Přihlášení do šifrovaného Linux Mint

Teodor

Přihlášení do šifrovaného Linux Mint
« kdy: 21. 04. 2016, 23:03:09 »
Zdravim,
potkal mne nepěkný problém. Po dnešní instalaci Linuxu Mint na laptop Lenovo IdeaPad G40 - 45 došlo k zádrhelu s přihlášením. Nastavil jsem si několikanásobné přihlašování - passphrase a klasické logování v prac. prostředí všude stejné heslo. Bohůmžel sem si ještě nastavil heslování na HW úrovni -> HDD (user & administrator) a v tom je kámen úrazu, po tomto přihlášení mi sice naběhne Mint, ale nejde se mi přihlásit do prac. prostředí, které sice naběhne. Občas laptop nejde vypnout, bootování nepřipadá v úvahu, protože to nenačte flash. Notebook je 14 dní starý. Tuší někdo co s tím? Znova tam dostat widle a udělat instalaci Linuxu? Nebo smazat BIOS v servisním středisku a nahrát ho tam znova? Budu rád za jakoukoli radu. Tohle je poprvý co se mi vyskytl takovýto problém, v předchozích letech s distrem OpenSuse jsem neměl žádný problém při instalaci.
« Poslední změna: 22. 04. 2016, 10:25:46 od Petr Krčmář »

Jenda

Re:Linux
« Odpověď #1 kdy: 22. 04. 2016, 02:17:45 »
> ale nejde se mi přihlásit do prac. prostředí, které sice naběhne

A na konzoli to jde? Koukni pak do logů, jestli je tam něco chytrého.

> bootování nepřipadá v úvahu, protože to nenačte flash

Tak to máš blbý. Primárně bych řešil to, a to nesouvisí s OS. Jinak se tohle zachraňuje tak, že vyndáš disk a dáš ho do jiného počítače, ale to s tím heslem asi taky půjde blbě. Co lidi vede k tomu dělat takové praštěnosti?

> Znova tam dostat widle a udělat instalaci Linuxu? Nebo smazat BIOS v servisním středisku a nahrát ho tam znova?

Jak by tyto dvě věci měly pomoci? Ten tvůj problém nezávisí na OS, a BIOS je snad u většiny zařízení readonly, pokud se explicitně neflashuje.

Teodor

« Odpověď #2 kdy: 22. 04. 2016, 06:39:58 »
Po zapnutí laptopu se to zeptá na heslo HDD, to zadám, protože je jednoduchý, pak se to zeptá na passphrase tu zadám a začne to načítat Mint, ten to načte, ale už to nepřijme třetí heslo. A bootvat znova se i prostě nepovedlo, laptop je v záruce tak ho nechci rozebírat. Proto mne zajímá jak na to? V úvahu připadá servisní středisko.
LOG v konzoli nic moc neřekne, protože při načítání je vše OK, vyjma toho, že občas se laptop nevypne a zůstane v nějakym polorežimu.

nobody(ten pravej)

Re:Přihlášení do šifrovaného Linux Mint
« Odpověď #3 kdy: 22. 04. 2016, 12:12:33 »
Jenda se ptal o prihlaseni na konzoli, nikoliv do grafickeho prostredi o kterem si psal uz pretim ze nelze ;)
http://wiki.ubuntu.cz/aplikace_pro_konzoli#aplikace_pro_konzoli

JimSK

« Odpověď #4 kdy: 22. 04. 2016, 15:41:34 »
Patláš dohromady věci, který spolu nesouvisí, heslo na HDD, které jsi pravděpodobně nastavil v BIOSU, je záležitostí jen BIOSu. (IMHO máš to tam úplně zbytečně), passphrase je pravděpodobně šifrování disku přes LUKS a poslední je login do samotného OS.

Vůbec to píšeš děsně zmatěně např. "Občas laptop nejde vypnout, bootování nepřipadá v úvahu, protože to nenačte flash" - této větě vůbec nerozumím......nicméně:
pokud to celé naběhne až do pracovního prostředí a nemůžeš se tam přihlásit, tak si udělal chybu někde v nastavení usera při instalaci (možná problém v klávesnici EN (BIOS, LUKS)/CZ(MINT), kde zadáváš heslo pro roota nebo pro usera a nemá to nic společnýho s heslem k HDD, BIOSEM, těma internatama apod.....Ale kdyžtak čtu tvůj příspěvek znovu a znovu nemyslím, že bys tomu asi mohl rozumět. Zajdi do servisu nebo k šikovnějšímu kámošovi ať ti tam vrátí zpátky Widle a bude to OK.

Jenda

« Odpověď #5 kdy: 22. 04. 2016, 15:51:07 »
Po zapnutí laptopu se to zeptá na heslo HDD, to zadám, protože je jednoduchý, pak se to zeptá na passphrase tu zadám a začne to načítat Mint, ten to načte, ale už to nepřijme třetí heslo.
Nevím, ale zkusil bych heslo do systému změnit. To by mohlo jít, když nabootuješ s init=/bin/bash. Pokud to nejde, tak to máš blbý. (můžeš zkusit z GRUBu načíst nějaký live systém z flashky, když z toho nebootuje přímo bios, třeba to půjde)

nobody(ten pravej)

« Odpověď #6 kdy: 22. 04. 2016, 19:03:31 »
JardaP: kdyz neni schopnej se prepnout do konzole pomoci CTRL+ALT+F1 kde zkusi se prihlasit, nevim jestli start LiveUSB a pripojovani cryptovaneho disku bude pro nej to prave :-D

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #7 kdy: 22. 04. 2016, 19:36:11 »
nobody(ten pravej): Ja vim, ze mas ve zvyku se se mnou vsude hadat, a tak ted asi vsude vsechny odpovedi pises rovnou mne, predpokladaje, ze ti zase nekde odporuju. Ale me do toho netahej, ja nic nerikal. Vicemene ani nechapu otazku.

