Buducnost informatiky za 5-10 rokov

l2api

Buducnost informatiky za 5-10 rokov
« kdy: 02. 01. 2015, 18:44:15 »
... a ake miesto v nej mat.

Zdravim Vas,

otvaram tuto diskusiu kedze si Vase nazory vazim a zaroven som na ne zvedavy.

Long story short: Studoval som a robim informatiku par rokov. Vacsinou vo forme manazera kde riadim team profikov a kontrolujem a navrhujem riesenia. Dokazem si fajn zarobit ale mam problem. V poslednom case som prilis zavisly ako manazer na externych zdrojoch a casto si uvedomujem ze ak nieco nestihnu alebo pokazia, tak si to sice zliznu - ale ja s nimi ..

Uvazujem ze chcem z toho kolotoca von a ist smerom nejakej specializacie... Otazka je co je podla vas dobry plan? Ktorym smerom ist a comu sa venovat?

Vychadzajme z toho ze ma bavi vsetko a vo vsetkom som skvely (nie som ale zauima ma vseobecny nazor bez ovplyvnovania mojou osobnostou).

Hmm? Development? Administracia? Securuty? Consulting? A a a? Co myslite ze by bol fajn plan na 5-10 najblizsich rokov?

mat4ever

Re:Buducnost informatiky za 5-10 rokov
« Odpověď #1 kdy: 02. 01. 2015, 19:20:20 »
Jestli jsi delal managera a bavilo te to, tak jsi v podstate k nicemu. Pokud bys mel zajem o specializaci, tak bys urcite neridil lidi.

Ale jestli chces radu, tak se dej na matematiku.

« Odpověď #2 kdy: 02. 01. 2015, 19:49:09 »
Docela by mě zajímalo, co je to podle tebe závislost na externích zdrojích. To by mohl říct každý. Výrobce čistého křemíku je závislý na dolech a energiích, výrobce čipů na výrobci křemíku, výrobce hw na výrobcích čipů, ty na dodávkách hw a tvůj zákazník na tobě. V čem je problém?

Přílišná závyslost na externích zdrojích kde se něco nestíhá by se také dala přeložit jako špatná organizace práce a chyba managementu a né těch externích zdrojů. A adcházet kvůli tomu z vedoucí pozice? ... pokud na ni někdo nemá tak asi ano.

Ana tvoji otázku. Development? Administracia? Securuty? Consulting? ... cokoliv z toho v čem budeš lepší než dobrej ti vidělá hodně peněz. Cokoliv kde budeš průměrnej ti vydělá na chleba.

ja sem tady vedouci

« Odpověď #3 kdy: 02. 01. 2015, 20:04:16 »
jasne a jenom ajtici vykonavaji praci ze vzduchu a bez externich zavislosti, proto kdyz sem tady vedouci, tak musim zduraznit, ze jen ja jsem zavisly na externalitach.

kdyz prestanes s vymluvama uz v otazce, tak se tu treba zapoji i nekdo vic nez trolove.

ja sem tady vedouci

« Odpověď #4 kdy: 02. 01. 2015, 20:10:01 »
jinak security... to je takovy IT jednorozec. kazdy to zna jen z vypraveni, v urcitych kruzich vyzivne tema, vydelat se de leda na tech pohadkach o tom, protoze nic takoveho neexistuje. tech firem, co zkouselo toho jednorozce vypestovat a prodat uz zkrachovalo za poslednich 30 let docela dost.

a kdyz nekdo placne security, tak v podstate nikdy nevi co chce, ale urcite nebude mit na zaplaceni toho co si objedna.

BigBoy

« Odpověď #5 kdy: 02. 01. 2015, 20:35:28 »
Zajímavé téma. Ale také dost subjektivní. Před několika lety se říkalo, že "budoucností" budou mobilní aplikace. Na to jsem se specializoval a několik let to neslo hromadu peněz, ale postupně to šlo vzhledem k rostoucí konkurenci do kytek. Takže moje skromná predikce rozhodně neplatí na 5-10 let (spíše 1-3): Momentálně se rozmáhá "internet věcí" a s tím spojené backendy. V této oblasti mám několik nových zakázek a tendence se zdá být (prozatím) vzestupná.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #6 kdy: 02. 01. 2015, 21:00:07 »
Před několika lety se říkalo, že "budoucností" budou mobilní aplikace.

