205=>ubuntu
« Odpověď #1 kdy: 24. 05. 2011, 14:46:32 »
pravdepodobne si zle nainstaloval grub, tusim ku konci sa ta pyta ci sces nainstalovat bootloader ak ano tak to daj do /dev/sda , ziadne take ze do /dev/sda1 atd...

to ze ti nejde ani windows znamena ze si si poskodil mbr, opravis to nasledovne:
http://www.tech-recipes.com/rx/483/xp_repair_fix_master_boot_record_recovery_console/

alebo nainstalujes grub korektne do mbr cize /dev/sda. samozrejme da sa aj do sda1...n ale to ti netreba ak mas len 1 /boot oddiel..

Re: Lenovo IdeaPad S205 a Ubuntu
« Odpověď #2 kdy: 24. 05. 2011, 17:35:39 »
myslim ze se me to na nic neptalo, ohledne boot loaderu :-/, no nic skusim to jak rikas, snad se i to zase nevysipe znova instalovat vidle a ovladace je fakt otrokarska prace, 4ever Linux....

Mepho

« Odpověď #3 kdy: 25. 05. 2011, 01:00:17 »
Nechcem byt zly, ale na toto sa da tazko odpisat inak ako "RTFM" alebo "tits or gtfo" analogiou, cize "error output or GTFO" :D

Z tvojho popisu chapeme len ze si novacik a ze si nam toho vela nepovedal, dokonca si protirecis - skusal si instalaciu, pokazilo sa to - cize ako si spustil wubi ak ti nejde windows?

Spusti sa grub? Ak nie, tak nie je nainstalovany bootloader, ak ano tak nam napis co ti vypise pri failnutom boote linuxu.

mackarof

« Odpověď #4 kdy: 25. 05. 2011, 09:14:24 »
jj nejake blizsie info by bodlo,

1) zobrazi pri bootovani nejaky grub a nejaky grub error ?
http://www.google.sk/search?q=boot+grub+error&oe=utf-8&rls=org.mozilla:en-US:unofficial&client=firefox-a&um=1&ie=UTF-8&tbm=isch&source=og&sa=N&hl=sk&tab=wi&biw=1280&bih=940

ak ano grub je instalnuty ale zle ... musis si najst "how to reinstall grub" dufam ze anglicky torchu vies...

2) alebo neco v style no boot device ??
tak mas dojebane mbr a opravis to co som poslal link "how to repair mbr in winXP" alebo normalne instalnes grub z live cd a /boot/grub/menu/lst nakonfigurujes aj na boot XP

za predpokladu ze XP je uplne v prvej particii:
 title Windows
 rootnoverify (hd0,0)
 makeactive #if you use Windows7 this line should be commented out
 chainloader +1

inac kompletne vysvetlene + navody, arch rulez !, odporucam ti pozret si pekne celu stranku :
https://wiki.archlinux.org/index.php/GRUB#Dual_booting_with_Windows

mackarof

« Odpověď #5 kdy: 25. 05. 2011, 09:20:08 »
jj nejake blizsie info by bodlo,

1) zobrazi pri bootovani nejaky grub a nejaky grub error ?
http://www.google.sk/search?q=boot+grub+error&oe=utf-8&rls=org.mozilla:en-US:unofficial&client=firefox-a&um=1&ie=UTF-8&tbm=isch&source=og&sa=N&hl=sk&tab=wi&biw=1280&bih=940

ak ano grub je instalnuty ale zle ... musis si najst "how to reinstall grub" dufam ze anglicky torchu vies...

2) alebo neco v style no boot device ??
tak mas dojebane mbr a opravis to co som poslal link "how to repair mbr in winXP" alebo normalne instalnes grub z live cd a /boot/grub/menu/lst nakonfigurujes aj na boot XP
oprava na "/boot/grub/menu.lst" !!!

za predpokladu ze XP je uplne v prvej particii:
 title Windows
 rootnoverify (hd0,0)
 makeactive #if you use Windows7 this line should be commented out
 chainloader +1

inac kompletne vysvetlene + navody, arch rulez !, odporucam ti pozret si pekne celu stranku :
https://wiki.archlinux.org/index.php/GRUB#Dual_booting_with_Windows

« Odpověď #6 kdy: 25. 05. 2011, 12:57:06 »
no po hodine preinstalovavani me jel opet win, a skusil jsem wubi, nehaze to chybu, ze to nema medium pro nacitni os. nepopiram ze jsem novacek, instalacni flashku jsem vytvoril pomoci unetboot, a dal jsem  nainstalovat vedle win7, nehodilo to grub chybu, pri nutnem restartovani po dokonceni instalace ubuntu se mi ukaze jen boot sekvence od lenovo, cerna obrazovka a pak to stejne se opakuje=>boot sekvence.