nobody(ten pravej)

« Odpověď #8 kdy: 22. 04. 2016, 20:00:21 »
aaano, nedopatrenim sem to adresoval tobe, nikoli protoze ze te vidim vsude, ale videl sem te ve vedlejsim vlakne a nejak se mi to spojilo no :-D

Teodor

« Odpověď #9 kdy: 23. 04. 2016, 00:36:33 »
No jasný .)
6 let práce jako vývojář pod Linuxem, a tohle se mi stalo poprvý. Bohůmžel, nejde ani liveUSB  ani nic ostatního, ten laptop se choval dost nestandartně i s win 10. Takže na blbý odpovědi nemam nějak náladu, nicméně po rozmluvě se servisem to vypadá na blbej kus z výroby. A priori odpovědi typu dej si tam vidle asi tomu nerozumíš mne moc nezajímaji, měl jsem za to, že tohle forum patří k lepšímu. jak na to koukám, tak je to z větší části plný dětí co neumí poradit.
K šifrování HDD a celkově BIOSu mám osobní důvod.

Teodor

« Odpověď #10 kdy: 23. 04. 2016, 00:49:55 »
Po zapnutí laptopu se to zeptá na heslo HDD, to zadám, protože je jednoduchý, pak se to zeptá na passphrase tu zadám a začne to načítat Mint, ten to načte, ale už to nepřijme třetí heslo.
Nevím, ale zkusil bych heslo do systému změnit. To by mohlo jít, když nabootuješ s init=/bin/bash. Pokud to nejde, tak to máš blbý. (můžeš zkusit z GRUBu načíst nějaký live systém z flashky, když z toho nebootuje přímo bios, třeba to půjde)

Já to napíšu naposledy, tyhle věci jsem zkoušel okamžitě, aniž bych sem psal, kdyby to fungovalo tak sem nepíšu, bohůmžel obecný rady typu : tak to máš blbý mne nezajímaji, protože k ničemu víceméně nevedou.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #11 kdy: 23. 04. 2016, 08:05:55 »
K šifrování HDD a celkově BIOSu mám osobní důvod.

Ten vam nikdo nebere. Ale sifrovat HD pomoci nastaveni hesla v BIOSu nema moc vyznam. Pokud se dobre pamatuji, bylo to prolomeno. Krome toho clovek muze narazit na neprijemne problemy, kdyz mu odejde stroj a snazi se disk rozsifrovat jinde. Zda se, ze si to soudruzi vyrobci implementuji kazdy po svem a disk vyndany z jednoho stroje nemui jit rozsifrovat v jinem.

P.S: Tedy jestli po vas jde akorat tchyne, tak to staci. Ale ty plany na vyhozeni USA do povetri pred NSA takto neutajite.

« Odpověď #12 kdy: 23. 04. 2016, 09:10:11 »
měl jsem za to, že tohle forum patří k lepšímu. jak na to koukám, tak je to z větší části plný dětí co neumí poradit.
Na špatně položený dotaz nikdy nedostanete dobrou odpověď. Ten váš dotaz totiž vypadá, jako že jste vzal pár termínů, zjistil si, v jakém se zhruba používají kontextu, a podle toho jste vygeneroval náhodné věty. Které tím pádem nedávají v naší realitě žádný smysl.

nejde se mi přihlásit do prac. prostředí, které sice naběhne.
Co je „pracovní prostředí“? Sice naběhne – ale co? Co to znamená „nejde se přihlásit“? Objeví se dialog pro přihlášení, vy zadáte správné údaje, a napíše vám to nějakou chybu? Nebo co se stane?

Občas laptop nejde vypnout
Co znamená „nejde vypnout“? Jste v nějakém „pracovním prostředí“, nejste přihlášen, co uděláte, co se stane, co by se podle vás mělo stát?

bootování nepřipadá v úvahu, protože to nenačte flash
Bootování znamená start počítače od zapnutí po dejme tomu načtení jádra operačního systému. Pokud laptop „občas nejde vypnout“, znamená to, že se vám ho aspoň jednou vypnout podařilo. Ale pokud „bootování nepřipadá v úvahu“, pak už jste ho nezapnul. Jak může na nezapnutém počítači naběhnout Mint a „pracovní prostředí“?

Jaká „flash“ se nenačte? Asi myslíte nějakou flash paměť. Paměť, ve které jsou uložené konfigurační údaje BIOSu případně BIOS samotný? Nebo nějaký USB flash disk?

Tuší někdo co s tím?
Tuší. Vykašlete se na suterénní házení odbornými termity, o kterých si myslíte, že jim rozumíte, protože je tu potentní rizoto, že vaše užití není zcela exaltované. Radši popište, co přesně se objevuje na obrazovce od zapnutí notebooku, co zadáváte, případně i doplňte obrazovky vyfocené mobilem.

nobody(ten pravej)

« Odpověď #13 kdy: 23. 04. 2016, 11:43:02 »
[...]jak na to koukám, tak je to z větší části plný dětí co neumí poradit.

jak tak koukam ja, tak tvuj dotaz pusobi jako od ditete co chce poradit a pak se vzteka kdyz mu ostatni nepisou co chce slyset, ale radej mu... ono prave proto ze casto se zde dotazuje neznalej clovek, tak kdyz otazka vypada jako od neznaleho, tak i ten nejlepsi radce pristupuje k tazateli jako k neznalemu, obzvlast kdyz tazatel neni schopen odpovedet na otazku, jestli jde prihlasit v konzoli, tedy zkusime to znovu: kdyz se prepnes do konzole, take tam nelze se prihlasit?