Budoucnost patri hliniku.

l2api

« Odpověď #7 kdy: 02. 01. 2015, 21:23:25 »
dekuju za nazory :)

nereste tu zavislost na externich zdrojich, proste pokrikovat po lidech me nebavi a chci z toho ven. neni to otazka skillu ani penez ale ciste chute ... proste vad mi pocit ze skoro kazdy problem dokazyu vyresit, schovam ho za firmu, narazim na to 30% a dam to externistovi... a nechci to uz delat, vadi mi ze mam malo let a uz sem v pozici (ktera sice vydelava) nic neznamena... takovych kecalku jak sem ja .. nevim proste nejsem na sebe pysny ... rikam, je to tezke, nereste to, proste chci zmenu...

budu reagovat na dve casti : mobilni apliakce, ano ja delam android, na zacatk usem kodil ted manazuju, a ano neco sem tim vydelal, par projektu bylo ale to co sem si od toho sliboval neprislo ... :)

a hlavne na co sem rad ze se toho nekto chytil je security: ja sem to podhodil tak nenapadne :) ale v podstate je to tema na ktere me vase nazory a skusenosti zajimaji nejvice ... dve predstavy : ethical hacking vs. corporate security - myslite ze je to opravdu blbost a je to jenom z pohadek? ze corporacky bud na to jebou nebo si to delaj sami a jini zas nepusti korunu? a ethical hacking? je to taky jenom pohadka a u nas to proste nejde?

ani v jednom nejsem doma, ale kodit umim a co to mi skola dala a verim ze pokud bych chtel tak do 1-2 let bych nebyl uplne na zhozeni .... hmmm?

RDa

• 3 058
    • Zobrazit profil
« Odpověď #8 kdy: 02. 01. 2015, 22:17:34 »
Jestli se citis jako manager dobry, tak se posun vyse a treba zorganizuj svuj vlastni projekt

« Odpověď #9 kdy: 02. 01. 2015, 22:37:46 »
viz nazory ostatnich , pokud se citis jako dobry manager , tak bez urazky stojiz za houby .
pokud to uz nestihas nebo mas jine problemy  , tak vitej do teamu vyhorelych , kup si medvidka myvala , odjed na dovolenou a de3j si tak mesit pauzu .
Pokud uz nevis koho by jsi z nudy buzeroval, tak tady jsi na spatne adrese .
Nebo se nech zametanet u IBM (pokud se tam dostanes) a tyhle blbosti nebudes mit cas.

« Odpověď #10 kdy: 02. 01. 2015, 22:42:35 »
co bude za 10let je hrozne tezke az nepredpoveditelne rici, kdyz za 5let bude globalni valka , ... asi tak nejak

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #11 kdy: 02. 01. 2015, 23:33:10 »
co bude za 10let je hrozne tezke az nepredpoveditelne rici, kdyz za 5let bude globalni valka , ... asi tak nejak

Tak by se naopak dalo rici, ze budoucnost informatiky je v kulickovych pocitadlech a mechanickych kalkulatorech na kliku.

sekur

« Odpověď #12 kdy: 03. 01. 2015, 00:09:54 »
vadi mi ze mam malo let a uz sem v pozici (ktera sice vydelava) nic neznamena... takovych kecalku jak sem ja .. nevim proste nejsem na sebe pysny ... rikam, je to tezke, nereste to, proste chci zmenu...

Co znamená, že to vydělává? Abys pak nedělal někde super security týpka za třetinu.

« Odpověď #13 kdy: 03. 01. 2015, 00:23:14 »
Dej se na to, co tě bude bavit. Peníze nejsou všechno. A odhadnout, co bude frčet za 5-10 let, nedokáže nikdo tady na fóru. Na tom si vylámou zuby jiné kapacity. Důležitý je chtít se učit. Teď můžeš dělat něco a za pět let něco úplně jinýho. Takovej už je dneska svět technologií.

« Odpověď #14 kdy: 03. 01. 2015, 00:42:45 »
A proč jsem to takhle napsal? Protože si myslím, že vyloženě špičkovej v nějakým oboru dost možná nebudeš nikdy. Tím nemyslím nic zlýho, jen mi přijde, že bys jinak už tu svou cestu měl. Ale z logiky věci nemůže být špičkovej odborník každej. A ani to není pro spokojenej život potřeba. Čili na tom není nic špatnýho. Zdá se mi, že nestavíš peníze na úplně první místo. Což je z mýho pohledu sympatický. Proto jsem radil, aby ses zaměřil na něco, co tě bude bavit a čímž zároveň dokážeš vydělat peníze, který ti budou stačit. Myslím si, že tady na fóru žádnou konkrétní odpověď na svůj dotaz nedostaneš. Jako že za tebe samozřejmě nikdo nerozhodne. Ale odpovědi ti můžou pomoct si urovnat vlastní priority a zájmy. A tak to má být :) Držím palce, aby sis vybral to, co bude tobě konkrétně vyhovovat.

Jinak já osobně jsem odborník na bezpečnost Windows technologií. Ač to spousta lidí, zvlášť na serveru o Linuxu, bude považovat za oxymorón.