mackarof

« Odpověď #7 kdy: 25. 05. 2011, 13:34:18 »
hmm skus v biose nastavit na prve miesto bootovania hdd notebooku, ostatne je jedno, len aby bol local hdd ako prvy na boote...vyber cd z mechaniky

ak nepojde pustis live cd  a uvodna obrazovka ma moznost "boot to existing os" tak daj to, nevem presne ubuntu som instaloval naposledy 9.04, odvttedy ficim na archu...

popripade skus openSuse/linux mint je to tiez vhodne pre zacinajucich linuxakov...

ps: vidim ze je to bug https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+bug/786478

mackarof

« Odpověď #8 kdy: 25. 05. 2011, 13:36:15 »

Jerremy Smith

« Odpověď #9 kdy: 20. 07. 2011, 12:27:18 »
jojojojojo hosi, hosi... mel sem uplne ten samej problem, chtel jsem instnout vedle widlí este ubunty 10.10 (to unity me fakt toci) udelal jsem si boot fdd, a nejprve sem zacal pres wubi, inst v pohode krome toho ze to stahovalo ubuntu znova, le co... pop pul hodine restart, bcd, ubuntu, nabeh ok, instalace ok, vyber jazyka a podobny divnosti... a pak reboot a nic... tak sem pres boot fdd najel jakozto live cd do linuxu a smazal je, reboot, a instalace z live cd (fdd) vsechno ok, zpetne lomitko a podobne, instalace ok, reboot a nic... nevic se mi podarilo pri dalsim spusteni z live cd naformatovat celej disk... takze znova vidle, ovladace a sem nasranej pac ty lenovacky widle byli lepci, tak kdyby ste nekdo vedel o isu ke stazeni, poslete link na mail, budu vdecny... no co, shrnuti, ubuntu? JO! MILUJU, ale tohle me vazne domrdalo

qweedo

« Odpověď #10 kdy: 29. 08. 2011, 12:28:52 »
Som beginner v linuxe.

Neviem rozbehat Suspend/Hibernate/Shut Down v Ubuntu
pre Lenovo Ideapd s205.

Bootujem Len Ubuntu.

Prosim, neviete niekto poradit Instant manual?

bozec

« Odpověď #11 kdy: 29. 08. 2011, 14:32:15 »
vyskusaj forum.ubuntu.cz

jaj mam doma na 3 PC ubuntu 10.04 a som plne spokojny, win uz nepouzivam cez 2 roky

« Odpověď #12 kdy: 08. 09. 2011, 14:12:14 »
Ahojte, mam uplne ten isty problem ako "Jerremy Smith". Vie s tym niekto poradit? Nepotrebujem, aby ste mi pripominali, ze som lama (vid. Mepho), kazdy nejako zacinal... Keby to nahodou niekto vedel podat sposobom, ktory pochopi aj zena, bola by som rada.  :)

akim

« Odpověď #13 kdy: 15. 09. 2011, 13:14:59 »
ubuntu nebootuje, lebo S205 pouziva EFI a nove ubuntu grub2 a to spolu akosi nejde
treba prejst na stare grub...
a stare grub nejde na ext4 takze treba urobit este jednu particiu s ext2 (mozno 3) specialne pre bootloader...

toto vsetko treba urobit s live instalacie a najlepsie s USB, pretoze na USB sa da zapisovat, na CD nie

dalej nejde WIFI, treba rfkill odblokovat wifi a zavies modprobe -r acer_wmi po starte

vsetko sa da rozbehnut, je aj par navodov na nete ako na to...
snad to aj sami vyvojari updatnu v dalsej verzii

pre menej skusenych, instalacia Fedora 15 prebehne bez problemu a funguje hned... wifi sa spusti tak isto ako na Ubuntu

nou

« Odpověď #14 kdy: 11. 10. 2011, 14:13:35 »
mam taktiez tento notebook. a podarilo sa mi to rozbehat aj s GRUB2 a Ubuntu 11.10. Bolo treba vytvorit EFI particiu (256MB) a potom normalnu particiu na system. v mojom pripade som vytvoril dve / a /home.

potom som zvolil aby sa zavadzac naistaloval na particiu s EFI.taktiez som pouzil GPT particie.

no ale mam jeden mensi problem. a to ze sa notebook nedokaze vypnut. proste ostane vysiet. pritom aj pocujem ako disk odparkuje hlavicky.